Prințul Harry nu se mai simte „ca acasă” în Regatul Unit. „Nu-mi pot expune soția la un asemenea risc”

0
Publicat:

Prințul Harry a adus în atenția publicului, la Înalta Curte din Londra, preocupările sale privind securitatea copiilor și a soției sale, în Regatul Unit. Avocatul lui, Shaheed Fatima, a declarat că familia nu se pot simți „ca acasă”, din cauza lipsei unor măsuri adecvate de siguranță, fapt care a dus la contestarea deciziei de a înceta asigurarea sistematică a securității lor.

Prințul Harry, alături de soția sa, Meghan Markle FOTO Getty Images
Prințul Harry, alături de soția sa, Meghan Markle FOTO Getty Images

Ducele de Sussex și soția sa, Meghan, au fost nevoiți să renunțe la protecția asigurată de forțele de ordine britanice, după retragerea lor din familia regală în 2020 și stabilirea în Statele Unite, potrivit AFP.

În prezent, ei beneficiază de o protecție polițienească acordată de la caz la caz, înlocuind astfel sistemul de securitate anterior finanțat din taxele contribuabililor britanici.

Decizia ce aparține unei agenţii din cadrul Ministerului de Interne a fost contestată în instanță de prințul Harry. Joi, în ultima zi a acestei proceduri judiciare care a început marţi şi care se desfăşoară în mare parte cu uşile închise, avocata prinţului Harry, Shaheed Fatima, a citit o declaraţie a clientului său, absent de la audieri.

Prințul Harry a afirmat că Regatul Unit joacă un rol esențial în istoria copiilor săi și că dorește ca ei să se simtă acasă, chiar dacă locuiesc în prezent în Statele Unite. Cu toate acestea, el susține că este imposibil să le asigure securitatea adecvată atunci când se află pe teritoriul britanic.

„Nu-mi pot expune soția la un asemenea risc și, având în vedere prin ce am trecut eu însumi, sunt reticent la ideea de a mă expune și pe mine în mod inutil”, a mai subliniat el în declarație.

O decizie „nedreaptă”

Prințul a argumentat că el și Meghan s-au simțit constrânși să părăsească țara în 2020 și să renunțe la îndatoririle lor regale. Avocații săi au susținut că schimbarea regulilor privind securitatea sa a fost „nedreaptă”, luând în considerare statutul său și circumstanțele tragice ale morții mamei sale, Prințesa Diana.

Ministerul de Interne a apărat decizia de a oferi o securitate „pe măsură” și „în funcție de context” pentru Prințul Harry, argumentând că aceasta este consecința alegerii sale de a renunța la statutul de membru activ în familia regală britanică.

În luna mai, o cerere a prințului de a plăti personal pentru protecție a fost respinsă de către justiția britanică.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite