Panama Papers: numele actorului Jackie Chan şi cel al cineastului spaniol Pedro Almodovar, evocate în scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezenţa lui Jackie Chan în acest uriaş scandal de evaziune fiscală i-a
suprins pe mulţi internauţi FOTO Hepta
Prezenţa lui Jackie Chan în acest uriaş scandal de evaziune fiscală i-a suprins pe mulţi internauţi FOTO Hepta

Numele actorului chinez Jackie Chan, cel al cineastului spaniol Pedro Almodovar şi cel al regizorului italiano- belgian Franco Dragone sunt evocate în Panama Papers, uriaşul scandal de evaziune fiscală, ce a fost dezvăluit, duminică, în presa internaţională, informează lefigaro.fr, citat de News.ro.

Scandalul Panama Papers, dezvăluit duminică, nu îi vizează doar pe anumiţi politicieni şi vedete ale fotbalului. Mai multe personalităţi din universul culturii şi showbizului, precum regizorul de film Pedro Almodovar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodovar, actorul Jackie Chan şi regizorul de teatru Franco Dragone, sunt acuzate că deţin averi considerabile în paradisurile fiscale. 

Pedro Almodovar, acuzat de „trădare“ 

Această dezvăluire, publicitată de cotidianul spaniol El Mundo şi de cel belgian Le Soir, a stârnit numeroase reacţii negative în rândul internauţilor din lumea întreagă.

Admiratorii lui Pedro Almodovar nu şi-au ascuns dezamăgirea pe reţelele de socializare şi au mers până în punctul de a-l acuza pe cineastul spaniol de „trădare“, scrie News.ro. 

Ce ascunde Jackie Chan 

Prezenţa lui Jackie Chan în acest uriaş scandal de evaziune fiscală i-a suprins pe mulţi internauţi. Actorul chinez este acuzat că deţine cel puţin şase companii de tip offshore, în paradisul fiscal al Insulelor Virgine britanice.

Printre cei 732 de cetăţeni belgieni vizaţi de scandalul Panama Papers, numele regizorului de teatru Franco Dragone a fost primul ce a fost divulgat de cotidianul „ Le Soir“. Mulţi dintre internauţii belgieni l-au criticat pe artist prin intermediul unor mesaje dure sau ironice, pe Twitter. 

Panama Papers, anchetă jurnalistică de amploare 

Luni dimineaţă, preşedintele francez François Hollande a promis că mai multe anchete vor fi realizate de fiscul din această ţară şi că guvernul francez va lua „o serie de măsuri judiciare“ pentru ca toate informaţiile să fie cunoscute. Şeful statului francez a spus că dezvăluirile reprezintă „o veste bună“ pentru Franţa şi a mulţumit iniţiatorilor lor şi companiilor din mass-media care au realizat aceste anchete jurnalistice.

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) a publicat, duminică, un număr impresionant de documente privind averile ascunse în paradisurile fiscale de mii de persoane şi organizaţii, printre care figurează foşti sau actuali lideri politici, personalităţi din diferite domenii şi chiar grupări infracţionale.

Aceste dezvăluiri, grupate sub numele de „Panama Papers“, sunt rezultatul unei investigaţii desfăşurate timp de un an de 378 de jurnalişti din 77 de ţări. Ei au analizat 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, specializat în crearea de societăţii offshore.

Documentele, transmise cotidianului german Sueddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, au permis analiza în detaliu a aproape 214.500 de entităţi create de casa de avocatură în perioada 1977-2015, în 20 de paradisuri fiscale, pentru clienţi din peste 200 de ţări. Deşi documentele scot la lumină scheme financiare complexe, în favoarea elitelor mondiale, nu înseamnă, neapărat, că sunt şi ilegale.

Conform legislaţiilor naţionale şi înţelegerilor internaţionale, firme precum Mossack Fonseca care ajută la crearea de companii şi conturi bancare ar trebui să acorde o mare atenţie clienţilor care pot fi implicaţi în spălare de bani, evaziune fiscală sau alte ilegalităţi. De asemenea, ar trebui să acorde o atenţie sporită „persoanelor expuse politic“ („PEP“) - oficiali guvernamentali, rudele şi asociaţii lor.

În multe cazuri, Mossack Fonseca pare să nu realizeze cine sunt de fapt clienţii lor. Un audit intern din 2015 a constatat că aceştia cunoşteau identitatea proprietarilor reali doar pentru 204 companii din cele 14,086 pe care le-au înregistrat în Seychelles, un paradis fiscal din Oceanul Indian.

Sistemul offshore se bazează pe o industrie ce înglobează bancheri, avocaţi, contabili şi alţi intermediari care lucrează împreună pentru a proteja secretele clienţilor lor. Aceşti experţi utilizează companii anonime, trusturi şi alte entităţi paravan pentru a crea structuri complexe care pot fi utilizate pentru a ascunde originile banilor negri. 

VedetePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite