Pacha Man, la Adevărul Live: „În afară de viol şi crimă, am făcut de toate. Nu regret nimic, toate m-au ghidat să ajung aici“

0

Mulţi îi ascultă piesele şi se regăsesc în versurile aparent dure, dar cu adevăruri profunde. Puţini, însă, îl cunosc pe Călin Nicorici (Pacha Man) dincolo de scenă. Artistul rap-reggae a venit în studioul Adevărul, unde a vorbit despre provocările şi reuşitele personale şi profesionale.

De la „Acelaşi sânge“ şi „Noi doi“ (featuring Corina), la hiturile lansate în colaborare cu Alex Velea („Aia e“), Ştefan Bănică jr („Alerg printre stele“) şi Cabron („Arată-le la toţi“), cântăreţul a discutat despre muzica ce schimbă mentalităţi şi societăţi. Apreciat pentru dezinvoltură, profunzime artistică şi inclusiv pentru abilităţile culinare, după ce a participat la „MasterChef Celebrity“, Pacha Man a vorbit despre viaţa bună de băiat rău, de la copilăria din Timişoara, la viaţa în Canada şi experienţele din State, unde a ajuns la închisoare.

Tată a doi copii şi artist fără limite, Pacha Mana analizat la rece evoluţia muzicii rap şi reggae din ultimii ani.

Cele mai importante declaraţii:

„La cuvinte grele, dure, mă pricep. Dar la şpăgi, nu. În clipul «Acelaşi Sânge» am adus oameni normali, nu băieţi cu posiblităţi. Nu mi-am format nicio imagine de băiat rău, eu usnt băiat rău. În viaţa de zi cu zi, nu doar în muzică. Îmi place corectitudinea, dacă nu e aşa devin rău. Adevărul doare în general. Ipocrizie multă, dar e OK, ne descurcă. Acum lucrurile s-au înrăutăţit, înainte se făceau piese cu mesaje“, a început Pacha Man.

„Până şi patronii caselor de discuri îşi doreau ceva nou, iar radiourile apreciau. Spuneam lucrurilor pe nume. Muzica de atunci avea mesaj. La nivel mondial, hip-hop-ul a devenit mainstream, iar mesajul s-a diluat pentru că vrem bani. Colaborarea cu Corina a fost un sirop dulce“, continuă Călin Nicorici.

„Eu sunt imprevizibil. Dacă astăzi m-am îndrăgostit nu pot să cânt despre cartier. Dacă am o problemă pot să fac nişte versuri gangsta. Nu mă gândesc cum să fac ca o piesă să prindă, doar scriu, promovez ce scriu. În Haarp Cord am încercat acest lucru. Dar când nu s-a mai putut m-am retras. Aşa poţi să fii corect“, mai spune el.

„Mulţi artişti sunt acuzaţi că s-au schimbat, şi eu sunt acuzat. Mesajul meu e golănesc, nu am vorbit soft. Sunt cel mai paşnic om până când dau de primul prost“, glumeşte cântăreţul.

image

Pacha Man, în studioul Adevcărul Live FOTO David Muntean

Experienţa cu infractori din Canada

„În State am învăţat multe. Am plecat după Revoluţie, la 14 ani. Eram la Timişoara. Am trăit Revoluţia destul de trist. Mama ne-a trimis la ţară, pentru că se trăgea. Pentru noi nu a fost spectaculos, aşteptam să plecăm. Am locuit în Germania o vreme, apoi am ajuns în Canada. În Germania am făcut şi am cunoscut multe. Parcă ajunsesem în România când eram în Canada, era cu mult în urmă. La 15 ani am căzut într-o extremă dubioasă, găşti, emigranţi. Aşa am început să-mi fac prieteni. Dacă ei eram delincvenţi, eu ce puteam să fac? Dar nicăieri nu e mai rău ca în România“, mărturiseşte Pacha Man.

„Alex Dima e un infect“

„M-aş muta în altă ţară. Dar sunt şi eu român, îmi plac multe lucruri aici, îmi place ţara, dar mă deranjează mentalitatea. Cred că şi Eminescu vorbea despre acelaşi lucru. Au trecut mulţi ani. E genetic pentru poporul ăsta, dar suntem şi un popor frumos. Românii sunt îndemânaţi, deştepţi, se adaptează“, spune el.

„Puteam să câştig la «MasterChef» contra unei prăjituri de casă (n.r. - făcută de Elena Lasconi, câştigătoarea). Nu am vrut să câştig, aşa ne-am propus, eu şi Don Baxter. Am fost singurul concurent care a gătit mereu altceva. Cum puteam să nu am un conflict cu Alex Dima? E un infect, îmi cer scuze că zic asta“, spunea Pacha Man despre participarea la concursul culinar de pe Pro TV.

Sudor, tâmplar şi artist

„Dacă vii din comunist, de mic, şi pleci în afară devii sălbatic. La şcoală, în State, există detectoare de metale. E groasă! E o realitate mai dură pe stradă decât la televizor. La puşcărie, când am fost închis, poţi să-l evoluezi, se fac terapii de grup. Acolo poţi să fii privilegiat la orice aplicaţie de job. La noi, în România, ieşi din închisoare mai rău decât ai intrat. În Canada am lucrat în restaurante, am fost sudor, tâmplar, am şi diplomă“, mai spune el.

„Orice mi se părea prost când am revenit în România. Mâncarea expirată mi s-a părut la fel. Nu e vorba de fiţe, ci de un stil de viaţă sănătos“, arată Călin.

image

Problema marijuanei

„Canadienii au făcut un studiu şi au arătat că planeta este în urmă cu 100 din cauza interzicerii cannabisului. Este prima plantă cultivată de om. Nu sunt pentru, ştii de ce? Dar sunt pentru scopuri terapeutice, dar în rest.. e OK, dar e o pierdere de timp. Ajută la tot ce vrei tu, dar dacă nu te duce capul devii cel mai prost om. Nu creează o dependenţă fizică, ci una psihică cât de mică. Ar trebui şi câteva informaţii despre marijuana. Sunt pro marijuana pentru că au legalizat spice-urile (n.r. droguri legale, etnobotanice). Am prieteni care au murit după câteva luni de tras droguri legale, după zece ani de tras heroină. În fiecare zi mor oameni de la consumul de alcool şi nu de la marijuana“, spune Călin.

Despre colaborări

„Colaborări o să am pe viitor. Rapperii români nu cred că ştiu istoria hip-hop-ului. RUN DMC a colaborat cu Aerosmith care a deschis uşa altora, cu mesaj. Lucrez la un album, dar nu îmi place să muncesc de mântuială. Am 30 de piese gata, dar când am colaborat cu Haarp Cord am oprit asta. Nu ma interesează dacă se vinde sau nu, sunt oameni care vor să te audă. De ce am făcut colaborări siropoase? Ca să ajung la mai mulţi oameni. Sunt oameni care nu ştiu cine sunt. După ce am colaborat cu Corina au început oamenii să mă ştie. Trebuie să urci puţin ca să promovezi mesajul tău. Unii fani mă acuză că am colaborat cu Ştefan Bănică. Dar el e un artist complet, am colaborat cu un artist care e pe scenă de când v-aţi născut voi, aşa le-am spus fanilor“, arată Pacha Man.

„Nu sunt rasta, pentru că sunt gangsta“, spune Pacha Man despre acuzaţiile lui Cabron. „Acum lucrez cu Don Baxter, lucrăm la o emisiune culinară să-i învăţăm cum să mânânce sănătos. Cedry2k e cel mai tare poet, dar e durere de cap. Are mesaj tare, dar mă bucur că s-a retras. Dacă ar produce ar fi mai tare. În România nu există cultură hip-hop“, crede Călin.

Nivelul rap-ului din ţară

„Raperii sau puştii care au început să cânte în România sunt low (n.r. – au un nivel scăzut de performanţă). Ori te dedici, ori nu. Când eram mic, în Canada, nimeni nu scria versuri. Totul era improvizaţie, te lua din cap până în picioare. Nu mai mergeţi la show-uri gen «Românii au talent» în calitate de raperi. Dacă nu îi spui că e slab şi-o ia în cap. De-asta am fost revoltat când a câştigat când a câştigat Adrian Ţuţu. Nu sunt hater, trebuia să fiu realist“, spune Pacha.

Raperi preferaţi

„Fiul meu are zece ani şi face freestyle. A stat cu mama lui până anul ăsta, face battle (n.r. - concurs de rime) cu mine. În viaţa mea nu m-am chinuit să fac muzică. Raku e tare, Cedry2k e tare, Dragonu e tare. Ăştia sunt mai noi. Don Baxter este unul dintre cei mai tari. Baxter e mai puţin activ, dar să nu uităm că nici în ziua de azi nu a apărut unul cu flow-ul pe care îl avea în urmă cu zece ani. El a crescut generaţii întregi de raperi. Doc, iară, e foarte tare“, spune Călin.

„Acasă sunt îndrăgostit, pe stradă sunt gangsta. Acasă sunt Călin, pe stradă sunt Pacha Man. Mi-ar plăcea să-l revăd pe băiatul meu mai mare, care e acum în Canada. Are 18 ani. Vorbesc des cu el. E pe urmele mele, e gangsta rău“, spune Călin.

„Pe Nimeni Altu nu-l ştii de la radio, dar are fanii lui şi vinde, e important. Nu sunt superfan, dar cântă. Eu sunt Nicorici Călin, mi se spune Nico pe unde am fost. După ce am ajuns în România am cântat în cluburi, iar fanele mi-au zis că «vine pacha să cânte». Şi-aşa a rămas. Pe Snoop Dogg îl înţele, după o aşa de carieră e sătul, e tot numărul unu“, arată Pacha Man.

Experienţe nu tocmai fericite

„În afară de viol şi de crimă am făcut de toate. Nu regret nimic, toate m-au ghidat să ajung aici. Am avut o logică bună ca să pot trece prin ele. Mi-am luat şurubelniţe în braţe, s-a tras după mine nu cu un pistol, ci cu zece. Eu am păţit multe chestii, am stat şi în comă. Am fost expulzat, mi se propunea să rămân, să-mi fac acte, dar nu am rămas. În Canada mi-era frică să mă uit la un raper“, a mai spus cântăreţul.

Exerciţiu pentru minte

„Tinerii ar trebui să studieze mai mult, eu am fost ghidat de golăneală, nu am fost aşa. Exerciţiu pentru mine e freestyle. Nu versurile. Improvizaţi toată ziua. Despre asta e vorba“, a încheiat Pacha Man.

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite