Magda Vasiliu acuză că birocraţia din Sănătate a fost redusă doar în scris: Când voi primi un concediu medical decent, că lui Vlad nu-i mai creşte altă gleznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Vasiliu FOTO David Muntean
Magda Vasiliu FOTO David Muntean

Prezentatoarea TV Magda Vasiliu susţine că, deşi autorităţile din domeniul sănătăţii s-au lăudat anul trecut că au schimbat legi pentru a elimina birocraţia, în practică lucrurile au rămas la fel şi în continuare trebuie să lupte lună de lună pentru a obţine concediu medical astfel încât să-şi îngrijească fiul bolanv de cancer.

Magda Vasiliu cere reprezentanţii sistemului de sănătate din România să-i explice de ce, în condiţiile în care legea a fost schimbată, trebuie să se chinuie în fiecare lună să obţină anumite documente pentru a-şi prelungi concediul medical. Jurnalista locuieşte în prezent în Roma, Italia, unde fiul ei în vârstă de 10 ani este tratat de cancer osos şi susţine că lucrurile s-au schimbat doar pe hârtie. 

„Sunt din nou cu Vlad la spital. Am fost şi săptămâna trecută. Controale, tratamente, investigaţii şi analize... După mai bine de un an de când au modificat legea cu concediile medicale, eu tot nu înţeleg de ce trebuie să mă chinui să obţin, lună de lună, nişte hârtii pentru concediul medical... Copilul meu este un copil oncologic, există un certificat dat de spitalul din Roma în care se spune clar că e luat în evidenţă departamentului de onco-hematologie, că are de făcut în continuare analize, teste specifice în următoarele «cel puţin 6 luni». Pe de altă parte, pe lângă faptul că e oncologic, e şi un copil cu handicap locomotor permanent. E un copil care are certificat de handicap. Are o endoproteză în loc de gleznă, are oasele gambei amputate. 

În textul legii spune clar că în cazul copiilor cu handicap şi/sau cu afecţiuni grave, părintele are dreptul la concediu medical până când copilul împlineşte 16 ani. Dacă împlineşte. Lună de lună, un medic din România, dna dr. Dragomir de la Fundeni, cere să-i fie aduse acte medicale pentru a elibera lună de lună amărâtul ăla de concediu. Actele trimise sunt lună de lună aceleaşi, în sensul că spitalul din Roma are nişte formulare tip. Într-o lună dna. doctor Dragomir le acceptă, în altă lună e greu, nu mai sunt bune. Vreau şi eu să-mi spună cineva din ţara aia numită România, unde, cine şi când îmi va elibera un concediu medical pe o perioadă decentă, cu menţiunea că lui Vlad nu-i mai creşte altă gleznă, nici altă tibie. Şi nici riscul de recidivă nu dispare prea curând. Oricine ştie că cel puţin cinci ani de la debutul bolii, pacientul cu cancer e cu securea deasupra capului. Un responsabil  d-ăsta care le ştie pe toate să-mi explice. Că de sunat m-au sunat toţi acum doi ani, au discutat la TV, au promis, au vorbit în şedinţe de guvern, s-au lăudat că au schimbat legea. Şi? Nimic.

«Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Acest concediu se acordă pentru copilul bolnav în vârstă de cel mult 7 ani, în cazul copilului cu handicap acesta se extinde până la vârsta de 18 ani. Pentru copii cu afecţiuni grave, concendiul de îngrijire se poate lua până la vârsta de 16 ani, cunatumul indemnizaţiei este de 85%». Cam aşa sună legea“, a scris Magda Vasiliu, precizând că sunt mulţi alţi părinţi care se confruntă cu situaţii similare. 

Amintim că în anul 2017, cazul jurnalistei Magda Vasiliu, al cărei fiu a fost diagnosticat la vârsta de 8 ani cu cancer, a făcut valuri după ce a fost prezentat de presă. Fosta prezentatoare Prima TV a povestit atunci pe Facebook calvarul birocratic prin care este nevoită să treacă pentru a-şi lua concediu medical pentru îngrijirea copilului şi a ajuns în atenţia premierului de la acea vreme, Mihai Tudose. Acesta l-a mustrat pe ministrul Sănătăţii de atunci, Florian Bodog, căruia i-a cerut să vină cu un proiect prin care să debirocratizeze sistemul şi care să nu le mai pună bariere celor care se tratează în străinătate, lucru care, conform noilor declaraţii ale Magdei Vasiliu, s-a întâmplat doar pe hârtie, pentru că realitatea a rămas, din păcate, neschimbată. 

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri