Legendarul actor Kirk Douglas împlineşte 98 de ani: evreul nesăbuit care a reuşit să schimbe Hollywood-ul şi al cărui prim Oscar a fost o îngheţată
0Cu aproape 80 de filme în palmares, multe dintre ele considerate capodopere ale cinematografiei, legendarul actor Kirk Douglas împlineşte astăzi 98 de ani şi, cel mai probabil, în această dimineaţă, ca în multe altele, s-a întrebat cum de se simte atât de bine la vârsta lui.
„Mă trezesc în fiecare dimineaţă şi mă întreb: Doamne, de ce mă simt atât de bine? Am 98 de ani!“, a povestit, râzând, Kirk Douglas, pentru thespec.com.
Despre viaţa lui se pot scrie vrafuri de romane, însă Kirk Douglas a ales să şi-o aşeze în paginile unui volum de poezii, intitulat sugestiv „Life Could Be Verse (Viaţa ar putea fi un vers – trad)“. Colecţia prezintă călătoria lui prin viaţă: cucerirea succesului este explicată în poemul „Luck“, mariajul este schiţat în „Romance Begins at 80“, eşecul în rolul de tată este oglindit în „Michael“, iar durerea pe care simţit-o după moartea fiului cel mic, din 2004, în urma unei supradoze, este transmisă prin poezia „For Eric“, scrie thespec.com.
Kirk Douglas, alături de soţia lui, Anne Buydens, la o gală caritabilă din 1962 FOTO Getty Images
Volumul de poeme îi este dedicat soţiei sale, producătoarea Anne Buydens (84 de ani), alături de care a sărbătorit de curând împlinirea a 60 de ani de căsnicie. „Chestia e că atunci când te îndrăgosteşti pentru prima dată, sexul este factorul dominant, dar pe măsură ce se diminuează începi să vezi cum este partenerul tău cu adevărat. Şi atunci vei descoperi persoana pe care fie o iubeşti, fie nu. În cazul meu, m-am îndrăgostit.“
Chiar dacă jurnaliştii revistei americane „People“ s-au „grăbit“ să-i publice necrologul nu mai departe de săptămâna trecută, Kirk Douglas îşi serbează cea de-a 98-a aniversare, după o operaţie la inimă, un accident cerebral şi un accident de elicopter.
Recent, actorul a mărturisit că accidentul vascular cerebral suferit la 80 de ani l-a afectat profund la nivel psihic, recunoscând că s-a gândit chiar la sinucidere. „Mi-am pierdut vocea. Nu mai puteam vorbi. Ce poate face un actor care nu poate vorbi? Încă mă lupt cu defectele, dar măcar pot vorbi şi sunt extrem de recunoscător pentru acest lucru. A fost cel mai întunecat moment din viaţa mea: un actor care nu poate vorbi“, a povestit Douglas pentru thespec.com.
Kirk Douglas, în anul 1952 FOTO Getty Images
Kirk Douglas, pe numele adevărat Issur Danielovitch, este fiul unor imigranţi evrei ruşi, iar în biografia apărută în 1988, Douglas „a vopsit“ o imagine de neuitat a familiei lui din primii ani trăiţi în America: „Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi...Chiar şi pe strada Eagle, în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului“.
Primul Oscar: o îngheţată
Provenind dintr-o familie săracă, Douglas, copil fiind, a trebuit să vândă gustări morarilor pentru a câştiga banii pentru lapte şi pâine. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor.
În timpul studiilor, Douglas a jucat în mai multe piese de teatru şi astfel a descoperit calea pe care avea să o urmeze: „Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am ştiut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a ofeirt primul meu Oscar: o îngheţată. Nu am uitat niciodată acel moment“, a dezvăluit actorul într-un interviu oferit publicaţiei „The Hollywood Reporter“.
Kirk Douglas, dansând cu actriţa Elizabeth Taylor la o petrecere desfăşurată în Roma, în 1961, în cinstea filmului „Spartacus“ FOTO Getty Images
De la război pe platourile de filmare
Cu numele Kirk Douglas, actorul a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice. Doi ani mai târziu, acesta s-a înrolat în Marina Statelor Unite, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în război.
Primul său rol a fost în filmul „The Strange Love of Martha Ivers/ Dragoste ciudată“ din 1946, după care au urmat roluri în aproape 80 de filme, multe dintre ele devenite clasice. Printre acestea se numără „Spartacus“, „The Bad and the Beautiful/ Urâtul şi frumosul“ (1952), „Lust for life/ Van Gogh“ (1956) şi „Paths of Glory/ Cărările gloriei“ (1957).
Poate cel mai important moment al carierei sale a fost cel în care a refuzat rolul din „The Great Sinner“ (1949) şi a ales să joace într-un film cu buget redus, „Champion“ (1949), în care a făcut un rol memorabil şi care i-a adus prima nominalizare la premiile Oscar, după cum se arată într-o biografie publicată de procinema.com.
Kirk Douglas, în rolul care l-a făcut celebru, din filmul „Champion“ FOTO cinemagia.ro
Omul care a schimbat regulile Hollywood-ului
„Agenţii mei mi-au zis că sunt nebun. Am refuzat acel film pentru că voiam să joc rolul unui bărbat dur. Voiam să mi se spună «domnule»“, îşi amintea Douglas, într-un interviu. Odată cu acel rol, viaţa lui Douglas a luat o întorsătură neaşteptată, fiind considerat de mulţi omul care a schimbat regulile Hollywoodului.
În plus, Kirk Douglas este cel care a pus capăt unei perioade negre a Hollywoodului – The Blacklist, când şefii celor mai mari studiouri de film americane, directori excutivi şi asociaţiile de actori şi scenarişti din Los Angeles s-au unit pentru a exila din industria cinematografică cineaştii care aveau ideologii comuniste. Douglas, în schimb, a dat dovadă de curaj atunci când a decis să realizeze filmul „Spartacus“ împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe lista neagră, Dalton Trumbo, după cum se arată în aceeaşi biografie.
„Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit“
Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar rămas celebru este cel din „Spartacus“, regizat de regretatul Stanley Kubrick.
„Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywood-ului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public“, a mai spus Douglas pentru „The Hollywood Reporter“.
Kirk Douglas, în rolul lui Spartacus din filmul omonim FOTO cinemagia.ro
Despre Stanley Kubrick, alături de care a făcut două filme memorabile, „Paths of Glory“ şi „Spartacus“, Douglas spunea că „era un om dificil, însă un regizor sclipitor“. Rolul pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar a fost cel al pictorulu Vincent Van Gogh din „Lust for Life“, despre care mărturisea: „Actoria înseamnă să faci pe cineva să creadă. Însă acel personaj mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine. Nu am mai trăit o astfel de experienţă în niciun alt film“.
Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar – în 1956 pentru „Lust for Life/ Van Gogh“, în 1952 pentru „Bad and the Beautiful/ Urâtul şi frumosul“ şi în 1949 pentru „Champion“ –, dar a primit o singură statuetă, în 1996, pentru întreaga carieră.
În anul 2004, Kirk Douglas s-a retras din actorie, dar numele îi este dus mai departe de fiul său, Michael Douglas, un actor la fel de celebru, pe care, spune Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru.
„Nu l-am încurajat niciodată pe Michael să aleagă actoria. Din contră, am încercat să-l descurajez. Însă eu îl admir pe el pentru că este un om deoesbit şi un filantrop. Sunt mândru de copiii mei pentru că toţi au muncit foarte mult“.
Kirk Douglas, alături de fiul lui, Michael Douglas FOTO AFP