Legendarul actor care a primit opt nominalizări la Oscar, dar niciodată mult râvnitul premiu VIDEO

0
Publicat:

Legendarul Peter O'Toole, de la a cărui moarte se împlinesc zece ani, a fost nominalizat la Oscar de opt ori, laureat de patru ori al Globului de Aur, o dată al Premiului Primetime Emmy şi o dată al premiului BAFTA pentru cel mai bun actor britanic. O'Toole a fost distins, în 2003, doar cu un Oscar onorific.

Peter O'Toole Arvivă Adevărul
Peter O'Toole Arvivă Adevărul

Primul succes cinematografic al lui Peter O'Toole a venit odată cu rolul T.E. Lawrence din filmul "Lawrence of Arabia" (1962), care i-a adus prima dintre cele 8 nominalizări la Oscar, potrivit www.imdb.com, alături de un Glob de Aur şi Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor britanic.

O'Toole a fost ales pentru rolul lui T.E. Lawrence, istoricul soldat din primul Război Mondial, cunoscut pentru revolta arabă condusă împotriva turcilor.

Richard Burton a jucat alături de O'Toole în adaptarea cinematografică din 1964 a piesei de teatru „Becket“ sau „The Hounour of God/ Onoarea lui Dumnezeu“. O'Toole a jucat rolul Regelui Henry al II-lea, rol la care a revenit în următorul său film. Burton şi O'Toole au legat o prietenie celebră pentru consumul exagerat de alcool şi petreceri.

O'Toole şi-a reluat rolul regelui Angliei Henric al II-lea pentru filmul „The Lion in Winter/ Leul în iarnă“, în care a jucat şi Katharine Hepburn şi a fost filmul de debut al lui Anthony Hopkins. O'Toole a fost singurul actor care a fost nominalizat de două ori la Oscar pentru acelaşi personaj jucat în două filme diferite (Al Pacino a fost nominalizat de două ori pentru rolul lui Michael Corleon în trilogia „The Godfather/ Naşul“, dar a doua nominalizare a fost pentru o continuare). Hepburn a câştigat Oscarul pentru personajul Eleanor of Aquitaine, în timp ce O'Toole a pierdut din nou statueta.

Cea de-a doua adaptare a nuvelei „Goodbye, Mr. Chips“, după cea muzicală din 1934, îl aduce în faţa spectatorilor pe O'Toole în rolul lui Arthur Chipping, un profesor plictisitor al unei şcoli de băieţi din Anglia anilor '20. Viaţa monotonă a lui Chipping se schimbă brusc în momentul în care se îndrăgosteşte de o tânără cântăreaţă de music-hall, cu un trecut discutabil.

Peter O'Toole Arvivă Adevărul
Peter O'Toole Arvivă Adevărul

Comedia britanică „The Ruling Class“ a fost un eşec din punct de vedere al încasărilor, dar a devenit un adevărat clasic. O'Toole a jucat rolul unui nobil britanic schizofrenic, iar ţipătul său din una dintre cele mai înfricoşătoare scene a rămas emblema filmului.

Filmul „The Stunt Man“ a primit trei nominalizări la Oscar, inclusiv la categoriile cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu. O'Toole a portretizat un regizor excentric, care acceptă să ţină ascuns un fugar, atâta timp cât acesta joacă rolul unui cascador în unul din filmele sale.

În „My Favorite Year“, O'Toole a jucat rolul unui actor arogant, cunoscut pentru dependenţa de alcool. Filmul spune povestea unui scenarist al serialului de comedie de la mijlocul anilor '50.

Peter O'Toole Arvivă Adevărul
Peter O'Toole Arvivă Adevărul

O'Toole joacă din nou rolul unui actor în „Venus“, de această dată lovit de cancer, care se îndrăgosteşte de nepoata mult mai tânără a prietenului său. Filmul a explorat relaţia tumultoasă dintre un bărbat aflat la sfârşitul vieţii şi o tânără care se confruntă cu propriile probleme.

Celebrul actor irlandez trebuia să ajungă în România în 2006. O'Toole era invitat de onoare al Balului Operei Naţionale, dar nu a mai participat la eveniment, deoarece nu i s-a plătit onorariul.

O'Toole a încetat din viaţă la 14 decembrie 2013.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite