FOTO VIDEO Actriţa Aimee Iacobescu a murit la 71 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aimée Iacobescu va rămâne în sufletele românilor drept Domniţa Ralu FOTO Cinemagia
Aimée Iacobescu va rămâne în sufletele românilor drept Domniţa Ralu FOTO Cinemagia

Actriţa Aimée Iacobescu, iubită mai ales pentru rolul Domniţei Ralu din seria „Haiducii“, a murit la vârsta de 71 de ani. Artista suferea de cancer la sân de patru ani.

GALERIE FOTO

Decesul actriţei Aimée Iacobescu a fost confirmat pentru „Adevărul“ de purtătorul de cuvânt al UNITER. 

Aimée Iacobescu suferea de cancer şi se chinuia să urmeze tratamentul costisitor, motiv pentru care, în 2016, actriţa a recurs la un gest disperat: i-a transmis un mesaj video preşedintelui UNITER, actorul Ion Caramitru, cerându-i ajutorul. 

Aimée Iacobescu plătea lunar pentru tratamentul parţial compensat/gratuit peste 3.000 de lei, respectiv toată pensia şi indemnizaţia destinată actorilor. Singura ei speranţă de a se descurca decent era indemnizaţia de merit viageră, în valoare netă de 3.500 de lei, drept pe care l-a solicitat UNITER. 

„Domnule Caramitru, vreau să trăiesc, nu mă puteţi acuza de asta. Orice om vrea să trăiască şi atunci când este şi bolnav, şi singur nu ştie ce să mai facă, încotro să o ia, la cine să apeleze“, spunea Aimée Iacobescu cu lacrimi în ochi. 

Fiică a unui farmacist, colonel de armată, şi a unei absolvente de desen şi scenografie, Aimée Iacobescu s-a născut pe 1 iunie 1946, în localitatea Unguriu, judeţul Buzău. A debutat în teatru la vârsta de 16 ani, în spectacolele „Alizuna“, de Tina Ionescu Demetrian, şi „Adam şi Eva“, de Aurel Baranga, potrivit News.ro.

A intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti împreună cu fratele ei geamăn, Dorel Iacobescu. Imediat după absolvire, în anul 1968, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe care l-a slujit vreme de 40 de ani, din 1968 până în 2008.

Printre spectacolele în care a putut fi admirată se numără „Troienele“, după Jean Paul Sartre, „Furtuna“, după Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare“, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea“, după William Shakespeare, „Coana Chiriţa“, după Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă“, după Alexandru Davila, şi „Titanic Vals“, după Tudor Muşatescu.

Aimée Iacobescu a interpretat roluri şi în peste 20 de filme. A fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea şi a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu.

Debutul în film a avut loc în 1966, cu „Şapte băieti şi o ştrengăriţă“, de Pitt Popescu şi Bernard Borderie. I-au urmat, între altele, roluri în „Haiducii lui Şaptecai“ (1971), „Cu mâinile curate“ (1972), „Osânda“ (1977), „Ultima noapte de dragoste“ (1980), „Cuibul de viespi“ (1987) şi „State de România - Student la Sorbona“ (2009). 

Aimée Iacobescu a rămas însă în amintirea publicului cu rolul Domniţei Ralu din seria „Haiducii“. 

Vedete


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri