Barbados cere despăgubiri de la actorul Benedict Cumberbach pentru deținerea de sclavi de către strămoșii lui

0
Publicat:

Familia lui Benedict Cumberbatch ar putea fi obligată să plătească despăgubiri către Barbados pentru deținerea unei plantații de sclavi pe insulă în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch a jucat în filmul „12 ani de sclavie” FOTO EPA-EFE

Al șaptelea străbunic al actorului care a jucat rolul unui proprietar de plantație în filmul câștigător de Oscar „12 ani de sclavie”, a cumpărat plantația Cleland din St Andrew, Barbados, în 1728. Plantația a devenit apoi casa a 250 de sclavi, până când sclavia a fost abolită 100 de ani mai târziu.

Când plantația a fost închisă din cauza legii, familia Cumberbatch a primit 6.000 de lire sterline în compensație pentru pierderea „proprietății umane”, ceea ce în banii de astăzi ar însemna aproximativ 3,6 milioane de lire sterline. Guvernul britanic la acea vreme a contractat un împrumut pentru a recompensa proprietarii de sclavi din imperiu - care a fost rambursat abia în 2015.

Guvernul din Barbados luptă pentru ca strămoșii familiilor deținătoare de sclavi să plătească despăgubirile. Deputatul conservator Richard Drax a moștenit plantația ancestrală de zahăr a familiei sale, care a jucat un rol major în dezvoltarea comerțului cu zahăr între Caraibe și SUA. Plantația Drax Hall de 250 de hectare (617 acri) se află în prezent într-un loc imobiliar privilegiat pe insula de vacanță.

Drax este sub presiune să predea pământul țării și, dacă refuză, guvernul din Barbados va cere despăgubiri de la o instanță internațională de judecată.

Dacă hotărârea legală va fi în favoarea insulei, Drax va fi primul descendent al familiilor deținătoare de sclavi care va fi judecat cu succes, creând un precedent.

„Orice descendenți ai proprietarilor albi de plantații care au beneficiat de comerțul cu sclavi ar trebui să fie rugați să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch”, a declarat pentru The Telegraph secretarul general al Mișcării Caraibe pentru Pace și Integrare.

David Denny, un bărbat din Barbados autoproclamat „revoluționar”, făcuse campanie pentru ca Drax să doneze „sute de milioane” pentru construirea de școli, drumuri și centre de sănătate în Barbados, printre alte proiecte comunitare.

David Commision, ambasadorul Barbados în comunitatea din Caraibe, pledează, de asemenea, ca Drax și alte familii deținătoare de sclavi să plătească despăgubirile.

„O mare parte din această istorie abia acum iese la lumină”, a declarat acesta.

Drax a călătorit pe insula Caraibe în octombrie pentru a avea o întâlnire cu prim-ministrul insulei, Mia Mottley, și a discutat despre viitorul fostei plantații.

Nu se știe dacă banii de la strămoșii lui Cumberbatch l-au ajutat pe actor, care a fost educat la Harrow School.

În 2015, Cumberbatch a dezvăluit că mama sa, actrița Wanda Ventham, l-a îndemnat să nu-și folosească numele de familie real în mod profesional în cazul în care îl face ținta unei noi campanii din Caraibe pentru a obține despăgubiri pentru descendenții sclavilor.

În filmul „12 ani de sclavie”, Cumberbatch joacă rolul proprietarului plantației, William Ford. Actorul nominalizat la Oscar a vorbit pentru prima dată despre descendența familiei sale când a apărut în filmul despre abolirea sclaviei „Amazing Grace” în 2006. La acea vreme, a glumit că a luat rolul lui William Pitt cel Tânăr „ca un fel de scuze” pentru strămoșii lui.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite