Un Tintin de 2,5 milioane de euro

0
0
Tintin, unul dintre cele mai cunoscute personaje de benzi desenate FOTO Wire Photos/Reuters
Tintin, unul dintre cele mai cunoscute personaje de benzi desenate FOTO Wire Photos/Reuters

O planşă dublă în care apare celebrul personaj Tintin, realizată de Hergé în 1937, a fost vândută, duminică, pentru 2,5 milioane de euro, o sumă record pentru o lucrare de benzi desenate, la o licitaţie care a avut loc la Paris, conform atlantico.fr.

Estimată iniţial la o sumă cuprinsă între 700.000 şi 900.000 de euro, această lucrare, care face parte dintr-un lot vândut la o licitaţie dedicată benzilor desenate, este formată dintr-o pagină dublă desenată cu cerneală chinezească, în 1937, desenul fiind publicat apoi pe paginile de gardă ale albumelor cu Tintin apărute între 1937 şi 1958.

Desenul îl reprezintă pe simpaticul reporter Tintin şi pe câinele său, Milou, în 34 de ipostaze, care fac referire la un moment-cheie al fiecărui album din serie. Tintin apare astfel în ipostază de cowboy, de chinez, de explorator, călare pe cal, în avion, într-o pirogă şi chiar într-o ricşă.

Cu toate acestea, vânzarea a stârnit unele polemici, după cum a precizat Frédéric Potet, jurnalist al cotidianului Le Monde, pe blogul publicaţiei: „Probabilitatea ca planşa să fi fost furată din studiourile Hergé după moartea maestrului, în 1983, este într-adevăr, destul de ridicată".

Totodată, firma Moulinsart, care administrează drepturile de autor de pe urma lucrărilor lui Hergé, a decis să nu participe la licitaţie.

„Din principiu, nu achiziţionăm lucrările care au fost oferite de Hergé sau care au fost furate. Ar fi imoral", a declarat Nick Rodwell, din partea Moulinsart.

Recordul precedent de pe piaţa lucrărilor de benzi desenate a fost stabilit tot de un desen cu Tintin. Este vorba despre o lucrare desenată în guaşă pentru coperta albumului „Tintin en Amérique", cumpărată cu 1,34 milioane de euro, în 2012, de un colecţionar anonim.

„Aventurile lui Tintin/ Les Aventures de Tintin" reprezintă o serie de benzi desenate clasice realizate de artistul belgian Georges Rémi (1907 - 1983), care le-a creat sub pseudonimul Hergé. Seria este una dintre cele mai populare benzi desenate europene din secolul al XX-lea, tradusă în peste 80 limbi străine şi vândută în peste 350 de milioane de exemplare.

Seria a apărut prima oară pe 10 ianuarie 1929, într-un supliment pentru copii al ziarului belgian Le XXe Siècle. Succesul seriei a dus la o colecţie de 24 de albume, la apariţia revistei Tintin, precum şi la mai multe adaptări pentru cinematografie, radio, televiziune şi teatru.

Showbiz


Ultimele știri
Cele mai citite