Stelian Tănase, director general interimar al Televiziunii Române: „TVR ar putea intra în faliment în următoarele săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RISC Televiziunea publică e „un Titanic sub apă“, din cauza datoriilor, a spus Stelian Tănase, care încearcă să resusciteze TVR cu o nouă grilă de programe, cea mai ieftină din istoria televiziunii.

Directorul general interimar al Televiziunii Române a analizat situaţia actuală a postului, menţionând că după restructurarea masivă de anul trecut, când au fost disponibilizaţi peste 600 de angajaţi, în prezent, TVR a rămas cu 2451 de oameni, dar şi cu bugete de criză. 

„Avem cea mai mică sumă pe care o televiziune publică din Europa o cheltuieşte pentru programele sale. Pentru TVR 1, suma alocată pe săptămână este de 25.000 de euro, iar pentru TVR2, toată grila costă 15.000 de euro“, a zis Stelian Tănase într-o conferinţă de presă la care au fost invitaţi şi noii prezentatori, Florin Iaru, Ion M. Ioniţă, Ion Cristoiu, Miruna Munteanu, Daniel Apostol, Mircea Dinescu şi Cornel Nistorescu.

Aceste cifre reprezintă banii pentru producţii şi nu includ costurile jurnalelor de ştiri şi nici sumele alocate filmelor, a specificat Directorul de Programe al TVR, Irina Radu. „Este cea mai ieftină grilă din istoria televiziunii, sunt cele mai mici sume care se plătesc pentru programe“, a observat Tănase.

PROBLEMELE DIN ULTIMII 15 ANI

Directorul general interimar a recunoscut că regretă preluarea conducerii TVR, sarcina dovedindu-se „peste puterile sale“. „Când am venit aici, ştiam că sunt probleme, însă nu şi că există o datorie imensă. Nu sunt nici manager, nici bancher, sunt un biet intelectual şi am fost adus aici pentru prestigiul meu de intelectual. Televiziunea publică este în situaţia de a falimenta în următoarele săptămâni. Consiliul de administraţie care vine trebuie să salveze TVR-ul prin deciziile sale“, a zis Tănase.

image

Situaţia e cu atât mai dificilă cu cât echipa actuală trebuie să repare erorile din trecut. „În ultimii 10-15 ani, televiziunea s-a scufundat pas cu pas fără ca aceste consilii să ia decizii avantajoase. Ei şi-au văzut de socotelile lor. Ne luptăm cu trecutul şi cu deciziile eronate ale Guvernelor, consiliilor de administraţie şi ale managerilor din ultimii 15 ani. TVR-ul e un Titanic deja sub apă“, a subliniat Tănase, care va dezvălui săptămâna următoare şi câteva dintre strategiile de a salva Titanicul. 

Stelian Tănase, alături de patru dintre prezentatorii TVR din noua gardă, Ion M. Ioniţă, Mircea Dinescu, Cornel Nistorescu şi Florin Iaru

image

După excluderea din grilă a unor show-uri precum „Preţuieşte viaţa“ şi „Duminica în familie“, moderate de Andreea Marin, respectiv Ramona Bădescu, momentan, Stelian Tănase are încredere în programele cu scop educativ. „Este o altă viziune asupra rolului pe care televiziune publică trebuie să-l joace. Am scos un tip de emisiune pentru a propune o altă direcţie. Înainte ne duceam spre Belarus şi acum ne ducem spre Occident, spre televiziuni de dezbatere, puternice. Mergem pe un model BBC“, a spus Tănase.

TVR s-a scufundat pas cu pas. Ne luptăm cu deciziile eronate ale Guvernelor, consiliilor de administraţie şi ale managerilor din ultimii 15 ani. Stelian Tănase, director general interimar TVR

Noua grilă, stabilită doar pentru TVR1 şi TVR2, se va axa pe ştiri, respectiv cultură, şi va miza şi pe moderatori deja cunoscuţi publicului TVR, printre care Iuliana Tudor, Cătălin Ştefănescu, Eugenia Vodă şi Liviu Mihaiu. Printre programele „obligatorii unei televiziuni publice şi mai puţin costisitoare“ se numără talk-show-ul politic „În prima linie“, prezentat de Ion M. Ioniţă, „Politică şi delicateţuri“, cu Mircea Dinescu, şi „Ultima ediţie“, emisiunea moderată de Cornel Nistorescu şi de Claudiu Lucaci.

Jucăm într-o piesă de teatru în care niciunul nu ştie finalul. Să sperăm că nu vom ieşi cu picioarele înainte din această aventură. Mircea Dinescu, prezentator „Politică şi delicateţuri“ (TVR 1) şi „De la Dinescu citire“ (TVR2)

AŞTEPTĂRI

În ciuda viitorului incert, Mircea Dinescu a vorbit cu umor despre colaborarea cu televiziunea publică. „Jucăm într-o piesă de teatru în care niciunul dintre noi nu ştie cum va fi finalul. Nu tragem nicio concluzie. Să sperăm că vom ieşi nu cu picioarele înainte, ci în mod normal din această aventură“, a zis el, râzând.

Florin Iaru, în schimb, ce va discuta la TVR 2 despre „Enigme şi conspiraţii“, a fost mai radical: „Dacă nu-mi realizez scopul de a-mi aduce publicul, eu mă retrag. Şi nu e promisiune prezidenţială“, a recunoscut Iaru.

În ciuda perioadei dificile, Ion Cristoiu are încredere în profilul emisiunii de gazetărie culturală, „Omul cu carte“, pe care o va avea pe canalul 2 şi pentru care se va documenta din arhive. „Am făcut o favoare TVR venind să fac o emisiune despre cărţi. Am solicitări, am şi contract la altă televiziune, nicidecum nu mi s-a făcut o favoare, iar domnul Stelian Tănase nu i-a făcut o favoare niciunuia dintre colegii mei. Toţi suntem vedete în televiziunile particulare şi cred că unii dintre noi am fi putut câştiga infinit mai mult în televiziunile particulare decât aici“, a analizat jurnalistul.
 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite