Ion M. Ionita

Senior Editor

În mesajul adresat Parlamentului cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la obţinerea Independenţei, preşedintele Klaus Iohannis a lansat câteva mesaje importante, venite în contextul favorabil al victoriei lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa. În condiţiile unui succes al candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, aceste mesaje nu ar fi existat.

Gestul preşedintelui României de a deplasa cu câţiva centimetri steagul Marii Britanii pentru a putea sta faţă în faţă cu jurnaliştii la conferinţa de presă de după summitul UE de sâmbătă a făcut înconjurul lumii, fiind interpretat în toate felurile. După cum se vede din imagini, preşedintele Iohannis a încercat doar să-şi facă mai mult loc, dar în unele împrejurări gesturile devin emblematice, indiferent de intenţiile protagoniştilor.

Nu există om în România să nu ştie că atunci când vrei să îngropi o problemă înfiinţezi o comisie. Săptămâni la rând, legea salarizării unitare a fost negociată de Ministerul Muncii cu partenerii sociali. Când lucrurile păreau că se îndreaptă spre adoptarea proiectului de lege în guvern urmată de trimiterea la parlament pentru dezbatere, lucrurile s-au schimbat în mod radical.

Vezi mai multe