Primele reacţii oficiale din CNA în cazul Caracal: Digi24 şi România TV, criticate dur. Membru: „Nu e nici de nivelul OTV în vremurile cele mai proaste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toate posturile de televiziune s-au abătut de la reguli în relatarea crimelor de la Caracal, este concluzia după primele dezbateri ale membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

În şedinţa din 8 august, membrii CNA au discutat pentru prima dată modul în care posturile au reflectat cazul Caracal, potrivit Paginademedia.ro. Timp de mai bine de cinci ore, membrii forului au vizionat fragmente din emisiunile difuzate în primele două zile de la tragedie de România TV, B1 TV, Digi24, Pro TV, Kanal D, Prima TV şi Naţional TV. Totodată, au fost audiaţi şi reprezentanţii posturilor în cauză. Încă nu au fost propuse sancţiuni, forul urmând să mai discute şi abordarea posturilor Intact, Antena 1 şi Antena 3, în următoarea şedinţă. 

Cel mai discutat aspect a fost difuzarea imaginilor cu familia îndurerată a Luizei Melencu în momentul în care află că suspectul Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o. Pe micile ecrane au rulat inclusiv secvenţe cu mama tinerei leşinând şi primind îngrijiri medicale.

Din monitorizările CNA, imaginile au fost pe larg la Realitatea TV, Digi24 şi România TV. Au fost şi pe B1 TV, dar mai puţin. Dar şi la generaliste, precum Prima TV şi Kanal D, care a făcut şi o „dramatizare“ (reconstituire) a răpirii Alexandrei. Spre surprinderea membrilor CNA, până şi TVR 1 a difuzat astfel de cadre. În schimb, Naţional TV nu a difuzat deloc imagini cu rudele îndurerate,  în timp ce Pro TV a dat doar un cadru de câteva secunde.

În principiu, toţi reprezentanţii postului s-au apărat cu argumentul că filmau pe spaţiu public şi transmiteau live.

Cele mai multe reproşuri le-a primit România TV, care a insistat pe imaginile dureroase. „Nu văd de ce era necesar să daţi atâtea imagini cu mama Luizei ţipând, leşinând. Imaginile n-au fost numai în direct, dar repetate de nu ştiu câte ori. Nu văd de ce trebuia să fie filmată familia Alexandrei prin gard. Aici sunt prevederi foarte clare în legislaţie. Erau în spaţiul lor privat“, a precizat Dorina Rusu, citată de Paginademedia.ro

„Eu cred că a arăta nişte părinţi care se prăbuşesc pe jos de durere nu este în interesul niciunui public şi cu atât mai puţin nu pune presiune pe autorităţi“, a completat şi Radu Herjeu.

Gabriel Tufeanu, membru CNA, a spus că intenţionează să propună amendă maximă (200.000 de lei) posturilor care au dat pe larg imaginile sfâşietoare cu familiile celor două victime.

Director de programe România TV: „Este o crimă că faci audienţă?“

De asemenea, membrii CNA nu au trecut cu vederea nici momentul halucinant în care „procurorul“ Luis Lazarus îl interoghează pe un vecin al criminalului din Caracal şi insinuează că acesta ar fi fost complice la crimă, după cum a remarcat tot Paginademedia.ro. „Dar văd că sunteţi tare bronzat pe mână. Cum v-aţi bronzat aşa? E un bronz ciudat, parcă aţi fi ars pe mână. Aţi auzit că victimele au fost arse într-un butoi? Şi aţi participat şi dumneavoastră la treaba asta? Nu l-aţi ajutat pe cetăţeanul cu pricina, pe asasin?“, îl anchetează Lazarus pe bărbat.

„Acesta nu era nici interviu, nici anchetă, acestea erau nişte insinuări în direct, făcute în stradă, cu atitudine în zeflemea. Cred că genul acesta de atitudine duce în derizoriu exact ce ar trebui scos în evidenţă, gravitatea faptului, ineficienţa autorităţilor şi la nivel de procedură şi la nivel de atitudine.Asta mi se pare... nici de nivelul OTV-ului în vremurile cele mai proaste“, a comentat Alexandru Kocsis.

Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a susţinut că toate imaginile au fost în interes public şi că „tot ce s-a dat la televizor a venit din revoltă“ şi dacă posturile nu le-ar fi difuzat, „să ştiţi că pe acest caz putea fi pus preşul“. De asemenea, Niculescu a mai întrebat: „Este o crimă că faci audienţă?“. În ceea ce priveşte intervenţia lui Lazarus, directorul de programe al canalului s-a arătat deranjată de comparaţia cu OTV şi a precizat că „Lazarus nu a acuzat pe nimeni, doar a pus nişte întrebări“.

Aproape nicio diferenţă între Digi24 şi restul, concluzia unui membru CNA

Şi televiziunea Digi24 a fost pusă la colţ de membrii CNA pentru imaginile cu familia îndurerată, notează aceeaşi sursă

„Trebuie să remarc cu tristeţe drumul lung pe care l-aţi parcurs de la modul în care aţi reflectat Colectivul, unde aţi avut o singură scăpare, şi modul în care aţi reflectat acest caz. Nu mai există aproape nicio diferenţă între dumneavoastră şi celelalte televiziuni de ştiri. E trist pentru că nu cred că asta va aduce mai multă audienţă. Au fost mai multe imagini cu familia Luizei la Digi24 decât au fost la B1 TV“, a fost părerea lui Radu Herjeu.

Vera Secrieru, reprezentant Digi24, a recunoscut că imaginile cu mama Luizei au reprezentat „o greşeală regretabilă“, motivând că au ajuns la televizor în timpul transmisiunii în direct. 

 

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite