Denise Rifai reacţionează în timp ce CNA o vizează: „Sunt pusă la zid pentru că pun întrebări normale. Lipsa de pregătire a candidaţilor ar trebui să indigneze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denise Rifai, prezentatoare Realitatea TV, a reacţionat după ce a aflat că a ajuns în vizorul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru posibile încălcări ale rolului de moderator în emisiunile dedicate campaniei electorale.

„Pentru răspunsuri să se sesizeze CNA, nu pentru întrebări“

Denise Rifai spune că nu este deranjată că a ajuns ţinta ironiilor pe internet, ci se arată uluită de faptul că internauţii „nu sunt revoltaţi de lipsa de competenţă a candidaţilor“. „Nu că un jurnalist i-a întrebat chestiuni pentru care nu erau pregătiţi. Eu am întrebat chestiuni fireşti. Repet, este un singur element halucinant: cel care vine din răspunsurile candidaţilor. Pentru răspunsuri să se sesizeze CNA, nu pentru întrebări. Nivelul de incompetenţă pe care l-am descoperit este revoltător, dar telespectatorii sunt cei care judecă emisiunea şi pe candidaţi, nu e treaba mea asta“, spune Denise Rifai pentru Paginademedia.ro.

Cum se încearcă decredibilizarea prezentatoarei

Prezentatoare crede că tocmai acest minus al candidaţilor nu a fost speculat, ci s-a încercat o „decredibilizare“ a acesteia. „Sunt pusă la zid pentru că pun întrebări normale. Lipsa de pregătire a candidaţilor ar trebui să indigneze, nu întrebările. Era nevoie de o decredibilizare a mea pentru a acoperi lipsa de competenţă a unor candidaţi. Sunt şi mulţi care mă apreciază, care m-au lăudat, nu m-au certat. E o clepsidră întoarsă invers. Atenţia s-a dus spre mine, nu spre candidaţi. Pe ei trebuie pusă lupa. Nu e bine“, spune ea pentru aceeaşi sursă citată.

Recent, membrul CNA Dorina Rusu s-a autosesizat şi a cerut monitorizarea emisiunii electorale de la Realitatea TV pentru a identifica posibilele încălcări legate de rolul moderatorului. Despre sesizarea CNA, Denise Rifai comentează: „Mi-aş dori să văd un CNA revoltat de calitatea răspunsurilor invitaţilor din platou, nu de întrebările pe care le pun eu. Întrebările sunt pertinente. Sunt diferenţe între ceea ce afişează candidaţii şi sursele lor reale de venit. Nu putem, în contextul în care vedem tot felul de dezvăluiri din referatele DNA legate de folosirea în interes personal a bugetului public, să nu-i întrebăm ce fac în continuare, dacă ajung la primărie. O să îi rog pe cei de la CNA să îmi indice exact ce întrebări au fost nepotrivite. Dacă emisiunile sunt urmărite integral, nimeni nu mă poate acuza că mi-am depăşit atribuţiile de moderator“, mai precizează Rifai pentru Paginademedia.ro.

„Sunt siderată de calitatea candidaţilor pentru alegerile locale“

Ironizată pentru relevanţa unora dintre întrebările puse, Denise Rifai îndreaptă atenţia tot spre candidaţii la alegerile locale, specificând faptul că se arată deranjată atunci când invitatul nu ştie răspunsul. „Este portretul individului pe care îl avem în persoana candidatului. Sunt elemente ce surprind viaţa candidatului respectiv, publicate de colegii noştri, de jurnalişti de investigaţie. Chiar subliniez că «presa a scris că». În plus, ei sunt în studio, pot interveni dacă li se pare că este ceva incorect, îi las, normal, să îşi spună punctul de vedere. Ce este realmente comic stă în răspunsurile candidaţilor. Comic, dar şi tragic. Eu sunt siderată de calitatea candidaţilor pentru alegerile locale. Mă simt deranjată de faptul că lumea e revoltată de calitatea întrebărilor şi nu de calitatea invitaţilor. Când îi întrebi cum se face bugetul şi ei nu ştiu să răspundă sau de câte şcoli sunt în sector şi nu ştiu nu e de interes?“, se întreabă moderatoarea.

„Nu am făcut o emisiune ca să am un ton dulce cu invitaţii“

În ceea ce priveşte tonul abordat, Denise Rifai spune că poate să fie caracterizat drept „mai revoltat“. „Tonul ţine de moderator, sunt momente şi momente. Eu nu am făcut o emisiune ca să am un ton dulce cu invitaţii. Poate e un ton mai revoltat. Dar când vezi că nu pot răspunde la întrebări simple, cum să nu te revolţi? Nu i-a obligat nimeni pe invitaţi să vină. Ştiau formatul şi nimeni nu a refuzat“, arată ea.

Denise Rifai a lămurit şi întrebarea legată de „spălatul şinelor de tramvai“. „Ideea era că operatorul de salubrizare nu are în atribuţii să cureţe şi calea de rulare a tramvaiului. RATB face asta, au şi ieşit apoi să cureţe. S-a încercat o decredibilizare a mea pentru a se diminua din efectul pe care emisiunea l-ar avea în rândul publicului, dacă accentul ar fi pus pe candidaţi“, mai spune ea. 

Denise Rifai, adevărata vedetă a campaniei electorale 

Realizatoarea postului Realitatea TV, Denise Rifai, a devenit „vedeta“ campaniei electorale, după ce frânturi din emisiunea „Ora primarului“ au fost intens ironizate din cauza întrebărilor cel puţin neinspirate ale prezentatoarei. Redăm mai jos câteva dintre momentele care au făcut-o faimoasă pe Denise Rifai. 

În ediţia în care a avut-o invitată pe Laura Chiriac, fosta ei colegă la Realitatea TV, în prezent candidată din partea ALDE la Primăria Sectorului 1, Denise Rifai s-a arătat foarte interesată de „paternitatea“ sloganului de campanie, de „cum se va întreţine Laura Chiriac dintr-un salariu de 5.000 de lei din care nu-şi poate cumpăra mai mult de o pereche de sandale de calitate“, „cum vor fi duşi copiii cu autobuzul de la şcoală acasă“ sau „cum o să pătrundă autobuzul care este mai lat decât aleea dintre blocuri.“

Cele mai jenante momente ale campaniei electorale, la Realitatea TV: „Sloganul «Cu mâinile curate» l-aţi plagiat de la colega noastră, Marilena Mititelu!“

Într-o altă ediţie, în care invitat a fost Alexandru Nazare, liberalul candidat la funcţia de primar al Sectorului 1, Rifai a avut o curiozitate faţă de sloganul „Tu cu mine suntem 1“, însă întrebările prin care a vrut să-şi satisfacă această curiozitate au devenit ţinta glumelor pe internet. „Domnule Nazare, ce slogan este acesta? Tu cu mine sau eu cu dumneavoastră suntem unu? Eu înţeleg că sunteţi necăsătorit, dar totuşi, chiar aşa cu tot sectorul? În grup? Sună a împreunare, nu a parteneriat. Vă împreunaţi cu tot sectorul?“, a comentat realizatoarea.

   

Un alt exemplu este o intervenţie a jurnalistei din emisiunea cu Augustin Florin Hagiu, în care l-a întrebat dacă nu este deranjat de faptul că şinele de tramvai sunt murdare în Sectorul 2, unde doreşte să ocupe fotoliul de primar din partea PRU. 

În replică, într-un interviu acordat site-ului va continua în aceeaşi notă, încercând să obţină răspunsurile de care avem nevoie. Momentul în care Denise Rifai îl întreabă în mod repetat pe Nazare „ce este acela un document“ este edificator. 

   

Momente din campania electorală, la Realitatea TV: „Ce este acela un document?“

Emisiunea „Ora primarului“ este difuzată în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 17.00 la Realitatea TV.  

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite