Cei mai buni detectivi de pe micile ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventurile detectivilor au fascinat dintotdeauna publicul pasionat de seriale poliţiste. Crimele, misterele şi situaţiile imprevizibile ţineau fanii cu sufletul la gură până în ultimele minute. Astfel, persoanje precum Hercule Poirot, Columbo, Kojak, Mannix, Cohle şi Hart au intrat rapid în inimile celor dornici de aventură.

Unul dintre cele mai recente seriale dedicate oamenilor legii şi-a încheiat primul sezon chiar aseară. Este vorba de producţia HBO, „True Detective/Detectivii din Louisiana“, care îi are în prim plan pe Rust Cohle, interpretat de Matthew McConaughey, şi Martin Hart, adus la viaţă de Woody Harrelson. Povestea începe în 2012 cu cei doi foşti parteneri în timp ce sunt chemaţi pentru a da declaraţii despre un cazul uciderii unei prostituate de un posibil criminal în serie cu înclinaâii spre forţele oculte la care au lucrat împreună în 1995. În timp ce dau mărturii, cei doi rememorează povestea omorului, pun sub semnul întrebării presupusul criminal şi află mai multe despre ei înşişi.

În Statele Unite ale Americii, acolo unde primul sezon a ajuns deja la final, interesul oamenilor pentru finalul seriei a fost atât de mare încât serviciul de streaming al reţelei de cablu HBO a cedat în timp ce episodul rula, ceea ce face ca aşteptările pentru sezonul cu numărul doi să fie la fel de ridicate. Dar, odată cu încheierea celui de-al optulea episod din primul sezon, Matthew McConaughey, câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor din acest an, a anunţat chiar la gala de pe 2 martie că nu va mai continua în sezonul următor. „Nu mă voi întoarce în sezonul al doilea. Primul a fost ultimul pentru mine“, a declarat el jurnaliştilor aflaţi la Los Angeles. Cu toate acestea, talentul lui Woody Harrelson, un alt actor de seamă al Hollywoodului, nu poate să fie ignorat, aventurile lui fiind cele care se vor îngloba în viitorul sezon.

Această veste aduce în atenţia iubitorilor de seriale poliţiste faptul că pe lângă aceşti noi doi detectivi, în istoria serialelor de televiziune au existat personaje emblematice care şi astăzi reuşesc să decurce iţele celui mai controversat caz.

Hercule Poirot

Timp de 25 de ani, David Suchet a putut fi urmărit în timp ce rezolva crimă după crimă atunci când intra în pielea detectivului Hercule Poirot, inspirat de cărţile scrise de Agatha Christie. Ultimul episod însă, difuzat în noiembrie 2013 a oferit o turnură de situaţie, dar şi un gest la care nimeni nu se aştepta. Astfel, Poirot moare după ce se dovedeşte că el însuşi era un criminal. Detectivul belgian a hotărât ca pentru ultimul său caz să ucidă un oaspete dintr-un hotel, care provocase moartea a cinci persoane fără să fie condamnat şi care plănuia să ucidă din nou. După ce îl împuşcă, Poirot se sinucide hotărând să nu ia nitratul de amil necesar pentru boala lui la inimă.

Actorul David Suchet (67 de ani) a mărturisit pentru „Daily Mail“ că a fost marcat de despărţirea dureroasă de un personaj cu care practic s-a confundat timp de mai bine de două decenii. Moartea lui Poirot a însemnat pentru actor moartea unui prieten drag, spune el. „Timp de ani buni am fost eu şi Poirot - şi pierderea lui este o durere inimaginabilă (...) Când Hercule Poirot a murit în acea după-amiază târzie de noiembrie, în 2012, o parte din mine a murit cu el. Cuvintele chiar nu pot exprima cât de mult a ajuns să însemne pentru mine acest om delicat, bun şi obsesiv, cu mersul lui mărunt, «celulele sale cenuşii» şi accentul lui extraordinar“, a mărturisit Suchet după cu privire la ceea ce a numit „sfârşitul unei ere în televiziune“.

Jessica Fletcher - „Verdict crimă“

Angela Lansbury a reuşit ca între 1984 şi 1996 să o întruchipeze pe misterioasa scriitoare şi detectiv particular Jessica Fletcher, în serialul american de televiziune „Murder, She Wrote/Verdict Crimă“, care, aflată în turneu de promovare a unor romane, devine anchetator al unor crime. Cu un total de 264 de episoade, „Verdict Crimă“ a fost unul dintre cele mai de succes şi mai lungi seriale de televiziune din istorie, cu 23 de milioane de telespectatori la prima audiţie.

Columbo

Chiar dacă are întotdeauna un aspect neîngrijit, purtând mereu acelaşi trenci şifonat asortat cu un trabuc, locotenentul Columbo (Peter Falk) adoptă mereu o atitudine politicoasă şi dă impresia unui interes superficial atunci când cercetează un caz. Cu toate acestea, personajul ascunde o minte ascuţită care îl ajută să găsească fără greş vinovatul, totul în timp ce soţia lui este mereu menţionată, însă chipul ei nu apare niciodată, scrie cinemagia.ro. Serialul creat de Richard Levinson şi William Link a fost laureat cu două Globuri de Aur pentru cel mai bun actor şi cel mai bun film dramă, dar şi 14 premii Emmy. Un episod avea o durată cuprinsă între 73 şi 100 de minute, asemenea unui lungmetraj, seria fiind distribuită în 44 de ţări.

Acest show este cel care a consacrat formatul serialului poliţist cu intrigă inversată. Fiecare episod începea cu comiterea crimei de către un faptuitor în jurul căruia se concentra toată acţiunea şi care era deja cunoscut audienţei. În final acesta era prins.

Maddie Hayes şi David Addison - „Moonlighting“

Cu Cybill Shepherd şi Bruce Willis în rolurile principale, serialul „Moonlighting“ îi prezenta pe detectivii privaţi Maddie şi David în cadrul unui show care îmbina drama, comedia şi romantismul în ceea ce a fost considerat primul exemplu influent al genului „comedy-drama“, specific televiziunii. Serialul a fost cel care l-a transformat pe Bruce Willis într-o vedetă a industriei de film, în timp ce pentru Cybill Shepherd a fost şansa de a se afirma după o serie de proiecte nu tocmai de succes. În 2007, serialul a fost inclus în topul „Cele mai bune emisiuni de televiziune din toate timpurile“, întocmit de revista „Time“, iar relaţia dintre Maddie şi David a intrat în lista TV Guide a celor mai bune cupluri de pe micul ecran.

Jake şi Grăsanul - „Jake and the Fatman“

Specialistul în investigaţii Jake Styles (Joe Penny), un bărbat şarmant, şi procurorul Jason McCabe poreclit Grăsanul (William Conrad), un om inteligent şi şiret, formează un cuplu amuzant şi plin de dinamism. Cei doi se mobilizează pentru a finaliza anchete dificile şi periculoase, în periplul lor prin Los Angeles. Astfel vor fi puşi în situaţii conflictuale cu peroane importante, expuşi riscului de a-şi pierde viaţa, sunt atraşi în diverse capcane, dar profesionalismul va fi atuul care îi va scoate din orice împrejurare periculoasă. Serialul a rulat timp de cinci sezoane, cu un total de 103 episoade.

Kojak

Serialul american îl are în rolul principal pe Theo Kojak (Telly Savalas), detectivul secţiei de poliţie din New York, caracterizat drept un poliţist chel care lupta să stopeze crimele comise în oraşul său. Serialul a rulat între 24 octombrie 1973 şi 18 martie 1978 pe canalul CBS, fiind programat la aceeaşi oră cu serialul popular Cannon, care a trebuit să fie mutat cu o oră mai devreme. În 1999, TV Guide l-a clasat pe Theo Kojack pe locul 18 în lista primelor 50 de personaje TV din toate timpurile.

Mannix

„Mannix“ a fost considerat unul dintre cele mai violente seriale de televiziunie ale vremii sale, fiecare episod fiind îmbibat de lupte, urmăriri cu maşini şi împuşcături. De altfel, personajul principal este lovit, de-a lungul desfăşurării serialului, de 55 de ori, momente în care rămâne inconştient. Totuşi, în timpul discuţiilor, acesta se foloseşte de un arsenal de proverbe pentru a întreţine dialogul. În ciuda violenţei excesive, în desfăşurător sunt abordate şi teme de interes general, cum ar fi rasismul, efectele războiului sau problemele persoanelor cu handicap. Show-ul urmăreşte aventurile detectivului particular Joe Mannix, din Los Angeles, care, după ce lucrează la cunoscuta agenţie Intertect (numele original al serialului), organizaţie ce se foloseşte de calculatoare pentru a rezolva cazuri dificile, hotărăşte să-şi deschidă propria agenţie, având ca secretară pe văduva unui poliţist, pe numele ei Peggy Fair. Mannix este arhetipul detectivului american care se opune avantajelor tehnologiei şi nu se supune ordinelor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite