„Câştigă România!“, ediţie specială de Ziua Naţională: trei mari sportivi vor demonstra că au cultură generală pentru a ajuta un copil excepţional FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Ianţu
Virgil Ianţu

Trei mari sportivi ai României răspund invitaţiei lui Virgil Ianţu de a intra în competiţia „Câştigă România“, de la TVR 2, iar sumele de bani câştigate în concursul de cultură generală vor fi donate unui copil cu dizabilităţi, cel mai tânăr membru al delegaţiei Românei la Jocurile Paralimpice.

Performanţa nu ţine cont de vârstă, iar Arian Notreţu, de numai 12 ani, cu un handicap sever, a demonstrat că prin muncă, ambiţie şi curaj poţi ajunge campion la înot chiar şi fără un picior.

Virgil Ianţu, gazda emisiunii „Câştigă România!“, îi provoacă pe marii campioni Laura Badea, preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, Camelia Potec, preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie, şi fostul fotbalist Ciprian Marica să-şi pună la încercare cunoştintele generale într-o ediţie specială „Câştigă România!“, difuzată pe 1 decembrie, de la ora 20.30. Sumele strânse în concurs vor fi donate micului campion Arian Notreţu.

„Într-o zi am avut două picioare, în cealaltă zi, unul. Pentru mine a fost o schimbare, nu pot să spun că nu a fost, dar prea mică ca să o bag în seamă. La noi în familie există doar «pot» şi «trebuie»“, spune cu maturitate băiatul de 12 ani.

FOTO TVR 2

image

Arian este cel mai tânăr sportiv al delegaţiei României care a participat la Jocurile Paralimpice Europene şi un elev de nota 10.  A iubit sportul de mic, a făcut karate, fotbal, rugby. În urmă cu doi ani a fost diagnosticat cu o tumoră localizată la femur. Boala a evoluat rapid şi în doar câteva luni părinţii au avut de făcut o alegere grea: viaţa lui Arian, pe atunci în vârstă de numai 10 ani, în schimbul amputării piciorului stâng.

Arian FOTO TVR 2

image

„Nu am putut să refuz să vin în ediţia specială «Câştigă România!», chiar dacă programul meu de sfârşit de an este foarte încărcat. Este pentru Arian, un copil care a participat la Jocurile Paralimpice, este vorba de un înotător“, a spus Camelia Potec.

După operaţie, Arian Notreţu s-a întors la sport. A ales înotul şi s-a înscris la Clubul Sportiv Lamont. În fiecare zi încearcă să-şi depăşească problemele şi să facă performanţă. Nu a neglijat nici şcoala, este în clasa a şaptea, iar în perioada în care a trebuit să stea acasă profesorii i-au fost alături. Anul acesta, el a participat în Grecia la prima sa competiţie internaţională, Trofeul Ptolemaida 2017. Aici a obţinut două medalii de aur şi două de argint, iar în octombrie a mers la Jocurile de Tineret Paralimpice din Italia. Ţinta lui este să ajungă la Tokyo, iar pe viitor să concureze cu cei mai mari înotători.

„Merg pe ideea că omul îşi face norocul cu mâna lui, nu pot să spun că sunt un copil norocos sau mai nenorocos decât ceilalţi, aşa a fost să fie. Tuturor celor care trec prin astfel de greutăţi, doar atât le spun: Nu vă fie frică“, a declarat Arian.

„Este un mare luptător şi poate să ne dea în fiecare zi o lecţie de viaţă. Atâta ambiţie, tenacitate şi dorinţă de a face performanţă este mai mult decât de apreciat. Cazul lui este emoţionant şi nu poţi să nu empatizezi cu mama lui. Admir mult modul în care ea îi stă alături şi îl tratează ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Din interior, Arian are o dorinţă puternică de a răzbate“, a spus Laura Badea.

FOTO TVR 2

image

„Este un exemplu de forţă şi energie pozitivă, Arian este un copil de admirat. Întâlnirea cu el şi problemele pe care le întâmpină te trezesc la realitate, te aduc cu picioarele pe pământ. De multe ori avem gânduri şi probleme pe care dacă le analizăm nu sunt atât de importante. Adevăratele probleme sunt cele cu care se confruntă acest copil iar dacă el reuşeşte să le depăşească e un exemplu“, a adăugat Ciprian Marica.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite