VIDEO Edith Piaf, comemorată la Paris la 50 de ani de la moartea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edith Piaf, cântăreaţa franceză a cărei voce a uimit lumea întreagă FOTO AFP
Edith Piaf, cântăreaţa franceză a cărei voce a uimit lumea întreagă FOTO AFP

Fanii cântăreţei Edith Piaf au comemorat, joi, la Paris, împlinirea a jumătate de secol de la moartea legendarei artiste franceze, interpreta celebrului cântec „La vie en rose“.

Biserica Catolică, care a refuzat în epocă să organizeze funeralii religioase pentru Edith Piaf,  decedată pe 10 octombrie 1963, la vârsta de 47 de ani, a organizat însă o slujbă religioasă, joi,  la biserica Saint-Jean Baptiste, în cartierul Belleville, unde celebra cântăreaţă s-a născut şi a fost apoi abandonată de mama ei, potrivit Mediafax.
Ecrane uriaşe şi boxe de mari dimensiuni au fost amplasate în jurul bisericii în care cântăreaţa a fost botezată, pentru a permite unui număr cât mai mare de fani să urmărească o slujbă care marchează debutul a patru zile de comemorări într-un cartier rămas industrial până în zilele noastre.

Edith Piaf - Non, je ne regrette rien

Pe faţada casei de la numărul 72 de pe strada Belleville poate fi citită următoarea inscripţie: „Pe scările acestei case s-a născut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a cărei voce, mai târziu, a uluit lumea“. Edith Giovanna Gassion s-a născut în realitate în maternitatea unui spital aflat în apropiere.

Cotidianul Vaticanului, „L'Osservatore Romano“, subliniase la scurt timp după moartea cântăreţei faptul că Edith Piaf a trăit „în păcat, în ochii tuturor" şi că artista era „simbolul unei fericiri artificiale". Eternă naivă şi sentimentală, artista franceză şi-a petrecut întreaga viaţă - scurtă - cântând despre iubire şi trăind pentru iubire, fiind considerată o „devoratoare“ de bărbaţi şi nu întotdeauna tandră cu femeile.

Edith Piaf - La vie en rose

Prima cântăreaţă franceză care a cucerit America, cunoscută în lumea întreagă cu piesa „La vie en rose", Edith Piaf a captivat publicul. Prin vocea ei, dar şi pentru intensitatea ei, evidenţiate prin economia de mijloace de pe scenă: un gest simplu pentru fiecare cântec, o mică rochie neagră şi un con de lumină fixat asupra ei.

Marea iubire din viaţa ei a fost pugilistul Marcel Cerdan, decedat în mod tragic într-un accident de avion în 1949, atunci când acesta urma să vină să locuiască cu ea la New York. Pentru el, Edith Piaf a compus, cu puţin timp înainte, versurile prevestitoare ale cântecului „Hymne à l'amour".

„Edith Piaf a spulberat toate recordurile: de seducţie, de aventuri, de suferinţe, de nebunie, de provocări şi de derive", scrie Robert Belleret în biografia sa recent lansată „Piaf, un mythe français".

Această descriere poate fi considerată un fel de revanşă pentru artista franceză, foarte scundă şi subţire (avea o înălţime de doar 1,47 m), terorizată de singurătate şi care spunea că nu îi place felul în care arată.
Deşi viaţa ei personală şi profesională a fost presărată cu încercări şi tragedii (decesul fiicei sale Marcelle la vârsta de doi ani, şi al mamei sale într-un şanţ, după o supradoză), Editf Piaf a dezvoltat în paralel o personalitate marcată de „pasiunea pentru atitudinile caraghioase, pentru fantezie şi un umor coroziv extraordinar“.

„Avea un limbaj de birjar, capricii incredibile şi dădea tuturor ordine cu multă autoritate“, precizează biograful ei.
Considerată un monument al cântecului francez, Edith Piaf a murit din cauza unei hemoragii interne, în sudul Franţei, pe 10 octombrie 1963, epuizată de adicţii, de intervenţii chirurgicale dificile şi de o poliartrită reumatoidă severă.

Funeraliile religioase i-au fost refuzate de Biserică, întrucât cântăreaţa se recăsătorise. Zeci de mii de admiratori i-au însoţit sicriul până la cimitirul Père-Lachaise din Paris. Această pasiune a maselor populare nu a scăzut nici astăzi pentru această interpretă de geniu care şi-a pus uneori în umbră celelalte talente ale sale: compozitoare aproape necunoscută, Edith Piaf a compus 80 de cântece, inclusiv „La vie en rose" şi „L'hymne à l'amour".
Edith Piaf este o veritabilă legendă culturală a Franţei, iar piesele ei sunt cântate şi în zilele noastre pe străzile din Paris.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite