De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu cântă la Cluj, alături de noi voci ale operei mondiale
0Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” anunţă concertul extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu îl va susţine la Cluj Napoca, alături de noile voci ale operei mondiale - tineri artişti desemnaţi, în urma unei selecţii de înalt nivel, de un juriu internaţional de excelenţă.
La începutul ascensiunii lor internaţionale, tinerii artişti au şansa de a cânta alături de una dintre sopranele de referinţă ale operei internaţionale, ovaţionată pe toate scenele lumii pentru marile roluri din repertoriul liric. Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” – aşa cum a numit-o critica internaţională -, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus. Laureaţii prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” sunt selectaţi de o comisie internaţională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia. Parte din suita manifestărilor culturale prilejuite de cea de-a treia ediţie a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, concertul va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
Festivalul Virginia Zeani celebrează, înainte de toate, viaţa şi cariera uneia dintre cele mai mari artiste ale României şi sunt mândră să fiu şi eu parte din acest eveniment special. Vă încurajez pe voi, soliştii generaţiei următoare, să vă înscrieţi în acest concurs, pentru a împărtăşi această fermecătoare sărbătoare. Veniţi alături de noi în muzică, prietenie, voioşie, speranţă, frumuseţe şi iubire! Astept cu nerăbdare să vă urez bun venit vouă, tuturor, în România mea frumoasă, să revăd ţara, cu oamenii ei minunaţi, cu muzica şi cultura ei.
Nelly Miricioiu
Timbrul expresiv, siguranţa cu care glisează printre tonalităţi şi registre, expresia delicată, frazarea nobilă şi sensibilă, alături de modul în care îşi gestionează impresionantele rezerve de forţă (chemate doar atunci când îşi au rostul), rafinamentul cu care rosteşte notele moi, toate acestea conspiră pentru roluri impecabile din punct de vedere tehnic şi emoţional. Nelly Miricioiu cântă într-un fel care atinge inimile.
(Opera Magazine)
Evenimentul este organizat de Asociaţia “Together on Top” şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consulatului Italian şi al Universităţii Bábes Bolyai Cluj-Napoca. Organizat în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureş, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” şi-a câştigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România şi este o reverenţă adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Cea de-a treia ediţie a acestui eveniment se bucură de sprijinul Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş şi a Consiliului Judeţean Mureş.
Invitaţiile pentru concertul din Cluj au valoarea de 100 de lei şi au fost puse la dispoziţia publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. Fondurile obţinute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Judeţul Mureş.
DESPRE NELLY MIRICIOIU. Traviata este rolul care i-a adus recunoaşterea internaţională. Născută în Adjud, pe 31 martie 1952, Nelly Miricioiu este recunoscută pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de operă rară, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante. Este o artistă a cărei versatilitate de expresie vocală este întrecută doar de uşurinţa de a trece, alături de public, uneori în cadrul aceluiaşi spectacol, printr-o vastă gamă de stări de spirit – de la suspiciune, la speranţă, de la iubire sau ură, la bucurie, mândrie, uneori o furie amară şi chiar nebunie. Repertoriul ei include roluri principale în operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux, a fost aplaudată, de asemenea, în Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul întregii sale cariere a fost descrisă cu superlative absolute de presa internaţională, de la New York Times şi Evening Standard sau BBC, la Times şi Opera Magazine. A părăsit România în 1981, la vârsta de 29 de ani, după o perioada în care a fost angajată a Operei din Braşov. După un an în care a locuit în Filipine, s-a stabilit în Marea Britanie şi a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”. În 1982 a cântat pentru prima dată la Covent Garden, în rolul Neddei din "Paiaţe", iar un an mai târziu a apărut pentru prima dată în faţa publicului de la faimoasa Scala, cu rolul “Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori şi interpreţi ai lumii: în Tosca l-a întâlnit pe scenă pe José Carreras, José Cura şi Neil Shicoff, iar în Boema – pe Plácido Domingo. Vreme de zece ani, începând din 1986, a susţinut seria concertelor de matineu "Vara" la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante instituţii muzicale ale lumii. În prezent, Nelly Miricioiu trăieşte în Marea Britanie. Pedagog şi maestru exigent, Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai apreciaţi profesori la Covent Garden.
DESPRE FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ VIRGINIA ZEANI. Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureş, Reghin şi Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie. Cele trei oraşe vor găzdui evenimente de înaltă ţinută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susţinute de cei mai importanţi profesionişti ai operei mondiale. Tineri artişti din toate ţările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoinţa Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I. Evenimentul este organizat de Asociaţia “Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureş, beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş. Festivalul şi-a câştigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiţii ale scenei lirice găzduite de România şi este o reverenţă adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuieşte în prezent în Florida, Statele Unite ale Americii.