Cine este Eda Marcus, prezentatoarea Cerbul de Aur 2019: „Mama a fost un profesionist în TVR şi cel mai aspru critic al meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentatoarea TVR Eda Marcus (36 de ani) a acordat un interviu în care a vorbit despre şansa de a prezenta un eveniment atât de important precum Cerbul de Aur.

Pentru Eda Marcus, Televiziunea Română înseamnă acasă. Primii paşi i-a făcut la TVR alături de mama sa, care lucra în televiziune. Era copil şi a rămas fascinată de această lume. 

A început să lucreze de la 19 ani şi spune cu mândrie că a parcurs toate etapele: de la omul bun la toate în colectivul unei emisiuni, până la muncă de prezentator şi realizator, aşa cum o vedem în Telejurnalul matinal, de la TVR 1. 

Despre şansa de a prezenta festivalul Cerbul de Aur 2019, experienţa pe care o are în televiziune şi vedetele mari pe care le-a cunoscut, vedeta TVR a vorbit într-un interviu. 

De 25 de ani visezi să prezinţi Cerbul de Aur. Cum a început pasiunea pentru festivalul de la Braşov?

Eda Marcus: M-am născut şi am crescut cu festivalul Cerbul de Aur pentru că mama mea a lucrat pe parcursul carierei sale la foarte multe festivaluri, în mod special la Cerb. Am prins toate ediţiile de la Braşov, fiind alături de ea, jucându-mă pe scenă, prin culise, printre cei mai mari artişti care au venit la festival, printre oameni de televiziune de mare valoare. Şi aşa am înţeles ce înseamnă acest eveniment, din toate unghiurile posibile. Am fost cucerită pe viaţă de atmosfera unică, de emoţiile puternice pe care le trăiam alături de concurenţi, de tensiunea aceea de „direct“ şi de amploarea fenomenului.

Cum au reacţionat cei dragi când le-ai spus că anul acesta vei prezenta Cerbul de Aur?

Pentru că nimeni nu se aştepta, bucuria a fost mult mai intensă. Cred că încântarea lor a fost la fel de mare ca a mea. Ştiau cât de mult îmi doream o astfel de provocare. Toată familia a fost extrem de fericită la aflarea veştii.

Povesteai că ţi-ai petrecut copilăria la TVR, unde mama ta, Nicoleta Păun, era unul dintre realizatorii apreciaţi. Ce sfat ţi-a dat când i-ai spus că ţi-ai ales o carieră în televiziune?

Că nu voi reuşi niciodată să realizez ceva dacă nu iubesc această meserie suficient şi dacă nu voi munci pe măsură. Ea a fost un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă nu a fost „vizibilă“ pe micul ecran. În schimb, eu mi-am dorit fix acestă zonă pe care ea nu a îmbrăţişat-o. Mama a fost cel mai aspru critic al meu, dar şi cel mai sincer şi obiectiv privitor. Şi asta mi-a prins extrem de bine. Nu am primit niciodată laude nemeritate şi chiar şi atunci când făceam o treabă bună, nu primeam toate confirmările pe care mi le-aş fi dorit din partea ei.

Ce amintiri te leagă de perioada copilăriei în TVR? Ce vedete ai cunoscut?

Am trăit multe în lumea aceasta fascinantă. Şi am atâtea amintiri care pornesc din copilărie şi ajung până în punctul în care am devenit şi eu om de televiziune „cu acte“. Am avut oportunitatea de a creşte printre vedete, artişti mari din toate domeniile, din ţară, dar şi din străinătate. Sunt mândră că am avut ocazia, pe parcursul carierei mele în televiziune, să intervievez câţiva oameni importanţi. Am cunoscut prin intermediul emisiunilor la care am lucrat de la oameni politici marcanţi până la artişti mari ai scenei muzicale sau teatrale. La Cerb am avut ocazia să-i văd în carne şi oase pe Joe Cocker, Kylie Minogue, Ricky Martin, Christina Aguilera, Ray Charles şi mulţi alţii. Şi îmi aduc aminte că tot la Cerb, copil fiind, găsisem în spatele scenei un aparat prin care se ţinea legătură cu regizorul din carul de transmisiune, iar eu mă prinsesem că dacă era apăsat, se auzea în cabina acestuia. Şi îl apăsam ca să cânt porţiuni din melodiile interpretate la repetiţii de concurenţi. La un moment dat, din aparat se aude vocea regizorului: „Va rugăm să încetaţi!“. Aşa că... am amintiri legate şi de mici năzdrăvănii pe care le făceam.

Povesteai că ai urmărit în fiecare an Cerbul de Aur şi chiar ai fost redactor la acest festival…

Au fost multe momente pe care le-am trăit din perspective diferite, prin ochii de copil şi apoi prin cei ai omului de televiziune. Dar un anume moment m-a marcat cu adevărat. Îmi aduc aduc aminte cu multă emoţie de momentul în care Cerbul de Aur era câştigat de Monica Anghel, în anul 1996, iar eu, în vârstă de 14 ani, eram în public. Eram atât de emoţionată şi plângeam de fericire, gândindu-mă timid la ideea că poate cândva, când voi creşte mare, poate voi avea ocazia să fiu şi eu parte din ceea ce înseamnă Cerbul de Aur. Şi dorinţa mi s-a împlinit.

Ştiu că fiica ta are doar câţiva ani. Va veni şi ea la Braşov? Cum reacţionează când te vede la televizor?

Da, Aria, fetiţă mea de 4 ani, va fi acolo cu mine. Şi pentru că voi fi ocupată, îi voi avea alături pe părinţii mei care vor avea grijă de ea. Pentru că a avut ocazia să mă vadă zilnic la jurnalul de sport i se pare ceva firesc. Nu e impresionată în niciun fel de apariţiile mele (râde).

Vei prezenta festivalul alături de Elvin Dandel. Aţi avut ocazia să va mai întâlniţi?

Am avut ocazia să îl cunosc cu ani în urmă, când mi-a fost invitat într-o emisiune, alături de tatăl sau. Şi tot la Cerb l-am văzut când eram copil. Însă sunt sigură că nu îşi mai aminteşte. Poate îmi face o surpriză şi îşi va aminti.

Ce dorinţă îţi vei pune la Cerbul de Aur 2019? 

Este momentul meu de maximă glorie, aşa că îmi doresc să iasă totul aşa cum îmi doresc, să îi am pe cei dragi alături de mine.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite