A cui e vioara nepereche de la Festivalul Dilema veche?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Neniţă şi vioara fermecată FOTO: Arhivă personală Mihai Neniţă
Mihai Neniţă şi vioara fermecată FOTO: Arhivă personală Mihai Neniţă

Violonistul Mihai Neniţă vine la Festivalul Dilema veche, desfăşurat în acest weekend în Alba Iulia, cu cel mai valoros şi mai elegant spectacol din cariera sa. În plus, artistul va aduce la festival şi vioara sa specială, instrument meşterit în Statele Unite ale Americii, anume pentru el.

Vioara electroacustică e unică în lume nu doar pentru că are numele lui Neniţă pictat pe ea, ci, mai degrabă, pentru că e mânuită de acesta. Artistul supranumit „magicianul viorii“ are o carieră spectaculos de prolifică, iar muzica sa are strania abilitate de a parcurge, în cel mai scurt timp, cel mai scurt drum de la vioară la inimă.

Mihai Neniţă îşi va demonstra vituozitatea alături de Nicu Alifantis şi Ansamlul Jidvei, vineri, 21 august, de la ora 22.00, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, într-un spectacol original, care combină muzica tradiţională şi folkul de şcoală veche, mereu proaspăt. Apoi, va prelua rolul de ghid într-o călătorie muzicală ca un basm: sâmbătă, de la 23.00, în curtea interioară a Palatului Principilor, artistul porneşte într-o expediţie captivantă, în care explorează ritmuri de rock, jazz sau folclor. Este seara „Mihai Neniţă Free Experience“.

„«Mihai Neniţă Free Experience» este o provocare în premieră şi pentru mine. Voi cânta alături de trei muzicieni extraordinari: chitariştii Mălin Cristache şi Andrei Dumitrache şi contrabasistul Pavel Zurca, Vom cânta manouche, adică swing-ul ţigănesc, o muzică pentru oameni educaţi care este melancolică, dar antrenantă. Vom îmbina însă genuri muzicale precum clasic, rock, jazz şi folclor. Va fi, într-adevăr, o experienţă unică şi sper să fie pe gustul publicului“, spune Mihai Neniţă.

Mihai Neniţă este unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, iar talentul său l-a adus pe aceeaşi scenă cu Vali Sterian, Paula Selling, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Ducu Bertzi, Anca Parghel, Mircea Rusu Band, Vama Veche şi Nicu Alifantis. Neniţă a compus muzică pentru balet, pentru alţi artişti şi pentru film. A fost unul dintre muzicienii preferaţi de regizori precum Lucian Pintilie şi Emil Loteanu.


Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Singurului festival internaţional organizat de o revistă în România e organizat pe durata a trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat cu dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa este cantautorul italian Angelo Branduardi.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche


Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite