Wes Anderson: „Cărţile lui Roald Dahl nu ar trebui să fie cenzurate”
0Cărţile lui Roald Dahl nu ar trebui să fie cenzurate, a declarat regizorul american Wes Anderson vineri, cu ocazia prezentării celui mai recent film al său, „The Wonderful Story of Henry Sugar”, adaptat pentru marile ecrane după un volum al scriitorului britanic la Festivalul de film de la Veneția.
Editura care publică textele celebrului scriitor pentru copii a stârnit controverse aprinse la începutul acestui an după ce s-a aflat că noile ediţii ale cărţilor lui Roald Dahl au eliminat sau modificat referiri despre gen, rasă şi aspect fizic pentru a nu ofensa anumite categorii de persoane.
Încercând să tempereze protestele, editura Puffin a anunţat că va continua să publice versiunile originale şi necenzurate într-o ediţie specială spre sfârşitul acestui an, scrieAgepres.
Cineastul Wes Anderson a declarat că toate operele de artă originale ar trebui să rămână nemodificate.
Henry Sugar, a doua carte
„Eu sunt probabil persoana cel mai puţin indicată pentru a răspunde la această întrebare, pentru că, dacă îmi adresaţi mie întrebarea următoare: 'Ar trebui să i se permită lui Renoir să se atingă de una dintre picturile sale şi să o modifice?' Eu aş spune că nu”, a declarat regizorul american în faţa reporterilor prezenţi la Festivalul de film de la Veneţia.
„În mod cert, nicio persoană care nu este scriitor nu ar trebui să modifice o carte a altcuiva. El (Roald Dahl - n.red.) a murit”, a mai spus Wes Anderson, care are un an 2023 destul de aglomerat din punct de vedere profesional, după ce a prezentat precedentul său film, „Asteroid City”, la Festivalul de Film de la Cannes.
„Henry Sugar” este a doua carte a lui Roald Dahl pe care Wes Anderson a adaptat-o pentru marile ecrane, după succesul său uriaş obţinut în 2009 cu filmul animat realizat cu ajutorul tehnicii stop-motion „Fantastic Mr. Fox”.
Peliculă de 40 de minute
Spre deosebire de acel film, „Henry Sugar” nu este un lungmetraj, ci o peliculă cu durata de 40 de minute şi cu actori adevăraţi în distribuţie, inclusiv Benedict Cumberbatch, Dev Patel şi Ben Kingsley, iar rolul scriitorului britanic este jucat de Ralph Fiennes.
Producţia va fi lansată şi pe platforma de streaming Netflix, care a cumpărat drepturile de autor în 2021 pentru a adapta povestirile lui Roald Dahl.
Potrivit AFP, filmul spune povestea unui bărbat care învaţă să vadă fără să îşi folosească ochii.
Cea de-a 80-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia se desfăşoară în perioada 30 august - 9 septembrie.