Radu Jude pregăteşte un film despre epoca robiei ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Aferim!”, unul dintre proiectele selectate recent la cea mai importantă piaţă de co-producţii, CineMart, va pune în discuţie situaţia ţiganilor robi din secolul al XIX-lea, mentalităţile şi stereotipurile societăţii de atunci.

Regizorul Radu Jude, multi-premiat pentru drama „Toată lumea din familia noastră”, schimbă macazul în noul cinema românesc, axat pe realităţile contemporane, cu un film despre România de acum două secole. „Aferim!” va fi povestea unui zapciu (un soi de agent de poliţie al vremii) şi a fiului său, care urmăresc şi prind un ţigan rob, în România secolului al XIX-lea. Proiectul, aflat în dezvoltare, este unul dintre cele 32 selectate pe piaţa de co-producţii CineMart (27 – 30 ianuarie 2013), în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Nu este însă singurul film de epocă aflat în lucru: Cristi Puiu pregăteşte „La conac”.

 „E o poveste care pune în discuţie aşa-zisa obiectivitate a adevărului istoric, felul în care valorile şi obiceiurile sunt transmise de la o generaţie la alta, felul în care spiritul timpului şi mentalităţile creează realitatea şi cel în care problemele societăţii de azi sunt – într-un mod aproape karmic – consecinţele acţiunilor din trecut”, se arată în descrierea proiectului. Titlul este un cuvânt adoptat în limba română din turcă şi înseamnă „bravo”, „foarte bine”.

Consultant, istoricul Constanţa Vintilă-Ghiţulescu

„Va fi un «True Grit» à la roumaine cu observaţii sociale asupra situaţiei robilor ţigani şi asupra condiţiei femeii în secolul al XIX-lea în România”, explică producătoarea Ada Solomon, de la Hi Film Productions. Consultant la acest film, în tot ce ţine de detaliile despre epoca respectivă, va fi Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, doctor în istorie şi civilizaţie la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, colaboratoare a revistei „Dilema Veche” şi autoare a numeroase studii, articole şi cărţi despre viaţa cotidiană şi relaţiile de familie în secolele XVII-XIX.

Fiind un film de epocă, „Aferim!” ar avea nevoie de un buget de circa 1,5 milioane de euro. La concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, însă, suma maximă pe care o poate obţine un producător este de doar 220.000 de euro. Pelicula va fi o co-producţie România-Franţa-Italia, ceilalţi producători implicaţi fiind EZ Films şi MIR Cinematografica.

La CineMart, una dintre cele mai mari platforme de co-producţii din lumea filmului, sute de proiecte sunt înscrise anual. Cineaştii selectaţi pentru ediţia din 2013 vor avea şansa să-şi prezinte proiectele în faţa a peste 850 de posibili finanţatori. Totodată, ideile lor intră în competiţie pentru trei premii: Eurimages Co-Production Development, în valoare de 30.000 de euro, premiul ARTE France Cinema (7.000 de euro) şi noul WorldView New Genres Fund Development (5.000 de euro).
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite