Oscar 2015. Cinci concluzii în urma nominalizărilor din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oscar 2015. „Omul Pasăre“ a avut aripi, „The Imitation Game“ a spart codurile, iar „The Grand Budapest Hotel“ şi-a asigurat succesul în afaceri. Dar nu toate filmele apreciate de publicul larg au intrat în cursa nominalizărilor la premiile Oscar 2015. Iată cinci concluzii în urma nominalizărilor din acest an, scrise într-o analiză marca CNN.

Oscar 2015. „Selma“ încinge spiritele, la 50 de ani de la evenimentul potretizat în film

„Selma“ spune povestea unei perioade cheie în mişcarea pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare, avându-l în prim plan pe actorul David Oyelowo, în rolul lui Martin Luther King Jr., pelicula fiind regizată de Ava DuVernay, regizoare proaspăt ieşită la rampă.

Ambii artişti nu au fost luaţi în considerare în cursa nominalizărilor la Oscar 2015, Ava DuVernay putând deveni prima femeie de culoare nominalizată din istoria premiilor, deşi producţia a fost menţionată la categoria Cel mai bun film şi Cel mai bun cântec.

Internauţii, observând lipsa de diversitate în rândul categoriilor Actorie şi Regie, au reacţionat cu dispreţ:

Pe de altă parte, drama istorică „Selma“ a fost criticată pentru modul în care a potretizat unele aspecte ale istorie, în special rolul preşedintelui american Lyndon B. Johnson, dar recenziile au fost răsunător de favorabile, site-ul agregator „RottenTomatoes.com“ oferind şanse de reuşită de 99%. „Doamna DuVernay, mai mult decât colegii ei, avea, fără îndoială, nevoie de o confirmare de la Oscar. Sunt nervos pentru că unul dintre cele mai bune filme ale anului a fost calomniat, iar acest lucru a funcţionat“, s-a arătat deranjat Scott Mendelson, de la „Forbes“. Rapperul Common, care joacă rolul lui James Bevel în film, responsabil de nominalizarea pentru Cel mai bun cântec („Glory“ - Globul de aur pentru Cel mai bun cântec original) a spus că „indiferent de ce culoare suntem trebuie să continuăm să producem muncă de calitate care va fi recunoscută în cele din urmă“.

Referindu-se la primul an din 1998 în care niciun artist de culoare nu este nominalizat la vreuna dintre cele patru categorii de interpretare, regizorul George Lucas a catalogat nominalizările Oscar 2015 drept „o campanie politică care face ca multă lume să sufere“. În schimb, Cheryl Boone Isaac, primul preşedinte de culoare a Academiei Americane de Film, arată că organizaţia „şi-a luat angajamentul de a căuta diversitatea în voce şi opinie“, iar evidenţierea artiştilor de culoare a fost unul dintre accentele pe care s-a bazat în ultimii doi ani.

Oscar 2015. Decalajul dintre blockbustere şi filmele cu buget redus

În ultimii ani, nominalizările la Oscar avea drept fruntaşe pelicule care au adus încasări considerabile la box office-ul american (peste 100 de milioane de dolari). Dar, în acest an, dintre cele mai importante filme nominalizate, „The Grand Budapest Hotel“, lansat în Statele Unite ale Americii în luna martie a anului trecut, a adus doar 59 de milioane de dolari, la un buget de 26 de milioane de dolari.

Adevărate blockbustere, „Gone Girl/Fata dispărută“, „Into the Woods/În inima pădurii“, „Unbroken: De neînvins“ şi „Interstellar: Călătorind prin univers“, toate considerate favorite la anumite categorii, nu au intrat pe lista scurtă a nominalizărilor. Steve Zeitchik, de la „Los Angeles Times“, s-a arătat surprins că nu multe superproducţii au fost nominalizate în acest an. „Academia, probabil, se întreabă dacă a realizat ceea ce şi-au propus prin această extindere. Faptul că nu există „Gone Girl“, „Unbroken“ sau „Interstellar“ este un lucru nobil pe o listă menită să includă astfel de filme“, arată acesta.

Oscar 2015. Veteranii, în câştig

Printre nominalizaţi s-au aflat, desigur, şi o serie de actori noi, printre care Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Rosamund Pike, Emma Stone şi Felicity Jones, dar veteranii de la Hollywood Steve Carell şi Michael Keaton, artişt de renume, nu primiseseră niciodată o nominalizare la Oscar. Pe lângă cei doi, în listele scurte s-au regăsit şi nume deja cunoscute, fapt care a surprins criticii. Robert Duvall, care la 84 de ani a devenit cel mai bătrân candidat nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, a primit cea de-a şaptea nominalizare din carieră. Julianne Moore a primit cea de-a cincea sa nominalizare, iar Bradley Cooper apare pe listele Oscar 2015 pentru al treilea an la rând. Clint Eastwood, deşi a fost trecut cu vederea la categoria Cel mai bun regizor, a fost apreciat prin nominalizarea filmului „American Sniper“ la categoria Cel mai bun film (şase nominalizări în total).

Meryl Streep, ca întotdeauna, se află într-o categorie separată, destinată doar ei. Nominalizarea pentru rolul vrăjitoarei din „Into the Woods“ este cea de-a 19-a pentru ea, un record personal pentru Streep. Dar oare este o nominalizare meritată? Rămâne să vedem.

Oscar 2015. Atenţie la „The Grand Budapest Hotel“ şi „Whiplash“

„Birdman“ şi „Boyhood“ s-au duelat pe tot parcursul sezonului de premii, iar în noaptea Oscarurilor nu va fi nicio diferenţă: deşi „Birdman“ are mai multe nominalizări, „Boyhood“ este considerat favorit.

Filmul „The Grand Budapest Hotel“ ar putea să fie surpriza de la Oscar 2015, fiind mereu pe buzele criticilor deşi a fost lansat în urmă cu zece luni, chiar după ceremonia Academiei Americane de Film din 2014. De atunci şi până acum a continuat să adune sprijin, fiind răsplătit la categoria Cea mai bună comedie/musical la gala Globurilor de Aur. Wes Anderson, regizorul peliculei, a primit o nominalizare, fiind cel care i-a imprimat demnitate filmului, fapt care poate duce la popularitate în rândul alegătorilor, în ciuda unui ton comic.

Mai mult ca sigur, „Whiplash“ nu va câştiga la categoria Cel mai bun film, dar nominalizările în sine pentru povestea profesorului de muzică dur şi a elevului său egocentric sunt o realizare, date fiind bugetul redus şi ditribuţia limitată.

Oscar 2015. „Lego“ se sparge în mii de părţi

Pe lângă „Selma“, observatorii au arătat că „The Lego Movie“ a fost la rândul său evitat pentru nominalizări importante. Ceea ce putea să fie doar o plasare de produse s-a transformat într-un film inteligent şi plin de afecţiune despre nevoia de comuniune, fiind aşteptat să intre pe lista scurtă la Cel mai bun film animat şi poate şi la Cel mai bun scenariu. Cu toate acestea, a primit doar o singură nominalizare pentru Cel mai bun cântec - „Everything Is Awesome“. „Sentimentul este că un alegător conservator nu şi-ar da acordul pentru acest film. Este o constantă în rândul regizorilor de film animat, ceea ce fac ei ar fi prea de ultimă oră“, arată CNN. Philip Lord, co-regizor, co-scenarist şi co-producător, nu s-a lăsăt uşor intimidat de lipsa nominalizărilor, postând pe Twitter o poză cu propria sa statuetă Oscar, realizată din piese Lego.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite