Lista neagră a celor mai bune scenarii rămase în stand-by la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:
290 de producători au votat pentru această listă anuală de scenarii netransformate încă în filme
290 de producători au votat pentru această listă anuală de scenarii netransformate încă în filme

Poveşti despre Hillary Clinton, Marlon Brando sau Pablo Escobar au rămas nefilmate în 2012, deşi pe scenariile lor au pariat producători, iar unele staruri s-au arătat dispuse să preia personajele.

„Lista neagră”, publicată anual la Hollywood, dezvăluie cele mai râvnite proiecte de film care nu s-au concretizat anul acesta. Este o compilaţie rezultată în urma consultării a 290 de producători de film importanţi, fiecare dintre ei furnizând o listă cu cele 10 scenarii favorite care au trecut prin mâna lor sau de care au auzit şi care au rămas doar pe hârtie în 2012. E anul biografiilor, se pare, multe dintre scenarii portretizând figuri celebre ca Joseph McCarthy, Pablo Escobar, Marlon Brando, Sam Peckinpah sau Hillary Clinton.

Pe primul loc, menţionat de 65 de producători, se află un proiect de film despre un manager din fotbalul american de ale cărui alegeri depinde soarta unei echipe în National Football League. „Draft Day” este scris de Rajiv Joseph şi Scott Rothman.

„A Country of Strangers”, de Sean Armstrong (43 de menţionări), vine pe locul al doilea şi este inspirat de fapte reale: un inspector de poliţie a urmărit timp de 40 de ani cazul a trei copii dispăruţi pe plajele australiene în ianuarie 1966. Tot 43 de producători au pus pe lista lor personală „Seuss”, de Eyal Podell şi Jonathan Stewart, povestea celebrei cărţi de copii publicată în 1950 de Ted Geisel.

Popular este şi „Rodham”, de Young Il Kim, un biopic despre începuturile lui Hillary Rodham Clinton, o avocată ambiţioasă care are de ales între Casa Albă şi sentimentele ei pentru fostul prieten, acum profesor de drept în Arkansas, Bill Clinton. Pe locul patru apare un SF, „Story of Your Life”, de Eric Heisserer, despre o expertă în lingvistică angajată de armată să înveţe limbajul extratereştrilor aterizaţi cu o navă pe pământ şi să afle dacă vin sau nu cu gânduri paşnice. Producătorii americani visează şi o vânătoare de nazişti cu „Wunderkind”, de Patrick Aison.

Inspirat din fapte reale

„Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile”, de Michael Werwie, are în spate o poveste reală a unui student la drept care luptă cu un întreg sistem, acuzat fiind de crimă. Este închis, fuge şi apoi pledează singur, ca propriul avocat, într-un proces transmis în direct de televiziuni.

Două scenarii apar pe locul opt: un thriller horror, „Glimmer”, de Carter Blanchard, despre trei tineri care fac camping într-o pădure considerată bântuită şi descoperă o cutie cu casete în care li se arată exact ce au păţit prietenii lor înainte, şi „Me & Earl & the Dying Girl”, de Jesse Andrews, povestea emoţionantă a unui licean pasionat de regie care se împrieteneşte cu un coleg bolnav de leucemie.

Lista celor zece se încheie cu „Devils at Play”, de James Dilapo, un scenariu plasat în fosta URSS, în 1937, când un angajat pe afaceri interne găseşte o listă cu trădători şi e convins că ea va fi biletul lui de ascensiune în ierarhie.

N-au ajuns în top zece, dar se află pe listă şi „The Ballad of Pablo Escobar”, de Matt Aldrich, un film despre viaţa mafiotului columbian Pablo Escobar, „If They Move… Kill ‘Em!”, de Kel Symons, despre celebrul regizor Sam Peckinpah, „Hey, Stella!” (scris de Tom Shepard), despre cum a câştigat Marlon Brando rolul din filmul lui Elia Kazan „A Streetcar Named Desire” sau „McCarthy”, despre senatorul american care a declanşat vânătoarea de vrăjitoare împotriva comuniştilor, Joseph McCarthy.

Multe dintre scenariile care au figurat în trecut pe lista neagră, cum ar fi „Reţeaua socială”, „Discursul Regelui” sau „Vagabondul milionar”, au câştigat ulterior premiul Oscar.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite