INFOGRAFIE „Războiul stelelor“, noua „religie“ din industria filmului: ce profituri a adus în 37 de ani de la lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Războiul stelelor“ a devenit un adevărat fenomen global
„Războiul stelelor“ a devenit un adevărat fenomen global

Cu mulţi, mulţi ani în urmă, pe un platou de filmare îndepărtat, doi regizori tineri, Steven Spielberg şi George Lucas, au făcut un pariu ca între amici cu privire la succesul unei producţii SF numită „Star Wars/ Războiul stelelor“. Anul acesta va fi scris un nou capitol, iar acesta reprezintă cel mai aşteptat film din 2015.

Darth Vader a devenit cel mai emblematic personaj negativ. Fraze precum „evil empire/ imperiul răului“, „May the Force by with you/ Fie ca Forţa să fie cu tine“, „Luke, I'm your father/ Luke, sunt tatăl tău“ fac parte cultura populară. Personajul Jedi a dat numele Jediismului, o religie cu un număr impresionant de adepţi. Pentru mulţi există „Războiul stelelor“ şi alte filme. Cam atât de mare a fost impactul unui mic proiect SF care s-a transformat într-un fenomen global.

Pe 18 decembrie 2015 va fi lansat cel de-al şaptelea film al seriei, „Star Wars: The Force Awakens“, în care actorii din distribuţia originală – Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill – îşi vor relua rolurile. Acţiunea din noul lungmetraj, care îi mai are în distribuţie pe actorii Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Adam Driver şi Oscar Isaac, se va petrece la 30 de ani după evenimentele relatate în filmul din 1983, „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi: Ediţie Specială“.

Mulţi critici au numit lansarea trailerului noului episod evenimentul cinematografic al anului 2014. Şi au avut dreptate, căci teaserul de 88 secunde a fost vizualizat de peste 80 de milioane de ori, deşi prezintă doar câteva imagini cu nava spaţială Millenium Falcon şi dezvăluie o nouă sabie laser în formă de cruce.

Născută din imaginaţia lui George Lucas, franciza „Războiul stelelor“ a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care s-a remarcat şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme „Indiana Jones“.

infografie razboiul stelelor

Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars“, redenumit mai târziu „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, a reuşit să strângă, numai în Statele Unite ale Americii, peste 460 de milione de dolari. La nivel mondial, filmul lui George Lucas avea să încaseze 1,4 miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai profitabill din istorie, după „Gone With The Wind/Pe aripile vântului“. Continuări ale peliculei, „The Empire Strikes Back“ şi „Retern of the Jedi“, au fost, de asemenea, primite foarte bine de public şi au înregistrat încasări considerabile, ceea ce a făcut din franciza „Star Wars“ una dintre cele mai bune de la Hollywood, cu peste 30 de miliarde de dolari în cont. Pe lângă încasări, cele şapte premii Oscar au demonstrat că aceasta este una dintre cele mai durabile şi populare poveşti, mai ales pentru că abordează mai multe genuri: SF, acţiune, western, romantism şi dramă.

După succesul filmului „Războiul stelelor“, care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, „Star Wars: The Empire Strikes Back/ Războiul stelelor: Imperiul Contraatacă“ (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi“ (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

La sfârşitul anilor ’90, cineastul a adăugat francizei sale alte trei filme noi, ale căror acţiuni se desfăşoară din punct de vedere cronologic înainte de primul film din 1977 - „prequels“, în jargonul hollywoodian. Acea nouă trilogie - „Star Wars: Episode I - The Phantom Menace/ Războiul stelelor: Episodul I - Ameninţarea fantomei“ (1999), „Star Wars: Episode II - Attack of the Clones/ Războiul stelelor: Episodul II - Atacul clonelor“ (2002) şi „Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith/ Războiul stelelor: Episodul III - Răzbunarea Sith“ (2005) - a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen.

Cele mai aşteptate filme din 2015 potrivit topurilor străine

Noul an promite a fi unul dintre cei mai buni din istoria filmului, fiind relansate francize care s-au bucurat de multă apreciere în rândul cinefililor, precum „Fast and Furious 7/ Furios şi iute 7“, „Jurassic World“, „Terminator: Genisys“ şi „Mad Max: Fury Road“. Totuşi, o producţie iese în evidenţă din lunga listă a unora dintre cele mai bune şi cele mai aşteptate filme: „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens“, a şaptea parte din franciza de succes „Războiul stelelor“.

image

1. „Star Wars: The Force Awakens“, care va readuce la viaţă Universul SF al lui George Lucas, va fi regizat de cineastul J.J. Abrams, iar actorii din distribuţia originală – Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill – îşi vor relua rolurile. Acţiunea din noul lungmetraj se va petrece la 30 de ani după evenimentele relatate în filmul din 1983, „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi: Ediţie Specială“. Trailerul filmului, care a declanşat o adevărată isterie printre fanii seriei, fiind vizualizat de 81 de milioane de ori, prezintă imagini cu nava spaţială Millenium Falcon şi dezvăluie o nouă sabie laser în formă de cruce.

2. „The Martian“, regizat de Ridley Scott, spune povestea astronautului NASA Mark Watney (Matt Damon), care este abandonat pe Planeta Roşie atunci când echipajul misiunii Ares 3 este obligat să evacueze nava.

3. „Terminator: Genisys“, cea de-a cincea parte a seriei SF „Terminator“, este o cursă infernală pentru John Connor (Jason Clarke), care va ajuta forţele militare din trecut să lupte împotriva asasinului cyborg (Arnold Schwarzenegger) şi roboţilor, care au găsit o cale de a transporta înapoi în timp şi alte maşinării de calibru mai mare.

4. „Taken 3/ Taken 3: Teroare în L.A.“, a treia parte a cunoscutei serii de acţiune, îl aduce din nou în prim-plan pe fostul agent Brian Mills (Liam Neeson), care are pe urmele sale atât autorităţile, fiind acuzat de uciderea fostei sale soţii, cât şi un duşman din trecut.

5. „Mad Max: Fury Road“ este al patrulea din franciza post-apocaliptică „Mad Max“, semnată de regizorul laureat al premiului Oscar George Miller, şi va fi similar în ton şi substanţă cu cele anterioare. Filmul promite multă acţiune într-un peisaj deşertic, după ce umanitatea este ameninţată, iar fiecare luptă pentru a supravieţui. În această lume există doi rebeli care vor restabili ordinea: Max (Tom Hardy), un om care caută liniştea sufletească în urma pierderii soţiei şi copilului, şi Furiosa (Charlize Theron), o femeie care crede că poate supravieţui dacă străbate deşertul pentru a ajunge în locul ei natal.

6. „Inferno“ îl prezintă pe profesorul de simbolistică al Universităţii Harvard Robert Landgon (Tom Hanks), care se trezeşte într-un spital din Florenţa fără a-şi aminti cum a ajuns în Italia, iar în cel mai scurt timp ajunge, alături de doctorul Sienna Brooks (Felicity Jones), în goana de a dezlega misterele manuscrisului „Divina Comedie“ al lui Dante Alighieri.

7. În „Pixels“ o rasă extraterestră interpretează greşit imagini din jocuri video clasice şi atacă Pământul, iar preşedintele Will Cooper (Kevin James) apelează la prietenul său din copilărie Sam Brenner (Adam Sandler), pe atunci campion la jocuri video, pentru a elabora contraofensiva umană. Cu ajutorul altor împătimiţi ai jocurilor, Sam va înfrunta extratereştrii, iar de priceperea sa depinde însuşi viitorul umanităţii.

8. „In the Heart of the Sea“ este bazat pe evenimentul din 1820, când nava vânătorilor de balene Essex este nimicită de un caşalot, care l-a inspirat şi pe Herman Melviile să scrie „Moby Dick“. Filmul prezintă şi ce a urmat după înfruntare, când, conduşi de neînfricatul căpitan Owen Chase (Chris Hemsworth), membrii echipajului vor fi împinşi până la extreme în lupta pentru supravieţuire.

9. „Mission: Impossible 5/ Misiune imposibilă 5“ continuă seria de acţiune, iar actorul Tom Cruise îşi reia rolul pentru care este celebru, cel al agentului secret Ethan Hunt.

10. „Jurassic World“, a patra parte a seriei de filme cu dinozauri produsă de celebrul Steven Spielberg, promite adrenalină şi teroare. Adaptarea originală a romanului din 1900 al lui Michael Crichton, filmul „Jurassic Park“ din 1993 a avut încasări de 915 milioane de dolari la nivel mondial şi două continuări: „The Lost World: Jurassic Park/ Lumea dispărută: Jurassic Park“ (1997) şi „Jurassic Park III“ (2001). „Jurassic World“ este „o nouă teroare SF, cu aventuri care au loc la 22 de ani după evenimentele oribile din «Jurassic Park»“. Parcul de distracţii imaginat de vizionarul John Hammond este acum perfect funcţional. Milioane de turişti au venit anual pe Isla Nublar, plătind preţuri piperate pentru a vedea cu ochii lor dinozaurii readuşi la viaţă de tehnologii revoluţionare, dar în ultima vreme numărul vizitatorilor a scăzut. Pentru a creşte vânzările, Corporaţia Patel comandă realizarea unui nou dinozaur, care pe cât este de inteligent, pe atât este însetat de sânge. „Aţi realizat un nou fel de dinozaur? Probabil nu este o idee buna“, crede Chris Pratt despre intriga poveştii, care mai adaugă că animalul va ucide tot ce mişcă.

11. „Furious şi iute 7“ este continuarea seriei de succes în care Vin Diesel şi Paul Walker îşi reiau rolurile lui Dominic Toretto şi Brian O'Conner. Cu cazierul curăţat şi liniştiţi alături de vechii lor prieteni, cei doi încearcă să îşi facă o nouă viaţă, dar totul se năruie în momentul în care Ian Shaw intervine, iar ei sunt nevoiţi să calce din nou în afara legii. Mai mult, Dominic Toretto încearcă să rezolve problema morţii lui Han, fost membru al grupării Toretto, şi să răzbune pierderea. După moartea actorului Paul Walker (40 de ani), într-un accident de maşină, în luna noiembrie a anului 2013, filmările pentru cel de-al şaptelea film din franciză au fost întrerupte aproape un an, iar actorul a fost înlocuit în unele secvenţe de fraţii săi, Caleb şi Cody.

12. „London Has Fallen“ îl dezvăluie pe agentul Serviciilor Secrete Americane Mike Banning (Gerard Butler), care, aflat în Londra pentru înmormântarea prim-ministrului, descoperă un complot de asasinare a tuturor liderilor mondiali prezenţi la ceremonie. 


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Cele mai aşteptate filme din 2015 Anul 2015 se anunţă a fi unul extrem de important pentru industria cinematografică, ingredientele cheie ale premierelor noului an fiind continuări cu succes garantat, legende ale Hollywoodului, supereroi şi efecte speciale. „Adevărul“ vă prezintă o listă a celor mai aşteptate filme.

VIDEO Lumină şi întuneric, în primul trailer al noului film din franciza „Războiul stelelor“ Primul trailer pentru „Star Wars: The Force Awakens“, al şaptelea film din franciza de succes „Războiul stelelor“, a fost lansat şi oferă fanilor o idee vagă despre ce urmează să se întâmple în noua producţie semnată de J. J. Abrams.

FOTO Zece lucruri inedite despre personajele principale din seria „Războiul stelelor“ „Războiul stelelor“ îşi va scrie în 2015 un nou capitol, dar până la acel moment personajele deja consacrate ţin încă capul de afiş. În acest sens, o rememorare a originilor acestora devine benefică: de la coafura de inspiraţie mexicană a Prinţesei Leia la vocea şi trupul lui Darth Vader, împărţite între doi actori, până la replica inexactă „Luke, eu sunt tatăl tău“, toate constituie detalii neştiute despre distribuţia seriei.

FOTO Cum arată actorii din „Războiul stelelor“ la 37 de ani de la lansarea francizei şi care a fost destinul lor În cea mai nouă parte a francizei „Războiul stelelor/ Star Wars“ vor putea fi văzuţi o parte dintre actorii seriei originale. De la începuturile modeste ale lui Harrison Ford, interpretul lui Han Solo, până la C-3PO, interpretat de Anthony Daniels, care iniţial dispreţuia filmele SF, publicaţia „The Hollywood Reporter“ a întocmit o listă care arată de unde au pornit şi unde au ajuns starurile galaxiei.

Cum a câştigat Steven Spielberg 40 de milioane de dolari din filmul „Star Wars“, după un pariu cu George Lucas Cu mulţi, mulţi ani în urmă, pe un platou de filmare, doi regizori tineri au făcut un pariu ca între amici cu privire la succesul unui film SF numit „Star Wars/Războiul Stelelor“. Aceşti doi regizori se numeau Steven Spielberg şi George Lucas. Primul dintre ei avea să câştige pariul şi să îi ia celuilalt milioane de dolari de-a lungul timpului. Iată cum a fost pus acest pariu parcă de pe altă lume.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite