Imagini de colecție din timpul filmărilor pentru „Dacii“. Cum a vrut Sergiu Nicolaescu să-l facă să arate ca un film american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacii“ a reprezentat debutul în lung metraj al lui Sergiu Nicolaescu în anul 1967. Filmările au avut loc în Transilvania și Dobrogea.

Pelicula de inspiraţie istorică are propria sa istorie. În 1963, la Buftea, directorul studioului l-a întrebat pe Sergiu Nicolaescu dacă îşi doreşte să facă un film de ficţiune şi dacă are vreo preferinţă în acest sens. „Am răspuns destul de timid: «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», de Camil Petrescu“, a povestit Nicolaescu într-un interviu acordat ziarului Adevărul. Înţelegând că își pierdea vremea, a făcut atunci o ultimă încercare. «Traian şi Decebal?», a întrebat el. „Tovarăşul a consultat o hârtie pe care avea planurile următoarelor patru cincinale. A fost încurcat, pentru că «Dacii» nu se afla pe listă“, își amintea Sergiu Nicolaescu.

Dar filmul s-a turnat și este urmărit și astăzi avându-i ca actori principali pe Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács. Filmările au avut loc la Sarmizegetusa, Stâna de Vale, Bucegi, Hârșova. Cheltuielile de producție ale părții române au fost de 20.113.000 lei, conform Cineclic.

Filmul Dacii Colecție Cineclic
Filmul Dacii Colecție Cineclic

Sportivi convocați pe platourile de filmare

Atunci când a gândit filmul „Dacii“, Nicolaescu a dorit să-i dea măreţia peliculelor americane. Aşa că, alături de actorii români, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Alexandru Herescu, Emil Bota, tânărul regizor a apelat la vedete din Franţa: Pierre Brice, Marie-Jose Nat şi Georges Marchal.

Şi cum pelicula era una de război, care implica multe scene de luptă, tot atunci au fost convocați şi numeroşi sportivi. „În fiecare film istoric cu acţiuni de masă, gen super-producţie, există un grup de tineri atleţi cu care se filmează prim-planurile. E vorba de cei care execută salturile, care încalecă pe cai sau se înfruntă în bătălii. Pe aceştia i-am încredinţat, pentru stilizare, foştilor sportivi Constantin Stelian şi Lucian Pudrea, maeştri de arme şi de luptă. „Asocierea sportivilor cu eroii filmului nu este întâmplătoare. Studiind istoria epocii, mi-am dat seama că dacii erau sportivi în adevăratul înţeles al cuvântului, fiind îndrumaţi de mici spre practicarea exerciţiilor fizice", explica în revista „Sport", Sergiu Nicolaescu.

Subiectul filmului „Dacii“

În anul 87 după Hristos, pe malul sudic al Dunării, sosesc armatele romane. Între împăratul Domițian și generalii săi, Severus și Fuscus, există divergenţe. Caius Attius, tatăl lui Severus, se opune războiului împotriva dacilor. El trece Dunărea în fruntea unei solii de pace, dar este ucis de Remaxos, un oştean dac. Romanii se hotărăsc să atace. În fruntea legiunii a V-a, generalul Fuscus intră în Dacia.

În acest timp, lângă cetatea Argidava, în faţa lui Decebal şi a căpeteniilor dace se desfăşoară întrecerea tinerilor. Cotyso, fiul lui Decebal, este unul dintre concurenţi. Apare însă Remaxos, care anunță că romanii au trecut Dunărea. Va fi război. După legile pământului, cel mai bun dintre tineri trebuie sacrificat, pentru a duce zeilor dorinţa dacilor de a învinge. Cotyso, câştigătorul întrecerii, va fi cel sacrificat. Cetatea este atacată şi cucerită de romani, cu pierderi numeroase însă.

Filmul Dacii Colecție Cineclic
Filmul Dacii Colecție Cineclic

Decebal îi trimite lui Domiţian o solie cu daruri alegorice, simbolizând mândria şi libertatea dacilor, dar romanii le tălmăcesc ca o dovadă de supunere și îl trimit la Sarmisegetusa pe generalul Severus, pentru a impune condiţiile păcii. Aici află de la Decebal că tatăl său, Caius era dac. Tot acum o cunoaşte pe fiica lui Decebal, Meda, de care se îndrăgostește. Deşi are motive să fie legat de daci, onoarea îi cere să continue lupta alături de romani.

În absenţa lui, ambițiosul Fuscus decimează armatele lui Severus, pe care îl consideră trădător. El speră astfel să-i ia locul lui Domiţian. Dar Severus se întoarce. În duelul care are loc între ei, Fuscus este ucis. În fruntea legiunilor romane, Severus înaintează spre armata dacilor. Cei doi conducători, Severus şi Decebal, se luptă în faţa soldaţilor, ca doi bărbaţi adevăraţi. Severus este învins. Bătălia cea mare abia acum începe.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite