Câştigători BAFTA 2016. „The Revenant“ a dominat gala. Lista completă a câştigătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigători BAFTA 2016. Drama „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, a dominat gala BAFTA 2016, impunându-se la cele mai importante categorii.

Alejandro González Iñárritu, al cărui film „Birdman / Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“ a fost nominalizat anul trecut la categoria Cel mai bun film la gala BAFTA, şi a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie, revine în luptă cu brutalul „The Revenant“, care a primit opt nominalizări la premiile BAFTA 2016, reuşind să traducă cinci dintre ele în victorii. Aşadar, „The Revenant“ a fost numit Cel mai bun film, în timp ce DiCaprio şi-a adjudecat, pentru prima dată, trofeul BAFTA pentru Cel mai bun actor în rol principal, iar Iñárritu pentru Cel mai bun regizor

BAFTA 2016: DiCaprio, „emoţionat şi onorat“

Cineastul mexican a descris victoria ca fiind „copleşitoare“, afirmând totodată că „talentul şi dăruirea“ lui DiCapio într-un „proiect atât de riscant“ a ţinut filmul „pe linia de plutire“. La rândul lui, DiCaprio a mărturisit că este „emoţionat şi onorat“ şi a lăudat influenţa actorilor britanici asupra carierei sale. 

De asemenea, întoarcerea triumfală a lui George Miller cu „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“ a fost întâmpinată cu patru trofee - Cel mai bun machiaj şi coafură, Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume şi Cea mai bună scenografie.

Brie Larson a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul unei mame răpite din drama „Room“. Regizorul Lenny Abrahamson, care a primit trofeul în numele artistei, a numit-o „una dintre cele mai bune actriţe ale noii generaţii“. 

bafta 2016
bafta 2016

Ambele trofee pentru actori în roluri secundare au mers la britanici. Kate Winslet, starul filmului biografic bazat pe viaţa cofondatorului Apple, „Steve Jobs“, a fost numită Cea mai bună actriţă în rol secundar, învingându-le astfel pe Alicia Vikander, Jennifer Jason Leigh, Rooney Mara şi Julie Walters. Ridicându-şi statueta, Winslet şi-a lăudat contracandidatele, precizând că a fost „un an incredibil pentru femei“. Mark Rylance s-a impus la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul agentului din „Bridge of Spies“.

Trofeul pentru Cel mai bun film britanic a mers la drama „Brooklyn“, în care Saoirse Ronan joacă rolul unei tinere irlandeze care emigrează în New York. Regizorul lungmetrajului, John Crowley, a declarat: „Unul dintre lucrurile pe care acest film le scoate în evidenţă este bunătatea străinilor - pe măsură ce acest film şi-a făcut drum în această lume, căldura primirii a fost copleşitoare.“

BAFTA 2016: „Carol“, marele perdant

Pe de altă parte, filmul „Carol“, regizat de Todd Haynes şi care prezintă povestea de dragoste a două lesbiene, a primit cele mai multe nominalizări, respectiv nouă, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună actriţă (Cate Blanchett), însă nu a reuşit să cucerească niciun premiu. 

Gala de decernare a premiilor BAFTA a avut loc la Royal Opera House, din Londra, pe 14 februarie, şi a fost prezentată de actorul Stephen Fry.

Premiile BAFTA au încercat să se alinieze în sensul de mers al premiilor Oscar încă din 2001, mutându-şi gala în luna februarie, cu doar câteva săptămâni înainte de premiera celor mai importante realizări de la Hollywood. Recent, premiile BAFTA au devenit un bun indicator cu privire la câştigătorii premiilor Oscar, în ultimii şase ani selectând cu succes acelaşi învingător ca şi Academia Americană de Film la categoria Cel mai bun film.

Câştigători BAFTA 2016:

Cel mai bun film - „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“

Cel mai bun film britanic - „Brooklyn“

Cel mai bun actor - Leonardo DiCaprio („The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“)

Cea mai bună actriţă - Brie Larson („Room“)

Cel mai bun actor în rol secundar - Mark Rylance („Podul spionilor/ Bridge of Spies“)

Cea mai bună actriţă în rol secundar - Kate Winslet („Steve Jobs“)

Cel mai bun regizor -  Alejandro González Iñárritu („The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“)

Cel mai bun scenariu adaptat - „Brokerii apocalipsei/ The Big Short“

Cel mai bun scenariu original - „Spotlight“

Cel mai bun film de animaţie - „Întors pe dos/ Inside Out“

Cel mai bun documentar - „Amy“

Cel mai bun film străin - „Wild Tales“

Cea mai bună imagine - „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“

Cele mai bune costume - „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“

Cel mai bun montaj - „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“

Cel mai bun machiaj şi coafură - „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“

Cea mai bună muzică - „Cei 8 odioşi/ The Hateful Eight“

Cea mai bună scenografie - „Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road“

Cel mai bun sunet - „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“

Cele mai bune efecte vizuale - „Războiul Stelelor: Trezirea Forţei/ Star Wars: The Force Awakens“

Cea mai bună animaţie britanică de scurtmetraj - „Edmond“

Cel mai bun film britanic de scurtmetraj - „Operator“

Cel mai bun debut al unui scenarist, regizor sau producător britanic - Naji Abu Nowar (scenarist/regizor) & Rupert Lloyd (producător) - „Theeb“

Premiul Rising Star - John Boyega

Câştigători BAFTA 2016. „The Revenant“ a dominat gala

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite