Articol publicitar

Cum ne afectează secretele viaţa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
secrete1

Secretele fac parte din viata de zi cu zi. Fiecare dintre noi ascundem sau am ascuns la un moment dat lucruri numai de noi ştiute, am fost părtaşi la secretele altora cu voia sau fără voia noastră. Până la un punct, ele sunt o parte necesară protejării identităţii şi autonomiei noastre, mai ales în adolescenţă, când se dezvoltă relaţiile sociale şi personalitatea.

De regulă ascundem lucruri, fapte considerate rele, imorale sau blamate la nivel social. Ţinem secrete din dorinta de a-i feri pe cei apropriaţi de suferinţă sau din teamă de consecinţele relevării secretelor, din teama de a fi judecaţi, criticaţi, respinşi de alţii, din ruşine sau vinovăţie. Pe de altă parte, secretele reprezintă informaţie care ajunsă la urechile unei persoane rău intenţionate,  poate fi folosită cu scopul de a controla, sau de a manipula pe cel în cauză. Motivele care ne fac să ne ascundem sunt diferite de la persoană la persoană, însă în majoritatea cazurilor ele se leagă de nevoia de a ne păstra imaginea de sine intactă în faţa noastră sau a altora.

Nu toate secretele au acelaşi impact negativ. Uneori  acestea devin cu adevărat apăsătoare. Îngrijorararea ar trebui să apară atunci când ele constituie o piedică în dezvoltarea relaţiilor interpersonale autentice, când ne izolează de ceilalţi sau când nu ne mai simţim confortabil cu respectivele secrete.   În aceste condiţii, indiferent de natura secretelor, ele ne consumă energia şi se transformă în poveri greu de dus pentru deţinătorii lor. Cu cât ne străduim ca secretele să nu fie descoperite, cu atât şi energia dedicată menţinerii lor este mai mare.  

Pe termen lung,  secretele devin adevaraţi factori stresori care ne afectează modul de a gândi, de a simţi, ne orientează comportamentul de zi cu cu zi şi ne modifică percepţia asupra realităţii. Începem să ne ferim de ceilalţi, devenim din ce în ce mai suspicioşi, neîncrezatori, încetam astfel să fim în contact cu oamenii cu care relaţionam, să ne ferim de intimitate, pentru că nu mai suntem autentici.  În funcţie de personalitatea celui care ascunde dar şi de natura secretului, îşi fac loc gândurile şi preocupările obsesionale legate de păstrarea secretelor şi ulterior ne poate fi afectată integritatea psihică şi fizică.

secrete2

Daca şi tu eşti o persoană care are secrete, cu siguranţă vei fi de acord ca dezvăluirea secretelor nu este uşoara. Cu cât secretul este mai greu, cu atât e nevoie de timp şi multă răbdare. Dacă secretul este deţinut doar de tine, este mai apăsător decât dacă acesta ar fi împărtăşit unei alte persoane de încredere. Această persoană poate fi un prieten sau un psihoterapeut. Dacă însa nu ai în viaţa ta o astfel de persoană, ele pot fi mărturisite într-un loc securizant, cum este cabinetul de psihoterapie,  în care să întelegi cu ajutorul unui psihoterapeut  importanţa lor dar şi modul în care ţi-a afectat viaţa. Explorarea lor va fi un proces de lungă durată, bazat pe onestitate emoţională, respect reciproc şi încredere mutuală.  Rolul său este acela de a conţine trăirile tale şi de a te ghida să faci alegeri optime pentru tine.   

Neîmpartăşite, secretele ajung fie să îşi distrugă încetul cu încetul purtătorul, fie încărcatura lor energetică va fi transmisă generaţiilor urmatoare, influenţându-le cursul vieţii şi deciziile. În cabinetul de psihoterapie, această moştenire transgeneraţionala poate fi descifrată şi poţi  întelege modul în care secretele îţi influenţează urmaşii, chiar dacă acestea nu le aparţin . Povara lor este uşurată de rostirea cu vocea tare şi atunci când te vei simti pregătit, vei fi capabil să iei decizii care îţi vor readuce confortul interior.  

Fă un pas către tine şi explorează ce te preocupă împreună cu un specialist. Mai multe informaţii poţi găsi accesând :  www.psihocalatorie.ro

Cristina Birzoiu

Psiholog si psihoterapeut

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite