STUDIU Persoanele care au avut COVID-19 au un risc de două ori mai mare să dezvolte ulterior probleme respiratorii

STUDIU Persoanele care au avut COVID-19 au un risc de două ori mai mare să dezvolte ulterior probleme respiratorii

FOTO Arhivă / Mediafax / Andreea Alexandru

Persoanele care au avut COVID-19 au un risc de două ori mai mare faţă de ceilalţi să dezvolte ulterior probleme respiratorii, potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane, publicat marţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest studiu a arătat că în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani care au fost bolnave de COVID-19, una din cinci suferă de simptome în urma infecţiei care îi pot fi atribuite. În rândul celor peste 65 de ani, această cifră se ridică la una din patru.

Proporţia corespunde rezultatelor studiilor anterioare care estimau că circa 20 - 30% dintre persoane se confruntă cu simptome COVID-19 pe termen lung.

În total, apariţia a 26 de probleme de sănătate potenţial legate de COVID-19 a fost studiată de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, pornind de la o vastă bază de date din dosare medicale din Statele Unite, scrie Agerpres.

Studiul a fost efectuat pe baza probelor a peste 350.000 de persoane care au fost bolnave de COVID-19. Simtomele resimţite de pacienţi au fost comparate cu cele ale pacienţilor care nu au avut coronavirus, pe o perioadă cuprinsă între martie 2020 şi noiembrie 2021.

„Foştii pacienţi cu COVID-19 au semnificativ mai multe riscuri decât cei din grupul de control să dezvolte afecţiuni care pot fi atribuite unei infecţii anterioare", a scris CDC.
 
Cele mai frecvente probleme de sănătate experimentate au fost simptomele respiratorii, precum şi durerile musculo-scheletice.
 
În cazul persoanelor de peste 65 de ani, problemele de sănătate studiate au apărut cel mai probabil după o infecţie cu COVID-19. Pentru persoanele infectate cu COVID-19 riscul cel mai crescut a fost cel pentru simptomele respiratorii şi emboliile pulmonare - cheaguri de sânge care blochează o arteră pulmonară, ceea ce poate fi fatal.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările