Sfatul specialistului, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie: De ce este important dublul test în sarcină?

Sfatul specialistului, dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie: De ce este important dublul test în sarcină?

Perioada de debut a sarcinii presupune o serie de teste pe care trebuie să le faci pentru a afla informaţii relevante despre dezvoltarea fătului şi a minimaliza riscurile inerente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competenţă în ecografie obstetricală şi ginecologică, chirurgie laparoscopică şi ginecologică, histeroscopie, tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată, de la Clinica Ana Medical Center din Ploieşti te ajută cu informaţii despre dublul test, care se efectuează în prmiul semestru de sarcină.

Dublu testul reprezintă prima analiză care poate trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care se dezvoltă fătul. Este o analiză de sânge prin care se determină markerii biochimici fetali ce se află în sângele mamei, precum şi valorile proteinei A plasmatice. Dublu testul este însoţit de ecografia morfologică de trimestrul I, pentru a corela anumiţi parametri şi a stabili astfel dacă există sau nu riscul ca fătul să aibă malformaţii majore, care ar face imposibilă supravieţuirea bebeluşului, dar şi anomalii genetice (sindrom Down - trisomie 21, sindrom Edwards - trisomie 18 - sau sindrom Patau - trisomie 13).

Ecografia morfo-fetală pentru trimestrul I se face între săptămânile 11 şi 14. Mai târziu, fătul îşi schimbă poziţia în uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificilă, dar şi imprecisă.

În cazul în care valorile proteinei A plasmatice sunt mai mici decât ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, naştere prematură sau alte probleme la fel de grave.

Mai multe detalii pe clicksanatate.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: