Sângerarea anormală este unul dintre simptomele timpurii ale cancerului uterin. În ce constă prevenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile abdominale pot fi semnul unei boli grave
Durerile abdominale pot fi semnul unei boli grave

Cancerul uterin se află pe locul al patrulea din punctul de vedere al frecvenţei la femei. Acest tip de cancer  se mai numeşte şi endometrial şi se formează în mucoasa uterină, în celulele care secretă mucus.

Femeile la care menopauza se instalează peste 52 de ani sau la care ciclurile menstruale au apărut mai devreme de vârsta de 12 ani sunt considerate mai vulnerabile în faţa riscului de a dezvolta cancer uterin, comparativ cu celelalte.

Problemele menstruale, menstruaţia abundentă sau lipsa acesteia, lipsa naşterilor, consumul medicamentelor bogate în estrogen, obezitatea, hipertensiunea arterială sau un istoric familial de cancer mamar, ovarian sau de colon, sunt consideraţi la rândul lor, factori de risc în apariţia cancerului uterin.

Dacă istoricul familial nu poate fi modificat, asupra celorlaţi factori de risc se poate interveni, atrage atenţia dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în sănătatea femeii, membră a Societăţii regale de medicină.

Aceasta recomandă femeilor supraponderale să piardă în greutate, să reducă presiunea arteraială dacă este nevoie şi să încerce o echilibrare hormonală pe căi naturiste.

Mai frecvent la femeile peste 50 de ani

Dieta pentru echilibrare hormonală, bazată pe fructe şi legume – câte cinci porţii pe zi - cereale integrale, grasimi bune provenite din peşte gras, nuci, seminţe şi uleiuri, şi eliminarea pe cât posibil a zahărului; precum şi plantele medicinal de tipul piperul călugărului şi ginsengul siberian - pot fi de ajutor în această direcţie.

Totodată, se recomandă renunţarea la fumat şi la alcool, simultan cu practicarea exerciţiilor fizice regulate. Specialista adaugă că toate acestea contribuie la minimalizarea riscului de a dezvolta cancer uterin.

Sângerarea anormală este unul dintre simptomele timpurii ale cancerului uterin. Alte semne includ dureri abdominale şi  în partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, poate apărea o scurgere apoasă de nuanţă sângerie, urmată de sângerare vaginală.

Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile cu vârste peste 50 de ani, motiv pentru care acestora le este indicată ecografia pelviană cu ultrasunete care poate detecta orice modificare la nivel uterin.

Menstruaţiile neregulate, abundente sau sângerarea prelungită – mai mult de şapte zile – sunt semne ale îngroşare a mucoasei uterine. Estimările arată că între 1 şi 4% din femeile cu hiperplazie endometrială uşoară vor dezvolta, în timp, cancer uterin. Riscul creşte la 20% pentru femeile cu hiperplazie avansată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite