Psoriazis şi lupus, două boli cronice care se văd pe piele. Care sunt diferenţele dintre ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât lupusul, cât şi psoriazisul sunt două boli autoimune a căror evoluţie este cronică. Chiar dacă în cazul acestor afecţiuni nu se poate vorbi de vindecare, diagnosticarea lor corectă oferă şansa ţinerii sub control a simptomelor care pot fi severe.

Psoriazisul şi lupusul sunt boli autoimune cronice care au o serie de similarităţi, în principal faptul că sunt vizibile la nivelul pielii. Ele reprezintă însă două diagnostice diferite.

Astfel, psoriazisul este o boală autoimună cronică în care celulele pielii se înmulţesc mult prea repede, formând leziuni acoperite de cruste albe sau erupţii la nivelul pielii cu diferite forme şi mărimi.

Specialiştii consideră că predispoziţia genetică joacă un rol important în apariţia bolii, dar şi existenţa unor infecţii ale pielii sau consumul anumitor medicamente.

Psoriazisul cu plăci, cel mai frecvent

Specialiştii au identificat până acum cinci tipuri de psoriazis: cu plăci, pustular, gutat, eritrodermic şi inversat. Cel mai frecvent dintre aceste tipuri este cel cu plăci. Acesta se manifestă prin piele îngroşată şi roşie, acoperită de cruste cu aspect de solzi de peşte şi este însoţită de senzaţia de mâncărime puternică. Afecţiunea apare mai ales pe mâini, la nivelul scalpului, pe coate,pe  genunchi sau în zona lombară.

Apatiţia scuamelor, îngălbenirea unghiilor de la picioare şi chiar desprinderea lor de marginea degetului sau depresiunile formate la nivelul unghiilor de la mâini sunt alte semne clare că boala este prezentă.

Deşi poate părea o boală de piele şi este adesea confundat cu eczema, psoriazisul nu este contagios. Tratamentul este prescris de medicul dermatolog, în funcţie de gravitatea bolii şi nu vindecă boala, ci doar remit leziunile. Netratat însă poate duce la o deteriorare semnificativă a calităţii vieţii pacientului şi la apariţia depresiei.

Diagnosticul de lupus, mai greu de pus

În cazul lupusului, sistemul imunitar dereglat produce anticorpi care atacă celulele sănătoase ale corpului producând inflamaţii atât la nivelul pielii, cât şi la nivelul organelor interne.

Cauzele pentru care apare boala nu se cunosc, dar ca şi în cazul psoriazisului, factorul genetic are un rol important. Afecţiunea se declanşează la contactul cu razele UV, cu infecţiile sau cu anumite medicamente.

Femeile sunt mai afectate de lupus, proporţia fiind de opt femei la un bărbat, potrivit Dr. Leventer Centre, intervalul de vârstă situându-se între 15 şi 45 de ani.

În condiţiile în care semnele bolii nu sunt specifice, diagnosticul poate fi dificil. „În urma unui examen fizic amănunţit şi a unei analize de laborator care poate să confirme prezenţa în sânge a unor anticorpi specifici precum şi după aspectul biopsiei, medicul specialist va putea confirma prezenţa bolii“, potrivit dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Lupusul afectează şi organele interne

Manifestarea bolii diferă de la caz la caz. Semnele pot apărea brusc sau lent, pot avea un caracter temporar sau permanent. „În unele cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu boala lupus se produc episoade intense de manifestare a simptomelor, urmate de perioade de remisie.“

Febra, oboseala, durerea însoţită de rigiditate articulară, erupţia în formă de future  la nivelul feţei, a mâinilor, braţelor, leziuni similare urticariei, căderea părului, dificultăţile de respiraţie şi durerile la nivelul pieptului se numără printre simtomele lupusului.

Lupusul afectează şi organele interne ca rinichii, stomacul, ficatul, muşchii, ganglionii sau inima  - pericardită şi poate creşte riscul de pneumonie. „Deşi nu există un tratament curativ pentru lupus, simptomele pot fi ţinute sub control cu un tratament adecvat fiecărui caz în parte. Foarte importantă este şi fotoprotecţia.“  

Imagine indisponibilă

Diferenţele dintre psoriazis şi lupus

Lupusul este mai puţin frecvent decât psoriazisul, dar mai sever.

Lupusul afectează atât articulaţiile, cât şi organele interne, în timp ce psoriazisul afectează doar articulaţiile şi pielea.

Lupusul este mai comun la femei, pe când psoriazisul afectează ambele sexe în mod egal.

Psoriazisul este mai uşor de diagnosticat, fiind necesară doar o ecaminare din partea dermatologului, în timp ce pentru lupus este nevoie de teste de laborator, teste iamgistice, teste de urină, de anticorpi antinuclear şi biopsie de piele.

Tratamentul lupusului implică evitarea factorilor declanşatori precum soareleşi adoptarea unei diete sănătoase şi a exerciţiilor fizice zilnice, în timp ce psoriazisul se tratează cu medicamente orale, injectabile, alifii sau terapii cu lumină, în funcţie de severitatea simptomelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite