Dr. Lucian Russu, dermatolog: „Este un mit faptul că HPV este inofensiv în cazul bărbaţilor”. Ce alte prejudecăţi mai există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat care nu ştie că e infectat cu HPV poate transmite virusul partenerei
Un bărbat care nu ştie că e infectat cu HPV poate transmite virusul partenerei

Atunci când vine vorba de infecţia cu Virusul Papilloma Uman, riscul cel mai mare este legat de cancerul de col uterin, la femei. De cele mai multe ori, bărbaţii dau mai puţină imprtanţă infecţiei cu HPV. Ei bine, este greşit!

Atunci când vine vorba de infecţia cu Virusul Papilloma Uman, riscul cel mai mare este legat de cancerul de col uterin, la femei. Dacă în cazul acestora, testul Babeş-Papanicolau este cea mai bună metodă de screening pentru cancerul de col, iar toate femeile sunt îndrumate să îl efectueze, de la debutul vieţii sexuale, cu regularitate, lucrurile stau puţin diferit în cazul bărbaţilor.

De cele mai multe ori, aceştia dau prea puţină importanţă infecţiei cu HPV, cu toate că virusul poate avea urmări severe şi în cazul lor, de la papiloame şi condiloame care se pot complica prin traumatizare, precum şi riscul de apariţie a tumorilor maligne în zona ano-genitală. În plus, există un cerc vicios: un bărbat care nu ştie că este infectat cu HPV, în lipsa unor simptome, poate transmite virusul partenerelor, în cazul cărora riscul poate fi letal.

O serie de mituri apărute de-a lungul timpului au condus la o subestimare a riscului în cazul bărbaţilor, în ceea ce priveşte infecţia cu HPV, de la incidenţă, până la tratamentul corect. dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, în cadrul clinicilor Bioderm, din Bucureşti, desfiinţează mai jos cele mai frecvente mituri legate de infecţia cu HPV.

image

MIT. Toată lumea are HPV

FALS Deşi Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre cele mai răspândite virusuri în întreaga lume, până în prezent, cunoscându-se peste 100 de tulpini, dintre care cel puţin 13 cu risc oncogen crescut, comportamentul sexual joacă un rol extrem de important în prevenirea infecţiei. Atât femeile, cât şi bărbaţii pot contracta infecţia cu HPV, principala cale de transmitere fiind prin contact sexual  - vaginal, anal, dar şi prin raporturi sexuale orale, uneori şi prin simplul contact cu zona genitală, fără penetrare, precum şi prin utilizarea comună a hainelor, toaletei, saunei etc. „În ciuda incidenţei ridicate a infecţiei cu HPV, acest lucru nu înseamnă că nu se poate face prevenţie. Comportamentul sexual joacă un rol foarte important. Riscul asociat cu apariţia HPV la bărbaţii heterosexuali este direct proporţional cu numărul de partenere de-a lungul vieţii”, explică dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul clinicilor Bioderm din Bucureşti.

MIT. HPV este inofensiv în cazul bărbaţilor

FALS. Dacă în cazul femeilor principalul risc este cancerul de col uterin, în cazul bărbaţilor, infecţia cu HPV rareori se poate transforma în cancer  - tumori ano-genitale, la nivelul anusului sau la nivelul penisului. În majoritatea cazurilor însă, infecţia cu HPV la bărbaţi se manifestă la nivelul pielii, prin apariţia condilomatozei la nivel genital. Deşi nu pun în pericol viaţa, acestea se pot înmulţi şi pot provoca o serie de complicaţii, dacă sunt traumatizate. „De obicei, cei infectaţi nu dau mare importanţă papiloamelor, dar acestea se înmulţesc şi ajung la un moment dat, prin traumatizare, să devină o problemă. Iritaţiile pielii provocate de transpiraţie, peste care se aşterne praful din atmosferă sau unele substanţe chimice poluante, duc deseori la scărpinare - factor care poate agrava orice tumoră cutanată, în special papiloamele, fiind formaţiuni mai proeminente”, explică Dr. Lucian Russu. În plus, bărbaţii le pot transmite partenerelor virusul, caz în care infecţia cu HPV poate să ducă la apariţia cancerului cervical, cu potenţial letal. „Bărbatul, care de obicei este purtător şi transmiţător al acestei afecţiuni, trebuie să ştie foarte clar ce urmări poate avea sexul neprotejat”, adaugă medicul.

MIT. HPV dispare de la sine

FALS. Apariţia infecţiei cu HPV se află în strânsă legătură cu scăderea imunităţii. „Manifestarea infecţiei este un indicator foarte important al statusului imunitar. Stresul este un trigger important. În general, infectarea cu HPV se face pe fondul unui stres prelungit, când bolnavul nu mai ştie ce înseamnă o vacanţă, când are două sau mai multe slujbe, când nu mai poate face faţă vieţii cotidiene. Imunitatea trebuie ajutată, stimulată în acest caz”, mai spune medicul.

MIT. HPV nu se poate trata niciodată 

FALS. În momentul în care o persoană observă apariţia papiloamelor, trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul dermatolog. În acest caz, va fi necesar şi un control genital, pentru depistarea eventualelor leziuni din zona genitală - cu risc mai înalt. În majoritatea cazurilor, formaţiunile apar pe pielea bolnavului în scurt timp de la infectarea cu virusul HPV. Uneori însă, virusul are o evoluţie latentă - inoculează în câteva luni, uneori şi ani. „În acest caz, noi nu mai putem să depistăm prezenţa virusului la nivel dermatologic. De aceea, este bine ca fiecare persoană să-şi facă măcar anual o serie de teste de sânge şi controale preventive la medicii specialişti, deoarece o astfel de boală poate avea urmări foarte grave dacă nu este tratată corespunzător şi la timp”, mai spune medicul dermatolog. Infecţia cu HPV se poate trata, însă adevărul este că nu este curabilă până când ambii parteneri nu sunt trataţi. „Tratamentul se face în paralel, pentru că există un risc înalt de infecţie încrucişată şi ambii trebuie urmăriţi. În momentul în care dermatologul şi ginecologul constată dispariţia virusului la ambii parteneri, aceştia pot reveni la o viaţă normală, fără niciun fel de restricţii”, atrage atenţia dr. Lucian Russu.

În cazul prezenţei simptomelor infecţiei cu HPV, foarte importantă este analiza de genotipare HPV, pentru a determina agresivitatea tulpinilor si stabili tratamentul. Cea mai simplă metodă de vindecare este excizia laser a papiloamelor şi condiloamelor, care se recomandă atunci când leziunile sunt în stadiu incipient. „Depistarea rapidă  - 2-3 ore - a ADN-HPV şi genotiparea high risk se poate face în cadrul laboratorului cu aparatul GeneXpert CT/NG pe care îl folosim cu succes şi care este cel mai nou echipament în domeniu. La fel ca în cazul cancerului de piele, dermatoscopia digitală este de neînlocuit în diagnosticare. Leziunile HPV sunt dificil de tratat fără utilizarea unui dermatoscop de ultimă generaţie capabil să mărească de 140 de ori imaginea papiloamelor/condiloamelor. Acesta are rolul de a identifica leziunile incipiente. Următorul pas în tratament este extirparea eficientă a acestora cu laserul CO2, o procedură nedureroasă”, adaugă medicul dermatolog Lucian Russu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite