Dr. Carmen Zăpucioiu „Homeopatia tratează persoana, nu boala“

Dr. Carmen Zăpucioiu „Homeopatia tratează persoana, nu boala“

Spre deosebire de medicina alopată, care abordează strict un organ afectat, homeoterapia vizează omul ca întreg. Un doctor bun ştie să le îmbine pe amândouă, ca să îi ofere pacientului cea mai bună soluţie de tratament. Medicul pediatru cu competenţă în homeopatie Carmen Zăpucioiu ne spune cum ne poate ajuta homeopatia.

Click!Sănătate: Ce este şi cum acţionează homeopatia?

Dr. Carmen Zăpucioiu: Homeopatia este o metodă terapeutică ce acţionează în sensul stimulării propriilor mecanisme de apărare şi reglaj ale organismului. Este o metodă de tratament bazată pe mai multe principii: a) principiul similitudinii, adică o substanţă care în doze mari provoacă un tablou de boală la un om sănătos poate vindeca, în doze mici, acelaşi tablou de boală la o persoană suferindă. Adică substanţa care în doză mare a produs boala, în doză mică o ameliorează; b) principiul dozei infinitezimale, adică substanţele care se administrează sunt în doze foarte mici, dar sunt dinamizate prin procedee specifice; c) principiul individualizării, adică trebuie luate în considerare toate simptomele şi semnele prezentate de persoana respectivă, tratându-se persoana şi nu boala.

Click!Sănătate: Există difrenţe majore între homeopatie şi medicina alopată?

Dr. Carmen Zăpucioiu: Medicina clasică foloseşte ca metodă terapeutică alopatia, chirurgia, ortopedia etc. Medicina alternativă are o paletă vastă de subramuri: acupunctura, meloterapia, helioterapia, reflexoterapia, aromoterapia, presopunctura, fitoterapia, bioenergoterapia, apiterapia, magnetoterapia, terapia geotermală, masajele, Reiki, medicina tradiţională chineză, homeopatia şi lista poate continua. Dorinţa omului de a se vindeca a fost tocmai aceea care a dus la apariţia unei asemenea diversităţi de metode terapeutice. Niciuna dintre ele însă nu este perfectă. Dacă s-ar fi ajuns la perfecţiune în vreuna dintre aceste specialităţi, atunci, cu siguranţă, s-ar fi descoperit şi secretul nemuririi.

Medicina alternativă, spre deosebire de cea convenţională, abordează omul ca întreg (trup, mental, suflet), pe când cea convenţională abordează strict din punct de vedere al organului afectat.

De-a lungul timpului, am cunoscut pacienţi care au fost adepţii unei singure metode, care s-a dovedit că nu funcţiona şi atunci au virat către o altă metodă. Arta medicală a unui bun practician este să ştie să îmbine toate aceste metode în folosul pacientului.

Citeşte continuarea aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: