De ce persistă răguşeala? Nodulii vocali pot fi o cauză

De ce persistă răguşeala? Nodulii vocali pot fi o cauză

Una dintre cauzele răguşelii persistente o reprezintă nodulii pe coardele vocale FOTO: Shutterstock

Durerea în gât, dificultăţile la înghiţire şi vocea răguşită pot fi manifestări ale unei banale laringite, dar dacă problemele persistă, de vină pot fi nodulii pe coardele vocale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nodul pe coardele vocale este o mică excrescenţă care apare, de cele mai multe ori, din cauza suprasolicitării vocii sau a folosirii incorect, când ţipăm sau când vorbim prea tare. Nodulii se situează de obicei la legătura dintre prima şi a doua parte a coardelor, de abele părţi, împiedicând astfel emiterea sunetelor.

„Profesorii, cântăreţii, actorii, copiii care ţipă mult şi foarte tare sunt principalele categorii de persoane predispuse la noduli pe coardele vocale“, spune medicul specialist ORL Cezara Danciu, de la Spitalul Colţea, din Bucureşti. Dar cu această problemă se confruntă şi o proporţie destul de ridicată din persoanele care nu se încadrează în aceste categorii.

În multe cazuri, persoanele care suferă de noduli sunt adolescenţii, când li se schimbă vocea, şi femeile de vârstă mijlocie.

Expunerea prelungită la fumul de ţigară, o explicaţie

Nodulii apar în urma şocurilor multiple la care sunt supuse coardele vocale, de exemplu strigătele, ţipetele frecvente, tusea puternică, gestul repetat de „dregere“ a glasului. De asemenea, nodulii se pot forma în urma unor afecţiuni, cum sunt infecţiile repetate ale căilor respiratorii (rinită, sinuzită, laringită), bronşita, astmul, alergiile.

Şi expunerea prelungită la fumul de ţigară (fumat activ sau pasiv) este un factor de risc pentru dezvoltarea nodulilor. Tot un tip de noduli apar şi în urma intubării sau la persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, dar aceştia poartă numele de granuloame.

Când se recomandă chirurgia

În unele cazuri, nodulii dispar de la sine, fără măcar să ştii că i-ai avut. Însă dacă răguşeala (disfonia), vocea „spartă“, senzaţia de dificultate în a emite sunete normale şi tonul jos al vocii persistă mult timp, e cazul să mergi la doctor. De cele mai multe ori, tratamentul prescris de medic constă în menajarea vocii (evitarea sunetelor puternice sau înalte) şi în exerciţii de ortofonie, adică de învăţare a metodelor corecte de respiraţie şi de utilizare echilibrată a vocii. În cazul în care nodulii nu dispar nici după aceste exerciţii şi chiar evoluează, se recomandă intervenţia chirurgicală minim invazivă de îndepărtare a acestora.

„De preferat este ca orice persoană răguşită să se adreseze unui specialist ORL, acest simptom putând ascunde uneori boli grave ale laringelui“, recomandă medicul Cezara Danciu.

Majoritatea nodulilor pe coardele vocale sunt benigni, dar, în unele situaţii, când nodulii apar doar de o parte a coardelor vocale, au o formă neregulată, sunt mari şi străbătuţi de vase de sânge, aceştia poartă denumirea de polipi şi pot fi de natură malignă. În acest caz, disfonia persistă mai mult de o lună, iar când efectuează laringoscopia, medicul observă ulceraţii ale polipului.

Următorul pas este biopsia, pentru a depista natura polipului. Dacă este malign, cancerul poate fi stopat doar prin îndepărtarea ţesutului afectat, însă în cazurile avansate, poate fi nevoie de îndepărtarea parţială sau totală a laringelui.

Cum îi poţi preveni

  • Evită mediile cu mult zgomot, unde ai tendinţa să vorbeşti tare pentru a fi auzit. Tinerii care merg frecvent în cluburi sau baruri cu muzica la maxim, pot prezenta noduli pe coardele vocale.
  • Nu-ţi face un tic din a tuşi pentru a-ţi drege vocea.
  • Evită şoptitul repetat, deoarece şoaptele solicită aproape în aceeaşi măsură coardele vocale ca şi ţipetele.
  • Nu fuma, iar, dacă nu eşti fumător, evită spaţiile cu mult fum de ţigară.
  • Bea apă la temperatura camerei de fiecare dată când îţi simţi gâtul uscat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările