De ce ne dor dinţii când bem rece sau fierbinte

De ce ne dor dinţii când bem rece sau fierbinte

Foarte mulţi oameni se confruntă cu sensibilitatea dentară şi manifestă durere dentară atunci când consumă alimente reci sau fierbinţi. Uneori durerea apare inclusiv când respirăm aer mai rece sau la atingerea dinţilor.

Sensibilitatea dentară este o problemă neplăcută, care însă are şanse de vindecare dacă medicul dentist descoperă cauza exactă, iar pacientul respectă recomandările acestuia.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică principalele cauze ale sensibilităţii dentare. 

Obiceiuri care ne distrug smalţul dinţilor

„Pentru cei cu dinţi sensibili, multe mici plăceri ale vieţii devin chinuri de-a dreptul! Cea mai frecventă cauză a sensibilităţii dentare este tocirea smalţului. Provocăm acest lucru atunci când ne periem dinţii cu forţă şi depunem presiune prea mare asupra lor. Apoi, deteriorarea smalţului apare şi la pacienţii care suferă de bruxism, din pricina faptului că scrâşnesc din dinţi, conştient sau inconştient în timpul somnului. De asemenea, şi la cei care prezintă o muşcătură incorectă se constată degradarea smalţului dentar, ce duce astfel la sensibilitatea dentară. Smalţul este ca o armură care protejează dinţii, el fiind, în general, imun la stimulii termici, fizici, chimici. Atunci când el începe să se subţieze în faţa agresiunilor mecanice sus menţionate, dentina, aflată sub smalţ, devine ţinta stimulilor externi. Astfel apare durerea întrucât doar smaţul este proiectat să facă faţă factorilor externi. Un alt posibil motiv de sensibilitate dentară îl reprezintă retracţia gingivală, care determină expunerea rădăcinilor dentare, acoperite cu cement, un alt strat dentar care nu este la fel de dur şi rezistent la stimuli precum smalţul”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Cele mai frecvente cauze ale sensibilităţii dentare 

„Putem vorbi de 5 posibile cauze:

  1.  Tocirea smalţului, ca rezultat al periajului agresiv, apăsat, cu perii aspre sau periuţe electrice fără senzor de presiune. Smalţul dentar mai poate fi afectat de folosirea pastelor de dinţi abrazive, a bicarbonatului de sodiu sau din cauza bruxismului (scrâşnit din dinţi) în faze avansate.
  2. Expunerea rădăcinilor dentare prin retracţia gingivală şi osoasă, care apare atât în boala parodontală, cât şi din cauza periajul traumatic cu mişcare stânga-dreapta în forţă sau a folosirii aţei dentare în exces şi incorect.
  3. Consumul exagerat de alimente sau băuturi cu pH acid sau carbogazoase. De asemenea, refluxul gastro-esofagian crează un mediu acid în cavitatea orală.
  4. Consumul de lichide fierbinţi şi reci fără pauză între ele.
  5. Avem fractură dentară sau carie netratată, ori carie secundară”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

 

Cum prevenim sensibilitatea dentară:

„În funcţie de cauză, tratamentul se adaptează situaţiei, după cum urmează:

1. Medicul poate recomanda folosirea unor paste de dinţi şi ape de gură speciale pentru dinţi sensibili, cu conţinut mare de fluor. De asemenea, corectarea obiceiurilor incorecte şi îndepărtarea factorului cauzator.

2. Grefe/lambouri gingivale, cu scopul de a aduce nivelul inserţiei gingivale acolo unde îi este locul, adică la nivelul joncţiunii smalţ-cement - zona de trecere dintre coroană (partea din dinte vizibilă în cavitatea orală, acoperită de smalţ), şi rădăcină (partea de dinte situată în os şi sub gingie, acoperită de cement).

3. Limitarea consumului de lichide şi alimente cu pH acid, evitarea spălatului pe dinţi imediat după masă, echilibrarea pH-ului intraoral sau corecţia refluxului gastro-esofagian.

4. Stoparea obiceiului incorect şi impunerea unei pauze între cele 2 consumuri de lichide de temperaturi diferite.

5. Tratamentul problemelor dentare.

Suplimentar se pot folosi produse cu conţinut şi mai mare de fluor sub formă de spume sau geluri ce au gust plăcut în varietate de arome, care au rolul de a remineraliza substanţa dură dentară în timp.

Este important să ne prezentăm la medic de la primele semne de sensibilitate dentară şi să respectăm programul de controale regulate. Nu albim dinţii acasă cu produse din comerţ ce nu specifică concentraţia şi tipul de substanţă folosită!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările