Cardiologi: Mortalitatea asociată virusului SARS-CoV-2 la pacienţii cardiaci e de 10-12%

Cardiologi: Mortalitatea asociată virusului SARS-CoV-2 la pacienţii cardiaci e de 10-12%

Pacienţii cu boli cardiace au un risc mai mare de deces în cazul infeectării cu Covid-19

În perioada 13-17 mai 2020 a avut loc Conferinţa Naţională de Primăvară a Societăţii Române de Cardiologie, având ca temă principală “Bolile Cardiovasculare în contextul pandemiei de SARS-CoV-2”. Conferinţa s-a desfăşurat online, cu participarea a 2.750 de medici de diferite specialităţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conferinţa a stabilit concluzii importante pentru pacienţii cu patologie cardiovasculară în contextul pandemiei. Bolile cardiovasculare reprezintă principala comorbiditate asociată infecţiei cu SARS-CoV-2. În plus, mortalitatea asociată virusului COVID-19 la pacienţii cu boli cardiovasculare este de 10-12%, faţă de doar 6% la pacienţii cu boli oncologice, de exemplu, potrivit prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie
 
”În ciuda unor afirmaţii din media, nu există date ştiinţifice care să demonstreze un efect nefavorabil al medicaţiei antihipertensive asupra infecţiei cu SARS-CoV-2, sau care să justifice oprirea acesteia în momentul infectării cu noul coronavirus. SARS-CoV-2 atacă în principal plămânul, dar poate ataca şi muşchiul cardiac, prin diferite mecanisme (miocardită, tromboembolism pulmonar, infarct miocardic acut). Indiferent de mecanism, când există afectare cardiacă în cadrul infecţiei cauzate de SARS-CoV-2, mortalitatea depăşeşte 40%.”
 

Toţi pacienţii cardiaci ar trebui testaţi 

 
Societatea Română de Cardiologie a implementat recomandările Societăţii Europene privind diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în contextul pandemiei. În condiţiile transmiterii comunitare, atunci când un pacient cu patologie cardiovasculară se prezintă la spital pentru o urgenţă cardiovasculară, trebuie luată în considerare şi decompensarea bolii cardiovasculare printr-o infecţie concomitentă cu SARS-CoV-2. 
Ca atare, toţi pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să fie obligatoriu testaţi la internare. Prin specificul lor, secţiile de cardiologie asigură tratamentul de urgenţă la pacientul critic, existând riscul mare de infectare al personalului medical cu SARS-CoV-2, atrag atenţia medicii cardiologi.
 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: