Adevărul Live: Radioterapia stereotaxică, un pas înainte în tratarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radiochirurgia cerebrala
Radiochirurgia cerebrala

Radiochirurgia cerebrală este o tehnică de radioterapie non chirurgicala folosită pentru a trata tumori maligne, benigne sau malformatii cerebrale. Dr. Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, Seful Departament Radioterapie în cadrul clinicii Sanador exlică cum acţionează  şi care sunt avantajele acestui tip de radioterapie.

Radioterapia si radiochirurgia functioneaza pe acelasi principiu, dar diferenta intre cele 2 tipuri de tratament este datorata faptului ca doza de radiatii este mult mai mare in cazul radiochirurgiei (cateodata si de mai mult de 10 ori mai mare ca la radioterapia conventionala) si de faptul ca toxicitatea pe organele invecinate este mult redusa. Radiochirurgia ne permite sa administram de multe ori tratamentul langa organe vitale, in cazuri in care, cu radioterapia clasica, nu am fi putut merge cu doza echivalenta.

In ceea ce privesc patologiilor care pot fi tratate de catre radiochirurgie, cele mai frecvente sunt metastazele cerebrale (ele pot fi unice sau multiple sau se poate efectua postoperator tratamentul). Se mai poate efectua radiochirurgia si pe tumori maligne cerebrale sau tumori benigne sau malformatii arteriovenoase. Dupa metastazele cerebrale, cele mai frecvente patologii sunt meningioamele, neurinomul acustic si adenoamele hipofizar.

Prezent în studioul Adevărul Live, de la ora 14.00, domnul doctor Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, Seful Departament Radioterapie al clinicii Sanador, va explica subiectul pe larg.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite