De la 15 pastile pe zi la una singură. Povestea despre astm, infarct şi ulcer a unui bărbat curajos

De la 15 pastile pe zi la una singură.
Povestea despre astm, infarct şi ulcer a unui bărbat curajos

Nicolae Balint are 52 de ani şi e din Baia Mare. Şi-a făcut curaj şi ne-a scris pentru că vrea să-şi spună povestea, în speranţa că ea va fi utilă şi altora.

Pe scurt, primul lui e-mail suna cam aşa: „2014 este anul în care devin bolnav cu acte: hipertensiune arterială gr.II. Decembrie 2017, după o răceală netratată fac un astm bronşic cronic. Martie 2018 devin vegetarian. Decembrie 2018, fac un infarct miocardic acut cu tromb în artera coronariană. Şanse de supravieţuire de 50%”. Într-un final, de la 15 pastile pe care ar fi trebuit să le ia zilnic pentru tensiune, astm şi inimă, a rămas cu o singură pastilă pe zi. Cum a reuşit să depăşească atât de multe boli? Cu o alimentaţie exclusiv vegetală, fără sare şi ulei, şi cu sport cinci zile pe săptămână.

Până la 46 de ani, Nicolae Balint a avut un stil de viaţă dezordonat. Mânca mult şi nesănătos, nu prea făcea sport şi mergea mult cu maşina. Deşi nu a fost niciodată fumător, mesele lui conţineau carne în fiecare zi, „dacă se putea, carne cu carne”, mânca în jur de 15 ouă pe săptămână şi nu spunea nu nici la alcool, uneori.

„Eram şi sportiv, şi nesportiv. Cam din 10 în 10 ani făceam câte o schimbare. Ultima schimbare mai spre bine a fost la 40 de ani, când m-am reapucat de sport, dar nu a ţinut mult, cam trei ani. Jucam fotbal şi tenis de masă. Mai mergeam şi pe la sală, după 20 de ani în care nu mai fusesem. Dar m-a ţinut vreo trei ani, după care nu am mai făcut absolut nimic. Numai mâncare nesănătoasă, condus maşina şi cam atât. Cam la asta s-a rezumat mişcarea mea până la 49 de ani”, spune bărbatul, care acum are 52 de ani.

Prima problemă: hipertensiune arterială gradul 2

În 2014, când avea 46 de ani, Nicolae Balint s-a dus la medic, după trei zile cu dureri puternice de ceafă. „Aveam tensiunea 250-260 cu 130-140, o tensiune foarte mare”, spune Nicolae Balint. Tensiunea normală se consideră a fi de maxim 140 cu 90, însă un studiu publicat în noiembrie 2015 în New England Journal of Medicine arată că scăderea tensiunii la aproximativ 120/80 poate aduce beneficii mai mari.

Lui Nicolae Balint i s-a pus atunci diagnosticul de hipertensiune arterială (HTA) gradul II. Medicii i-au stabilizat tensiunea şi i-au dat medicamente „pe toată viaţa”.

A doua problemă: astm bronşic cronic

Trei ani mai târziu, în decembrie 2017, după o răceală puternică pe care nu a tratat-o, s-a ales şi cu un astm bronşic cronic. „Am fost internat de două ori în spital. Nu puteam face cinci paşi fără să stau jos, pentru că mă înecam, pur şi simplu. Astmul bronşic cronic înseamnă, iarăşi, medicaţie pentru toată viaţa”, explică el.

Continuarea articolului, aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările