Ne îngrăşăm odată cu înaintarea în vârstă din cauza metabolismului? Care sunt concluziile unui studiu

Ne îngrăşăm odată cu înaintarea în vârstă din cauza metabolismului? Care sunt concluziile unui studiu

FOTO Shutterstock

Cercetătorii au măsurat cu precizie metabolismul de-a lungul vieţii şi arată că acesta încetineşte mult mai târziu decât am crede noi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul Pontzer şi o echipă internaţională de cercetători au analizat caloriile arse în medie de peste 6.600 de persoane din 29 de ţări, vârsta acestora variind între o săptămână şi 95 de ani.

Anterior, majoritatea studiilor pe scară largă au măsurat doar nivelul de energie de care corpul are nevoie pentru a realiza funcţii vitale precum respiratul, digestia şi pomparea de sânge - cu alte cuvinte, caloriile de care ai nevoie doar pentru a rămâne în viaţă.

Însă aceste procese sunt responsabile de 50-70% din caloriile pe care le ardem zilnic şi nu includ toate celelalte activităţi care consumă energie: spălarea vaselor, plimbarea câinelui, mersul la sală sau chiar şi gânditul.

Pentru a stabili consumul zilnic de energie, cercetătorii au testat urina şi participanţilor care au consumat apă în care hidrogenul şi oxigenul au fost înlocuite cu forme „mai grele” aşe acestora care apar în natură.

Cercetătorii au măsurat apoi cât de rapid sunt eliminaţi aceşti izotopi prin urină. Metoda este considerată etalonul în ceea ce priveşte măsurarea consumului zilnic de energie în viaţa cotidiană - în afara condiţiilor de laborator - şi a fost folosită încă din anii 1980.

Însă studiile anterioare au fost limitate ca amploare din cauza costurilor ridicate ale acestei metode.

Informaţiile de la mai multe laboratoare au fost puse într-o bază de date comună pentru a se identifica elemente comunce cu cercetătile anterioare.

Descoperirile studiului

Mjoritatea oamenilor cred că în perioada adolescenţei ard cele mai multe calorii, dar studiul publicat în revista Science arată că, de fapt, bebeluşii au cel mai rapid metabolim, acest lucru datorându-se creşterii lor rapide.

Datele arată că după perioada de hiperactivitate din primele 12 luni de viaţă, metabolismul încetineşte cu aproximativ 3% în fiecare an până când împlinim sau trecem de 20 de ani, perioadă în care consumul de energie se stabilizează.

În pofida faptului că adolescenţa e o perioadă de creştere, cercetătorii nu au identificat nicio majorare a necesarului zilnic de calorii în această perioadă a vieţii, scrie Hotnews.

Stiul de viaţă influenţează cât de repede ne îngrăşăm

Studiul realizat de Pontzer şi alţi cercetători arată că în perioada 20 - 50 de ani, consumul de energie este cel mai stabil.

Datele sugerează că, după primul an de viaţă, metabolismul nostru nu începe de fapt să reintre în declin decât după vârsta de 60 de ani iar încetinirea este graduală, de doar 0,7% pe an.

Oamenii de ştiinţă subliniază că noul studiu susţine teoria că luarea în greutate ţine mai mult de schimbările legate de stilul de viaţă decât de metabolism.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările