Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate

Ce rişti dacă bei în exces
sucuri acidulate

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: crize cardiace, diabet, obezitate, astm... FOTO Arhivă

Consumul zilnic de sucuri acidulate este vinovat de numeroase efecte nocive asupra organismului. Află ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate. După ce vei citi cele ce urmează este foarte posibil să te gândeşti serios înainte de a duce la gură o cutie cu suc sau chiar vei renunţa la acest gest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: crize cardiace

Sucurile acidulate cresc în mod considerabil riscul crizelor cardiace în rândul tinerilor. Nu este nicio exagerare în această afirmaţie. Un studiu publicat, în martie, anul acesta, de cercetătorii de la Harvard avertizează că simplul fapt de a bea o cutie de suc acidulat în fiecare zi conduce la creşterea cu 20% a riscului de a suferi o criză cardiacă la 22 de ani.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: tulburări metabolice

Un cercetător de la Universitatea Bangor (Anglia) a demonstrat că, după numai patru săptămâni de consum regulat de sucuri acidulate, metabolismul suferă modificări şi întâmpină dificultăţi în arderea grăsimilor. Acesta nu este singurul care trimite băuturile acidulate în boxa acuzaţilor. O serie de alte studii semnalează că una dintre cele mai frecvente afecţiuni asociate consumului în exces de sucuri este sindromul metabolic, care dublează riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: cancer

În unele băuturi acidulate se găsesc substanţe cancerigene susceptibile de a provoca sau agrava cancerul. O cercetare riguroasă, publicată în 2012, a dezvăluit că băuturile pe bază de cola conţin o substanţă (4-methylimidazol) în cantităţi superioare limitei autorizate. Or, pe animale s-a dovedit în mod clar că acest compus chimic care dă culoarea maronie sucurilor induce cancerul. Cercetătorii susţin că avem toate motivele să credem că şi la om se întâmplă acelaşi lucru, dacă sucurile respective sunt consumate în exces.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: pierderea memoriei

Nici carbogazoasele aşa-zis „de portocală” sau „de lămâie” nu sunt lipsite de riscuri. Unele dintre băuturile acidulate cu aromă de portocală sau de lămâie conţin o substanţă care poate provoca tulburări nervoase, dar şi pierderi de memorie.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: tulburări respiratorii

Este ceea ce a scos la iveală un studiu publicat în revista medicală Respirology, din luna ianuarie. Autorii, care au monitorizat timp de 2 ani peste 17.000 de persoane de peste 16 ani, au descoperit că există o legătură între consumul a peste o jumătate de litru de suc acidulat în fiecare zi şi dezvoltarea tulburărilor respiratorii de tipul astmului.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: agresivitate

Un studiu publicat în 2011 susţine că adolescenţii şi copiii care beau zilnic sucuri acidulate sunt mai violenţi şi se implică mai frecvent în certuri, conflicte la şcoală, bătăi pe stradă, comparativ cu semenii lor care nu obişnuiesc să consume astfel de băuturi.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: carii şi osteoporoză

Zahărul în combinaţie cu acidul din aceste băuturi favorizează demineralizarea osoasă şi distrugerea smalţului dinţilor. Nu este de mirare că acei copii care beau sucuri acidulate suferă din cauza cariilor dentare. În plus, la maturitate, acidul fosforic creşte riscul de osteoporoză, fiindcă odată ajuns în urină, el duce la pierderea calciului, un mineral important pentru menţinerea sănătăţii oaselor.

Ce rişti dacă bei în exces sucuri acidulate: obezitate

Nu mai este niciun secret că sucurile acidulate conţin cantităţi uriaşe de zahăr şi favorizează obezitatea. Reamintim doar că într-un cutie de suc (330 ml) se află nu mai puţin de 7 cuburi de zahăr, iar o sticlă de 2 litri ajunge să conţină până la 50 de cuburi de zahăr. Iată de ce amatorii de băuturi carbogazoase sunt abonaţi la obezitate şi diabet.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările