Vosganian: Iohannis pare reprezentantul altor interese naţionale şi etnice decât ale poporului român. Sunt întrunite elementele suspendării, dar vine şefia UE
0Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a declarat, la Adevărul Live, că preşedintele Klaus Iohannis pare reprezentantul altor interese naţionale şi etnice, după ce a refuzat remanierea guvernamentală propusă de PSD. Vosganian spune că şeful statului ar trebui suspendat, însă România va prelua preşedinţia UE de la 1 ianuarie, iar o eventuală suspendare ar afecta imaginea ţării.
Adevărul: Cum vedeţi decizia preşedintelui Iohannis despre remaniere?
Varujan Vosganian: Este proverbială această tactică a lui Iohannis de a tărăgăna deciziile, unele dintre ele au ajuns în zona ridicolului. De data asta nu e nimci de citit, poţi să înţelegi dintr-o singură privire. Preşedintele în ultima vreme face abuz de prerogativele sale constituţionale. Am văzut aceeaşi tactică şi cu numirea magistraţilor. Este prima oară când se pune în discuţâie aparteneţaa la fosta Securitate a unui candidat pentru un post de procuror. Preşedintele rescrie Constituţia. Popularitate aa este în scădere.
Ce va face coaliţia PSD-ALDE?
Lui nu-i este teamă de suspendare aşa cum unui şofer nu-i este teamă că îl va opri poliţia atunci când conduce în pantă. Nu putem opri maşina numită România în pantă, pentru că intrăm în semestrul european, iar suspendarea preşedintelui în semestrul european ar fi catastrofală pentru imaginea României. Noi respectăm interesul naţional, iar Iohannis profită de această situaţie. Preşedintele pare reprezentantul altor interese naţionale şi etince decât ale poporului român.
Deci nu-l suspendaţi.
Eu cred că sunt întrunite elemente suspendării. Problema se pune ce câştigăm şi ce pierdem. Nu poţi să suspenzi preşedintele gândidu-te că toată procedura din Parlament va fi simultană cu semestrul european. Preşedintele face parte din Consiliul European. Interesul naţional spune că trebuie să suportăm capriciile preşedintelui. Iohannis va trebui să numească până la urmă noii miniştri. A ales să-şi facă de cap la finele mandatului.
De ce aţi schmbat atât de mulţi miniştri?
ALDE a avut o stabilitate remarcabilă. Noi am renunţat la Toma Petcu exclusiv din motive de sănătate, acum este restabilit. PSD trebuie să răspundă la această întrebare.
Liderul ALDE european a spus că Tăriceanu s-a a angajat să respecte toate prevederile MCV.
Călin Popescu Tăriceanu este un fervent apărător al drepturilor omului, iar discuţia cu Guy Verhofstadt a fost aşa: recomandările Comisei de la Veneţia reprezintă un reper pentru ce facem noi în Parlament. O bună parte din recomandări au fost incluse în Ordonanţele 90 şi 92 care au modificat legile Justiţiei. Unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia sunt trecute şi prin filtrul CCR, pentru că trebuie să discutăm în termenii suveranităţii naţionale. Am numărat în recomandările Comisiei de la Veneţia şi a am văzut că sintagma „drepturile omului“ apare de numai 3 ori, iar cuvântul procuror apare de aproape 300 de ori.
Cum vedeţi declraţia lui Ilan Laufer?
Răspunsul nu e atât de simplu. Relaţia mea cu Traian Băsescu, care poate face obiectul unei teze de doctorat la psihiatrie, a fost marcată de originea mea etnică. Preşedintele nu s-a sfiit ca în faţa unui doctor armean să-i spună e singurul armean bun pe care l-a cunoscut. Referirea era la mine. Klaus Iohannis nu a avut o referire directă sau indirectă la faptul că sunt armean. Relaţia preşedintelui cu Ilan Laufer nu cred că a avut legătură cu calitate asa de membru al comunităţii evreieşti, ci de membru al PSD. O persoană care are ca îndeletniciri sportul, nu e cu nimic mai prejos pentru a fi ministru. Iohannis are multe păcate, dar nu cred că de data asta dânsul a căutat şi alte argumente în afara celor politice. Ilan Laufer a fost foarte amărât probabil. Comunitatea evreiască l-a lăsat solitar pe Ilan Laufer în această revendicare de natură etnică.