VIDEO Vasile Ionescu, specialist în cultura romilor: „Minorităţile în raport cu statul sunt oportuniste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineaţă, jurnaliştii Adevărul, Ioana Lupea şi Călin Nicolescu fac retrospectiva săptămânii şi comentează ştirile care ţin prima pagină a săptămânii.

Despre apropierea dintre Traian Băsescu şi Florin Cioabă

Călin Nicolescu: Mi s-a părut de domeniul fantasticului să aduni atâtea eforturi pentru regele Cioabă. Preşedintele a făcut-o pentru voturile romilor. Pentru un cetăţean de marcă, cred că este bine ca statul să facă o excepţie, dar domnul Cioabă ce a făcut!? De ce statul român trebuie să cheltuie bani din buzunarele noastre. Care este contribuţia domnului Cioabă!? Contribuţia domnului Pleşu o cunoaştem. Este o chestie strict de voturi. Personajele de marcă nu sunt promovate.

Despre reacţia premierului Victor Ponta

Reacţia premierului Ponta nu mă convinge să-l votez pe Ponta, dar mă face să am un sentiment de frustrare că l-am votat pe Traian Băsescu. Nu cred că romii votează cu cine le zice regele Cioabă. Le va aduce voturile romilor.

Vasile Ionescu, specialist în cultura romilor: Cioabă s-a născut la roata căruţii. A pornit de la zero şi a devenit un intelectual. Nu vorbim de un statut real, ci unul fabricat. Florin Cioabă a fost un om modest. Minorităţile în raport cu statul sunt oportuniste pentru că ele luptă pentru drepturile lor. În cazul lui Traian Băsescu, i se datorează câteva cercetări, o deschidere către regele Cioabă, o apropiere exotică de apropierea romă. Poate relaţia cu Traian Băsescu a fost puţin exotică, dar cred că şi opoziţia ar fi făcut la fel.

E bine că Victor Ponta a afirmat că problematica romilor şi-o asumă, dar este greu să şi-o asume. Problema migraţiei este reală. Franţa nu are vocaţie să integreze mizerabilii, adică oamneii săraci. Înainte ca România să fie în UE, Franţa accepta un azil economic. În perioada 2014-2020 vom participa la o îmbunătăţire a situaţiei romilor. Există o migraţie către ţările bogate, dar problema este că sunt slab calificaţi cei care pleacă de aici.

Despre problematica romilor

Am avut o ceartă cu Sargozy, romii francezi au incendiat postul de poliţie. Franţa nu a avrut să accepte la discuţii reprezentantul romilor. A fost un pact dubios. Sunt asociaţii ale romilor care derulează proiecte, dar fără implicare. Este o altă mafie a le unui mod de a instrumentaliza realitatea. Nimeni nu se înterabă despre viaţa reală, despre cum suferă romilor. Statul român nu foloseşte rasism, deşi în afară termenul este de luptă împotriva rasisimului. Nu văd disponibilitate în România.

Există o prăbuşire a ideii de societate civilă. Sectorul ONG rom nu a fost niciodată primit de sectorul ONG românesc. Trebuie să fie un echilibru între adevărul tău şi adevărul celălalt. Nu am cunoscut niciodată instituţia regelui în cazul lui Cioabă, dar îi recunosc meritele. La fel şi Luminiţa Cioabă.
 

Despre regi şi decoraţi, la Adevărul Live 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite