Vasile Dâncu, replică pentru „văduva neagră” din PSD:  Uitasem că există, ultima dată am văzut-o controlând poşeta doamnei Dăncilă, premierul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dâncu ar putea candida la Congresul PSD. FOTO Eduard Enea
Vasile Dâncu ar putea candida la Congresul PSD. FOTO Eduard Enea

Vasile Dâncu, fost ministru şi vicepremier, îi răspunde Ancăi Alexandrescu, după ce aceasta l-a acuzat că încearcă dezintegrarea PSD. Sociologul o ironizează pe fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, despre care susţine că a contribuit la decăderea mai multor şefi de partid.

Sociologul Vasile Dâncu, văzut unul dintre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, i-a răspuns fostei consiliere a lui Liviu Dragnea şi a Vioricăi Dăncilă, printr-un text publicat pe blog-ul personal. Dâncu ironizează atacurile lansate de Alexandrescu şi aduce în faţă mai multe aspecte ale activităţii lui Alexandrescu. 

Redăm integral postarea lui Vasile Dâncu: 

„În aceste zile am aflat cât sunt de important în politică. Zice ”văduva neagră” din PSD sau ”devoratoarea de preşedinţi”, cum îi mai spuneau cei din Kiseleff, că s-a blocat un Congres important pentru mine. Că ar fi un dezastru dacă particip la Congres, deşi eu eram plecat în străinătate şi nu aveam cum să fiu pe scenă, sau că ar fi un dezastru dacă aş fi Preşedinte al Consiliului Naţional, deşi nici nu sunt membru de partid – plecat fiind, eu, de vreo 12 ani.

Mă mir că nu a scris că ar trebui să fiu dat afară, desi sunt afară de multă vreme. O firmă nouă de consultanţă politică, probabil care se ocupă cu prăbuşirea PSD are destul de slabe resurse dacă se luptă cu cineva care nu este în filmul luptei lor pentru putere.

Nu pierdeam timpul cu acest text dacă nu citeam pe un site, care aproape îmi este dedicat, un articol care încearcă să îl convingă pe Marcel Ciolacu că este greşit să discute cu mine pentru că am la activ 20 de ani de activitate în inginerie socială, activitate prin care am determinat aproape de tot ce s-a întâmplat în politica noastră. Măgulitor!

Nici în visele mele cele mai optimiste nu credeam că cineva îmi va face o asemenea reclamă. Este şi un adevăr inteligent scris acolo: dacă liderii PSD ar fi crezut în puterea storytellingului şi ar fi găsit poveştile ce trebuie spuse în fiecare moment politic, atunci nu ar fi pierdut alegerile.

Din nefericire, liderii PSD au avut, aproape fără excepţie, strategi din SUA şi Israel – era o obligaţie probabil, dar şi o modă, aşa că nu a contat decisiv vreun sfat de la aceştia sau cel puţin ştiu asta despre sfaturile pe care le-am oferit eu, de-a lungul timpului. Cum toţi liderii invocaţi de noua amazoană a comunicării PSD sunt vii, mi-ar plăcea dacă ar spune ei cât de greşite au fost sfaturile mele, atâtea câte au fost. Eu deţin în arhiva mea toate notele, strategiile, punctajele, discursurile scrise în ultimii 20 de ani şi le-as putea face publice.

Dar nu aceasta este ideea pe care vreau să o afirm aici, nu fac polemică cu Anca Alexandrescu, ”văduva neagra” a PSD. Uitasem că există, ultima dată am văzut-o controlând poşeta doamnei Viorica Dăncilă, premier al României, control dupa care raporta dacă are sau nu bani în poşetă.

Experienţa mea îndelungă prin zona PSD şi memoria poveştilor de alcov din cabinetele preşedinţilor mă pot ajuta să deschid un lung serial despre activitatea complexă a celei care a generat rândurile de faţă şi despre rolul acesteia în comunicarea mediatică şi consilierea conducerii PSD, mai ales în realizarea blocajelor de comunicare şi scurgerea de informaţii. Dar nu merită deocamdată acest efort, mă mulţumesc să mă las măgulit de ultimul articol depe realitateadinpsd.net care mă elogiază fară voie.

Să revenim, mai bine, la chestiuni de substanţă. Aceste frământări şi atacuri la adresa conducerii PSD, a lui Marcel Ciolacu, mai ales, arată un obicei mai vechi: un mic grup de oameni caută să perpetueze dominaţia asupra PSD, să pună mâna pe PSD.

Ignoră democraţia, ideologia, reprezentarea Moldovei sau a Transilvaniei în forurile de conducere, ignoră chiar logica elementară, îşi construiesc două – trei surse media şi atacă tot ce prind. Calomniază, fac târguri separate cu adversarii, se asociază cu tot felul de ”personaje” politice şantajând preşedinţi de filiale sau primari PSD şi, în multe cazuri, reuşesc.

Cum reuşesc? Simplu, ceilalţi nu vor să intre în scandaluri, ştiu că din orice polemică poţi ieşi şifonat pentru că nimeni nu stă să caute adevărul atunci când eşti calomniat. În partide se naşte un fel de omertă politică spontană care, uneori, este confundată cu solidaritatea internă.

Da, este şi o logică politică corectă, este bine să faci dezbateri interne, să nu speli rufele în public, dar ce faci atunci când un grup de golanaşi politici atacă fără discernământ, insultă, calomniază, chiar dacă văd că partidul devine nefrecventabil prin aceasta. Lor nu le pasă! Pentru ei este bun şi un partid sub 20% pentru că rămân şefi, un fel de proprietari. Nu zici nimic? Se ştie că răul poate să câştige teren doar prin faptul că cei buni sau responsabili stau deoparte, nu se implică.

Un prim pas al unei reforme a PSD ar fi încurajarea oamenilor să vorbească, să îşi spună liber părerea, chiar dacă părerile lor nu ne convin. Explodează din când în când bombe în PSD legate de corupţie în situaţii în care totul se putea evita de mult timp deoarece toată lumea cunoştea metehnele unor miniştri, primari sau manageri puşi politic.

Dar oamenii s-au dezobişnuit să vorbească, vocea golanilor acoperă gândurile majorităţii celor cinstiţi şi corecţi. Aşa s-a ajuns ca partidul să primească eticheta de ”partidul corupţilor” sau, mai nou, o etichetă la fel de jignitoare legată de capacitatea de gândire.

Noua conducere a PSD va schimba partidul radical dacă va încuraja dezbaterea liberă şi blocarea acestor hackeri politici. Când spun să încurajeze mă gândesc la a provoca oamenii din toate organizaţiile PSD să vorbească, să spună ce doresc pentru partid ca să nu le fie ruşine în viitor, să poată să fie mândri cu cei care îi reprezintă. Să spună ce cred despre conducătorii locali pe care i-au ales sau despre cei paraşutaţi de la Bucureşti. Dacă asta s-ar realiza ar fi o revoluţie care, în final, ar însănătoşi partidul şi ar legitima un leadership puternic.

PS. Era sa uit de marţişorul pentru Văduva Neagră, piarista mea recentă. E un mărţişor de gând, evident. Ancuţa, nu te mai preocupa de mine, nu eu sunt pericolul. Ai grijă că DNA a luat în vizor Ministerul Sănătăţii, unde ştim că eşti consilieră, pe acte sau nu, a ministrului Costache. Ştim că înainte erai consiliera cu achiziţii a doamnei Pintea şi a altora. Virusul de la minister poate fi mai puternic decât virusul despre care vorbeai în atacurile asupra mea, sper că stai bine cu imunitatea. Ai grijă de tine!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite