Valeriu Zgonea contestă cererea de revocare din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Pe ce se bazează. PSD: Şi-a pierdut complet decenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea FOTO Mediafax
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea FOTO Mediafax

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a contestat decizia grupului parlamentar al PSD, for care a demarat procedura de revocare din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, arătând că, odată cu excluderea din partid, nu mai este membru în grupul parlamentar al PSD. Legea spune că preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi schimbat înainte de expirarea mandatului numai la propunerea grupului din care face parte.

UPDATE Poziţia PSD exprimată printr-un comunicat de presă: Este lamentabil că Valeriu Zgonea se agaţă de funcţie. Încercarea lui Valeriu Zgonea de a se agăţa, prin tertipuri procedurale, de funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor este ridicolă şi tristă. Valeriu Zgonea a fost ales în această funcţie în calitatea sa de membru al PSD şi nu în virtutea unor calităţi personale speciale. Este regretabil că un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atât de importantă în statul român, şi-a pierdut complet decenţa, aruncând cu noroi şi făcând circ. PSD a iniţiat procedura de revocare din funcţie a lui Valeriu Zgonea. Conform procedurilor legale, în perioada imediat următoare, PSD va desemna o nouă persoană pentru această funcţie.

UPDATE Conducerea Camerei Deputaţilor a amânat subiectul revocării lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al acestui for, după ce acesta a transmis că nu poate fi schimbat, la cererea PSD, pentru că este deputat neafiliat.

Secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că şedinţa Biroului Permanent al Camerei în care se discuta scrisoarea lui Valeriu Zgonea, privind cererea de revocare a sa din funcţie, la solicitarea grupului parlamentar al PSD, a fost amânată. ​Ciolacu a precizat că liderii grupurilor parlamentare nu au ajuns la o concluzie, în urma acestei solicitări.

„Adevărul“ a arătat încă de ieri că Valeriu Zgonea va încerca să blocheze revocarea sa din fruntea Camerei Deputaţilor. Deşi înlocuirea lui Zgonea pare o simplă formalitate - din moment ce a fost exclus din partid, iar PSD are majoritate în parlament - Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă unele bătăi de cap social-democraţilor.

Articolul 26 din Regulament spune: „Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele“.

Ultima frază este esenţială. În mod normal, Valeriu Zgonea face parte din grupul parlamentar al PSD. Numai că, surse din anturajul lui Zgonea spuneau ieri, pentru Adevărul, că fostul preşedinte executiv al PSD consideră că odată exclus din partid şi-a pierdut şi calitatea de membru al grupului. Totuşi, statutul PSD tace când e vorba despre afilierea la grupul parlamentar.  

Liderul deputaţilor PSD Florin Pâslaru a declarat pentru „Adevărul“: „Chiar dacă a fost dat afară din partid, Zgonea este încă membru în grupul PSD. Iar eu, în calitate de lider de grup, aşa cum spune Regulamentul, am trimis propunerea de revocare către Biroul Permanent. Deci la data la care s-a făcut propunere de revocare, Zgonea era membru al grupului PSD. Ce face el mai deprate, e treaba lui“.

În cazul în care Zgonea şi-ar fi anunţat demisia din grupul PSD la şedinţa de ieri a Camerei Deputaţilor, atunci devenea deputat neafiliat iar PSD nu-i mai putea cere revocarea. Poitrivit unor surse din PSD, Zgonea s-a gândit la acest scenariu, însă s-a trezit puţin cam târziu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite