USR, după ce Rafila a îndemnat populaţia să ridice pastilele de iod: Induce panică generală şi decredibilizează sistemul de sănătate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Drulă FOTO Inquam Photos / George Calin
Cătălin Drulă FOTO Inquam Photos / George Calin

USR a transmis un comunicat de presă în care îl acuză pe ministrul Sănătăţii că seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate în urma declaraţiilor cu privire la îndemnul populaţiei de a ridica pastilele de iod. De asemenea, USR îi atrage atenţia ministrului că are rolul de a asigura buna funcţionare a sistemului medical, nu de a îngreuna activitatea medicilor.

USR îl acuză pe Alexandru Rafila că îngreunează sau blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timp mai mari de aşteptare.

„Aşa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colţ în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca «românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua reţeta». Fără discuţii prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domnule ministru! Sper doar că oamenii nu îşi vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor. La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunţat să mai sper”, declară deputatul USR Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

„Ministrul Rafila a ieşit cu o declaraţie foarte neinspirată, inducând panică generală. În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie, când s-a publicat ordinul privind distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieşit campania de comunicare şi nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin. Aşa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii şi părinţii speriaţi că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur ştie ministrul ceva”, declară Diana Stoica, deputat USR şi secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

De asemenea, în comunicatul de presă USR atrage atenţia ministrului cu privire la rolul său de a asigura buna funcţionare a sistemului de sănătate, nu a de îngreuna activitatea medicilor de familie. 

„USR îi atrage atenţia ministrului Alexandru Rafila că are rolul de a asigura buna funcţionare a sistemului de sănătate şi că în niciun caz nu trebuie să îngreuneze activitatea medicilor de familie şi, implicit, viaţa bolnavilor care au nevoie de consultaţii. În acest sens, ministrul Sănătăţii trebuie să fie receptiv la avertismentele medicilor de familie, care au arătat că recomandarea privind prezentarea imediată pentru ridicarea prescripţiei cu iodură de potasiu nu va face decât să crească de la câteva zile până la câteva săptămâni timpul în care pacienţii cu probleme curente de sănătate vor obţine o consultaţie la medicul de familie” , se arată în comunicatul de presă USR.

Ministrul Sănătăţii a îndemnat populaţia cu vârsta până în 40 de ani să meargă „cât mai repede” la medicii de familie pentru a-şi ridica prescripţia pentru pastilele de iod. Ulterior, Alexandru Rafila a explicat că administrarea pastilei de iod se face doar în cazul unui atac nuclear, la 24 de ore de la izbucnirea acestuia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite