Urmează concedieri masive și la Camera Deputaților. Peste 200 de angajați vor fi dați afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concedierile anunțate deja pentru Senat, care au stârnit ample proteste, vor continua și la Camera Deputaților: peste 200 de persoane vor fi date afară. Cifrele au fost confirmate de șeful Camerei Deputaților, care a explicat pentru Adevărul că selecția va fi realizată prin concurs. 

Ședință în Camera Deputaților
Circa 200 de persoane din Camera Deputaților vor fi concediate

UPDATE: Peste 200 de conciedieri la Camera Deputaților

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian-Constantin Şerban, a explicat pentru „Adevarul” că numărul angajaților va fi redus cu peste 200 de persoane. Angajații ar urma să dea un examen, în urma căruia se va hotărâ cine pleacă. 

„Vor fi peste 200 de persoane (n. r. - eliminate prin concurs) dintr-un total de 1600 persoane aproximativ, are Camera în total. De acolo avem 428 persoane care deservesc și alte instituții. Securitate, Tehnic, Administrativ, Monitorul Oficial. Avem încă 125 de persoane care se autofinanțează, aici mă refer la cei care se ocupă de închirierea. Ar mai rămâne undeva la 1100. Din cei 1100 luăm în calcul peste 200 de posturi. (...) Examene și concursuri interne. Avem și persoane care sunt pe perioadă determinată, și pe nedeterminată. La cei care sunt pe determinată este mult mai simplu, la cei care sunt cu concurs, în cadrul biroului, o sa facem examene si concursuri interne și, în funcție de notă (...) Vom umbla peste tot (...) Asta va fi procedura, dacă într-un birou avem zece persoane și hotărâm să rămână 8, va fi un concurs sau un examen intern și apoi, în funcție de notă, primii 8 se califică, ultimii doi sunt cei care vor pleca. (...) O să fac o propunere ca va fi votată în Biroul Permanent al Camerei, un Memorandum”, a explicat șeful Camerei. 

Propunerea ar urma să fie înaintată luni. 

***

Numărul de angajați de la Camera Deputaților ar urma să fie redus cu circa 200, dar concedierile nu vor viza serviciile care se autofinanțează, au declarat pentru G4Media surse apropiate discuțiilor.

Potrivit surselor citate, la începutul săptămânii viitoare va fi prezentat un plan de eficientizare și de reducere a cheltuielilor.

În prezent, la Camera Deputaților sunt angajate circa 1.400 de persoane.

Acești angajați, respectiv personalul administrativ al Parlamentului, care se ocupă și de Senat, și de Camera Deputaților, nu vor fi vizați de concedieri.

În plus, concedierile nu vor viza cei aproape 100 de angajați care se ocupă închirierea sălilor Parlamentului pentru diverse evenimente, în condițiile în care acest serviciu se autofinanțează și este pe profit.

Rămân astfel 1.000 de angajați care vor fi vizați de concedieri, în rândul cărora se vor opera reduceri de posturi de circa 20%. Reducerile vor viza angajații de la comisiile parlamentare, șoferi, personal contractual, au explicat sursele citate.

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.

Cele două memorandumuri, care vizează reducerea personalului cu 24%, eliminând 156 de posturi, și diminuarea cheltuielilor de întreținere a autoturismelor, au fost aprobate marți de conducerea Senatului.

Astfel, numărul de posturi va scădea de la 796 la 610, iar 156 de angajați vor fi concediați. De asemenea, cheltuielile legate de întreținerea autoturismelor vor fi diminuate considerabil, a anunțat vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc.

Cu siguranţă sunt măsuri care sunt binevenite. Schema actuală de funcţionare a Senatului este din 2013. Pandemia ne-a arătat că Senatul poate funcţiona cu număr mult mai mic de oameni şi în acea perioadă foarte multe din activităţi au trecut în online. De atunci, în mod constant, Senatul face şedinţe online”, a explicat Cazanciuc, subliniind că reducerea personalului este un pas necesar pentru a face instituția mai flexibilă și eficientă. În plus, digitalizarea a permis eficientizarea multor procese, ceea ce justifică acest demers.

El a adăugat că reorganizarea vizează și îmbunătățirea funcționării Senatului, plecând de la necesitatea ca instituția să răspundă în mod corect și rapid nevoilor cetățenilor. „Mare parte din acest proiect este legat de rămânerea unei structuri fixe la nivelul Senatului care să ţină memoria instituţiei, dar pe de altă parte, cel puţin la nivelul conducerii Biroului permanent, mare parte dintre angajaţi trebuie să vină şi să plece cu demnitarii, pentru a reflecta la un moment dat voinţa politică", a spus Cazanciuc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite