UPDATE Vizită Madrid: Aeronava prezidenţială trece pe la Sibiu pentru a-l lua pe Iohannis şi pe Prima-doamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu Angela Merkel la Bruxelles
Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu Angela Merkel la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis pleacă duminică la Bruxelles, la Consiliul European convocat în regim de urgenţă pentru a clarifica situaţia Greciei. Imediat după reuniunea liderilor UE, Iohannis va zbura spre Madrid, unde se va întâlni, luni, cu regele Felipe al VI-lea. „Adevărul” va transmite de la Bruxelles desfăşurarea evenimentelor privind soarta Greciei şi, ulterior, vizita lui Iohannis în Spania.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis se află la Sibiu, iar aeronava prezidenţială, cu delegaţia României care îl însoţeşte pe preşedinte în vizita din Spania, va trece pe la Sibiu pentru a-i lua la bord pe şeful statului şi pe Prima-doamnă.

UPDATE Consiliul European extraordinar de la Bruxelles a fost anulat. Preşedintele Klaus Iohannis va pleca direct în Spania.

Şeful statului decolează duminică spre Spania, însă se va opri mai întâi la Bruxelles, acolo unde se decide viitorul Greciei în UE. Deşi România nu face parte din zona euro şi nu se poate implica direct în rezolvarea crizei elene, cancelarul german Angela Merkel a ţinut ca la Consiliul European să participe toţi cei 28 de şefi de stat sau de guvern din UE, indiferent de aparteneţa la zona euro. La ora 18.00 este programata reuniunea specială a Consiliului European.

După ce duminica trecută grecii au votat împotriva măsurilor de asuteritate propuse de instituţiile financiare internaţionale, duminică aceasta premierul grec Alexis Tsipras  va prezenta liderilor UE un plan de austeritate conceput chiar de propriul Guvern şi votat de Parlamentul de la Atena. Aşadar, astăzi este ziua cea mare pentru Grecia: fie se ajunge la un acord politic, fie se trece la planul B, care însemană ieşirea Greciei din zona euro, un plan care la început părea utopic, dar care prinde tot mai mult contur, mai ales după ultimele informaţii apărute pe surse în presa internaţională. Publicaţia britanică The Telegraph scrie, citând Frankfurter Allgemeine Finanzen, că Germania a solicitat ieşirea "temporară" pentru o perioadă de cinci ani a Greciei din zona euro, timp în care Europa ar urma să dea ajutoare umanitare ţării. Însă propunerea Germaniei are un punct slab: nu există în Tratatul UE un articol care să stabilească în ce condiţii o ţară părăseşte zona euro, de bună voie sau exclusă. „Există în Tratat criterii pre-aderare pentru ţările care îşi doresc în zona euro, dar după ce au aderat, nu există criterii pe care ţările să le respecte pe durata apartenenţei la zona euro. Cred că ar trebui criterii pe care statele să le respecte şi în zona euro, fără să se ajungă la excludere”, a analizat, pentru "Adevărul", europarlamentarul român Siegfrid Mureşan, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

“Mare deficit de încredere”

Miniştrii de finanţe din cele 19 ţări ce au adoptat euro, sub preşedinţia olandezului Jeroen Dijsselbloem, s-au întâlnit sâmbătă seară la Bruxelles pentru a discuta  solicitarea facută de premierul elen Alexis Tsipras pentru un nou ajutor în valoare de 50 de miliarde euro, dar şi planul de reforme propus de Guvernul elen. Numai că Tsipras suferă la capitolul credibilitate, lucru subliniat şi de liderul eurogrupului, care s-a arătat prudent, declarând ca "există un mare deficit de încredere în relaţia cu Atena".  Şi europarlamentarul român Siegfried Mureşan vorbşte despre relaţia tensionată pe care Tsipras o are cu liderii UE. “S-a pierdut foarte multă încredere în el. În februarie, Tsipras s-a angajat că nu va lua unilateral decizii care să anuleze reformele Guvernului anterior, dar şi-a încălcat promisunea. Tot din februarie a existat la nivelul UE o aşteptare ca Guvernul grec să vină cu un pachet de reforme pentru a arăta cum va plăti datoria. Deşi s-a angajat, Tspiras nu avenit cu nimic concret până acum două zile”, spune Mureşan.

Din Bruxelles, direct la Madrid

Imediat după finalul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis va pleca direct spre Madird, unde se va întâlni cu Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, cu premierul Marian Rajoy, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Madrid, una dintre cele mai numeroase din lume. La cel de-al doilea tur al elegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, în Spania au votat 82.744 de romani. Dintre aceştia, 74.995 (90.63%) au votat cu Iohannis, şi numai  7.749 (9.36%) cu Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite