Un nou scandal între Vosganian şi Ponta. Ministerul Economiei a retras de pe site programul de disponibilizări în 16 companii de stat, la cererea lui Ponta
0Primul-ministru Victor Ponta i-a cerut Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul ministerului. La aproximativ două ore de la solicitare, a fost scos de pe site programul de disponibilizare din 16 companii de stat din sectorul energetic.
UPDATE Vosganian s-a încurcat în explicaţii când a fost întrebat de jurnalişti de ce Victor Ponta s-a declarat neinformat asupra acestui proiect de ordonanţă, în condiţiile în care textul a fost făcut public pe site-ul ministerului. „Era în dezbatere, nu a ieşit din minister şi nu a mers la avizare în alte ministere", a susţinut Vosganian. El a povestit că Ponta l-a sunat după ce informaţia a apărut în presă.
MInistrul a încercat şi să explice de ce era nevoie de o astfel de ordonanţă de urgenţă dacă Guvernul nu are de gând să concedieze angajaţi din companiile de stat, ministrul a afirmat: "Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze".
UPDATE Sindicatele au cerut urgentarea proiectului ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a eventualelor persoane concediate din companiile energetice, pentru prelungirea cadrului legal, expirat, şi şi-au dat acordul privind conţinutul proiectului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Cei care au solicitat ca acest act normativ să fie urgentat au fost reprezentanţii sindicatelor, care au cerut prelungirea cadrului legal pentru persoanele care ar putea fi disponibilizate. (...) Ordonanţa reia textul ordonanţei 116/2006 care a suportat câteva modificări succesive. Forma consolidată prevede elemente noi de drepturi salariale", a declarat joi Vosganian, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că nu este un text nou, ci o prelungire a unuia existent, drept pentru care nu vede explicaţia mediatizării intense şi a unor "interpretări eronate".
UPDATE Ministerul Economiei a retras de pe site proiectul ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială a persoanelor care urmau să fie disponibilizate din companiile energetice, după ce premierul Victor Ponta i-a cerut acest lucru.
Ministerul Economiei a publicat miercuri un proiect de ordonanţă care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an şi până în 2018.
Informaţia a fost dezmminţită, imediat, de premierul Victor Ponta. „Nu este niciun proiect de ordonanţă de urgenţă pe ordinea de zi“, a comentat premierul. Ulterior, Vosganian a părut că face un pas înapoi, afirmând că este vorba doar de prelungirea unor termene aprobate îb 2006 şi prelungite în 2009.
„În legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la un aşa-zis program de disponibilizări în 16 companii de stat din energie, biroul de presă al Guvernului este în măsură să facă următoarele precizări: Guvernul României nu a discutat şi nu a aprobat un astfel de proiect. Aşa cum a declarat Primul-ministru Victor Ponta ieri, singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116/21.12.2006”, se precizează în comunicatul citat.
Primul-ministru i-a cerut Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă acest proiect de pe site-ul Ministerului şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului.
Guvernul a anunţat, miercuri, că va începe un program de concediere de angajaţi din 16 companii de stat din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018. Salariaţii concediaţi vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.
Contre cu repetiţie
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi premierul Victor Ponta nu sunt la prima dispută.Vosganian a declarat, recent, că speră ca misiunea miniştrilor delegaţi din ministere din partea PSD să nu fie aceea de diminua atribuţiile miniştrilor din PNL.
„Această misiune a miniştrilor delegaţi a creat o oarecare confuzie, a lăsat sentimentul că această instituţie a fost inventată ca să destabilizeze miniştrii liberali de atribuţiile lor, eu sper să nu fie aşa şi cele două, trei ministere, cele mai expuse, adică ministerul Finanţelor, ministerul Transporturilor şi ministerul Economiei, trebuie să lucreze în aşa manieră încât acestă impresie, primă impresie să nu fie reală“, spunea Vosganian.
Replica premierului Victor Ponta a fost tranşantă. „Ştiu că am discutat în cadrul USL structura Guvernului. Dacă e cineva nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa, poate să plece“, avertiza Ponta. „Sugerez oricărui ministru care e nemulţumit de activitatea sa în guvern că nu e de neînlocuit, ba dimpotrivă, fac imediat propuneri de înlocuire cu altcineva“, mai spunea Ponta.