UDMR rămâne și fără secretari de stat și prefecți în guvernarea Ciolacu
0Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a explicat faptul că la nivelul funcțiilor care țin de Guvern se vor regăsi cele două partide din Coaliție, dar și reprezentanți ai minorităților naționale.
„În momentul de față e clar că nu se mai regăsesc în Guvern. Când vorbim de reprezentarea în Guvern, vorbim de reprezentarea celor două partide. Desigur, pe anumite funcții se vor găsi reprezentanții minorităților pentru că există acest acord politic de susținere parlamentară cu minoritățile naționale”, a precizat Nicolae Ciucă, întrebat dacă UDMR va rămâne fără secretari de stat și alte funcții.
Chestionat dacă Puterea se va baza pe sprijinul UDMR, la nivel parlamentar, Nicolae Ciucă a punctat: „Nu am avut niciodată o abordare conflictuală. În politică trebuie să existe permanent dialog. Nu cred că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situație conflictuală. Ca atare, relațiile și modul de agreare a obiectivelor politice nu trebuie să fie afectate de acest lucru. Am rămas în dialog cu domnul Kelemen Hunor să avem susținere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare”, a completat președintele PNL.
Cum au decurs negocierile cu UDMR
„Am fost cât se poate de sincer și onest în a relata modul în care s-au desfășurat aceste negocieri. Am spus foarte clar că PNL a avut ca primă opțiune de negociere rămânerea în protocol. În momentul în care nu s-a putut asta, s-a ales opțiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL și PSD, să ofere un minister UDMR-ului. În aceste discuții, când a fost vorba despre ce poate să ofere PNL și a fost și solicitarea UDMR pentru ministerul Dezvoltării, a fost ministerul Energiei. Un minister pe care l-am dat. Aici a ieșit din joc puterea noastră de a oferi și deschiderea la dialog”, a mai afirmat Ciucă.
Întrebat de ce nu mai este ministru un om ca Lucian Bode, Nicolae Ciucă a precizat: „Nu au fost deloc rezultate proaste. Când vorbim de politică vorbim de rezultate la guvernare, de cealaltă parte rezultate în activitatea politică. Am luat decizia să mergem cu profesioniști în Guvern și de cealaltă parte să ne ocupăm de tot ce înseamnă activitate politică. Acum, la nivelul grupului deputaților, s-a luat decizia ca domnul secretar general să ocupe funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Ca atare, există o echilibrare între activitatea guvernamentală și activitatea politică la nivelul PNL”.
Cum arată lista de miniștri
Miercuri au loc audierile miniștrilor propuși.
De la ora 10.00, vor fi audiați candidaţii pentru ministerele Agriculturii, Justiţiei şi Educaţiei, adică Ionuț Barbu, Alina Gorghiu și Ligia Deca. De la ora 11.00, vor fi audiaţi miniştrii de la Dezvoltare (Adrian Veștea), Transporturi (Sorin Grindeanu) şi Energie (Sebastian Burduja).
La ora 12.00, intră la audieri cei de la Finanţe, Digitalizare şi Economie, adică Marcel Boloș, Bogdan Gruia și Radu Oprea. Candidaţii pentru Ministerul Muncii (Marius Budăi) şi Ministerul Culturii (Raluca Turcan) vor mergeîn faţa comisiilor de specialitate de la ora 13.00,
De la 14.00 sunt audiați cei de la Sănătate (Alexandru Rafila), Familie (Gabriela Firea) şi Interne (Cătălin Predoiu). De la 15.00, este programată audierea candidaţilor de la Apărare, Proiecte Europene şi Externe, adică de la Angel Tîlvăr și Luminița Odobescu ,iar de la 16.00 va fi audiat candidatul pentru Ministerul Mediului, Mircea Fechet.