Turcan: Avem nevoie de o nouă lege a salarizării bazată pe criterii corecte, echitate și meritocrație

0
Publicat:

Fostul ministru al Muncii susține că este nevoie de o nouă lege a salarizării care să fie bazată „pe criterii corecte, echitate și meritocrație”. Raluca Turcan a subliniat că trebuie să aibă loc o dezbatere serioasă pe tema salarizării pe care să o organizeze Ministerul Muncii.

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii FOTO: Mediafax
Raluca Turcan, fost ministru al Muncii FOTO: Mediafax

Mesajul fostului ministru al Muncii a venit de 1 mai, aceasta făcând precizarea că discuțiile legate de această zi au fost legate de „mici și bere” și nu despre „drepturile celor care muncesc”.

„Am introdus în PNRR un jalon extrem de important care, dacă nu va fi respectat, va conduce la agravarea situației legata de salarizare, echitate, bunăstare prin muncă. Este vorba de reforma salarizării. Avem nevoie de o nouă lege a salarizării bazată pe criterii corecte, echitate și meritocrație. Personal, îmi doresc să nu mai văd profesori care au venituri mai mici decât persoanele necalificate”, a transmis Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Deputatul liberal a subliniat că este nevoie de o „dezbatere serioasă” pe tema salarizării.

„Nici angajați dintr-un domeniu care câștiga aceiași bani lună de lună, indiferent de performanțele individuale și de ceea ce produc efectiv în fiecare lună. Unii muncesc cât pentru șapte, în timp ce alții dorm în post fără să riște la final de lună să ducă mai puțini bani acasă.  Cum putem încuraja performanța, progresul și evoluția fiecărui om dacă nu valorificăm munca fiecăruia la justa valoare? Ce tragere de inimă va avea un tânăr să studieze 5 ani pentru a deveni profesor sau inginer, dacă salariile din alte domenii care nu necesită atâtea studii și sacrificii, sunt mai mari?”, a declarat aceasta.

De asemenea, și ministrul Fondurilor Europene susține că România trebuie să realizeze o reformă a salarizării unitare pentru a obține banii din cea de-a patra tranșă din PNRR.

„Noi avem jalon pe trimestrul doi al acestui an, acest jalon, legea salarizării unitare este parte din cererea de plată numărul patru și termenul este luna decembrie. Deci, din acest punct de vedere timpul pe care îl avem la dispoziție este suficient pentru a oferi Comisiei o alternativă de validare a jalonului”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că „condiția aceasta dură de sustenabilitate pe care noi am moștenit-o în PNRR nu va fi una ușoară și mă bazez pe negocierile și discuțiile pe care le-am purtat până acum pentru pensiile speciale”.

„De la 0,3 la 0,5% din PIB este o măsură care poate fi luată în considerare de Comisie, dar e posibil să ne ceară un ansamblu de măsuri cărora să le simulăm impactul financiar în PIB și în felul acesta să facem dovada caracterului de sustenabilitate”, a explicat ministrul, potrivit Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite